Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 23:08

Ελβετοί ιστιοπλόοι και Ιταλός σχεδιαστής πανιών στη θάλασσα της Καλαμάτας

Ελβετοί ιστιοπλόοι και Ιταλός σχεδιαστής πανιών στη θάλασσα της Καλαμάτας

ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ 
Ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 6 Φλεβάρη, η προετοιμασία εφήβων ιστιοπλόων, μελών της εθνικής ομάδας της Ελβετίας, στη θάλασσα της Καλαμάτας και στις εγκαταστάσεις του Ναυταθλητικού Συλλόγου “Αίολος”. Επίσης ολοκληρώνονται οι δοκιμές του διεθνώς γνωστού σχεδιαστή πανιών ιστιοπλοΐας, Ιταλού Ρέντζο Σόρτσι, ο οποίος δουλεύει για την εταιρία “”Olimpic Sails”. Οι Ελβετοί ιστιοπλόοι και ο Ιταλός σχεδιαστής έχουν μείνει με άριστες εντυπώσεις από τις κλιματολογικές συνθήκες και από τη θάλασσα της Καλαμάτας. Μάλιστα ο προπονητής των Ελβετών, Νίκος Δρούγκας, τόνισε ότι εάν γίνουν επενδύσεις στον τομέα των υποδομών η Καλαμάτα μπορεί να αναδειχθεί σε ελκυστικό προπονητικό κέντρο ιστιοπλοΐας για ξένους αθλητές και ομάδες…


Ρέντζο Σόρτσι, Χάρης Βγενής, Νίκος Δρούγκας, Σταύρος Κουρής και πίσω οι Ελβετοί ιστιοπλόοι, μέλη της Εθνικής Ομάδας στην κατηγορία "420"

Ο πρόεδρος του “Αιόλου”, Χάρης Βγενής,  παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, τον προπονητή Νίκο Δρούγκα, τους έφηβους ιστιοπλόους από την Ελβετία, τον Ιταλό σχεδιαστή Ρέντζο Σόρτσι αλλά και τον διεθνή κριτή αγώνων ιστιοπλοΐας Σταύρο Κουρή, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έκανε σεμινάριο σε ιστιοπλόους για τους κανονισμούς των αγώνων.

Ο Χάρης Βγενής τόνισε ότι αυτές οι ημέρες, που φιλοξενούνται από τον “Αίολο” οι Ελβετοί και ο Ιταλός, είναι σπουδαίες για το Σύλλογό του, διότι ανοίγει ο δρόμος ώστε στο μέλλον να έρθουν στην Καλαμάτα ξένες ομάδες και αθλητές για προετοιμασία και ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες.

Ακόμη ευχαρίστησε για τη στήριξη του “Αιόλου” σε αυτή του την προσπάθεια τον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

Ο Νίκος Δρούγκας, ο οποίος είναι διεθνώς καταξιωμένος προπονητής ιστιοπλοΐας, έχοντας οδηγήσει τους αθλητές του σε Ολυμπιακές διακρίσεις και σε μετάλλια σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σημείωσε ότι του έχει ανατεθεί η προετοιμασία των ιστιοπλόων της εθνικής ομάδας της Ελβετίας στην κατηγορία “420”. Είπε για τους αθλητές του ότι δεν έχουν την εμπειρία αθλητών από άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, την Ιταλία, την Αργεντινή, την Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι η προετοιμασία που γίνεται είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και πως ο στόχος είναι η κατάκτηση του παγκόσμιου κυπέλλου. Σημείωσε ακόμη ότι στην Ελβετία ο καιρός είναι κρύος και οι ιστιοπλόοι δεν μπορούν να κάνουν προπόνηση περισσότερες από 8 με 10 φορές το μήνα, όταν στην Ελλάδα οι ιστιοπλόοι προπονούνται 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Νίκος Δρούγκας, στην Ελβετία ο κόσμος δουλεύει με μεγάλη πειθαρχία και μεθοδικότητα, το ίδιο και οι ιστιοπλόοι, αποκτώντας γρήγορα γνώσεις.

Ακόμη ο Νίκος Δρούγκας ανέφερε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Καλαμάτα είναι υπέροχες για την ιστιοπλοΐα, υπάρχει μπουκαδούρα και θερμικός άνεμος ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν, συνέχισε, πιθανότατα στο μέλλον η ομάδα του θα ξανάρθει στην Καλαμάτα για προετοιμασία. Επιπλέον υπογράμμισε ότι ήταν πολύ καλή η φιλοξενία από τον “Αίολο” και τον πρόεδρό του, Χάρη Βγενή, σημειώνοντας μάλιστα ότι τον βλέπει καθημερινά να σκουπίζει τους χώρους του Συλλόγου, κάτι που είπε ότι δεν κάνουν άλλοι πρόεδροι. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η Καλαμάτα για να μπορέσει να αναδειχθεί ως ιστιοπλοϊκό προπονητικό κέντρο πρέπει να αναβαθμίσει τις υποδομές της.

Ο Ιταλός Σχεδιαστής ανέφερε από την πλευρά του ότι στην Καλαμάτα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει και να βελτιώσει πανιά που έχει σχεδιάσει πριν βγουν στην αγορά, καθώς, όπως σημείωσε, εδώ βρήκε σχεδόν όλη τη γκάμα των καιρικών συνθηκών, από ήσυχο καιρό μέχρι ανέμους και έντονους κυματισμούς. Σημειώνεται ότι ο Ρέντζο Σόρτσι έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, τα πανιά των Ελληνίδων Χρυσών Ολυμπιονικών Σοφίας Μπεκατώρου και Αιμιλίας Τσουλφά. Στην Ιταλία έχει βραβευτεί ως ο “Σχεδιαστής Πανιών της Χρονιάς” και έχει σχεδιάσει περισσότερα από 3.000 πανιά που συμφωνούν απόλυτα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Ακόμη, αυτή την περίοδο δημιουργεί ένα πανί για σκάφος 37 μέτρων!

Από τους αθλητές της Ελβετίας η Natasha Rast επιβεβαίωσε ότι στην Καλαμάτα βρήκε ιδανικές καιρικές συνθήκες για την προετοιμασία της. Οι υπόλοιποι αθλητές είναι οι Achille Casco-Elliot Schich, Malin Karlsson-Myrlin Tappolet, Natascha Rast-Samira Rast.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι Ελβετοί αθλητές πρόσφεραν στον Χάρη Βγενή και στον “Αίολο” ένα αναμνηστικό δώρο και συγκεκριμένα ένα κάδρο με το σχέδιο της στολής της εθνικής ομάδας ιστιοπλοϊας της Ελβετίας, ενώ ανάλογο δώρο ετοίμασαν και για τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Καλαμάτας.

Τέλος ο Σταύρος Κουρής σημείωσε ότι το σεμινάριο για τους κανονισμούς ιστιοπλοΐας που έκανε είχε ως σκοπό να κατανοήσουν οι ιστιοπλόοι καλύτερα τους κανονισμούς και να μπορέσουν να τους αξιοποιήσουν ώστε να πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στις διοργανώσεις που συμμετέχουν.

Στ.Μ.