Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 22:27

Συναρπαστικά τα αγωνίσματα, άριστες οι εντυπώσεις από τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες

Συναρπαστικά τα αγωνίσματα, άριστες οι εντυπώσεις από τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες

ΠΑΤΡΑ 
“Όλα εξελίσσονται πολύ καλά. Πρόκειται για μία άριστη διοργάνωση και πραγματικά είμαι πολύ ικανοποιημένος” δήλωσε για τη μέχρι τώρα εξέλιξη των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, που φιλοξενούνται στην Πάτρα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Amar Addadi, στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης...

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι αγώνες στο άθλημα του Rowing Beach Sprint, στο οποίο πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Γαλλία και δεύτερη η Ελλάδα, κάτι που αποτέλεσε και την ευχάριστη έκπληξη

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια των τελικών, σε συνδυασμό με τα δυνατά ρεύματα, δημιούργησαν ένα πολύ ιδιαίτερο και πραγματικά δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα πολύ συναρπαστικό σκηνικό.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες υπερέβαλαν εαυτούς, έδωσαν μάχες με ανέμους και κύματα και ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές επί τρεις ημέρες σε ένα σπορ που πραγματικά άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και το απόλαυσαν τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και οι θεατές!

Η Γαλλία κυριάρχησε κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια (Μονό Ανδρών, Μονό Γυναικών, Διπλό Ανδρών, Διπλό Γυναικών), ένα ασημένιο (Τετραπλό Ανδρών) και δυο χάλκινα (Τετραπλό Γυναικών, Σκυταλοδρομία).

Η Ελλάδα υπήρξε η ευχάριστη έκπληξη και έδειξε ότι μπορεί πλέον να συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις. Ο απολογισμός της περιλαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο (Τετραπλό Ανδρών), δυο ασημένια (Μονό γυναικών , Σκυταλοδρομία) και μία τέταρτη θέση (Τετραπλό Γυναικών).

Από ένα χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν η Ιταλία (Τετραπλό Γυναικών) και η Ισπανία (Σκυταλοδρομία). Οι Αzzurri έβαλαν ακόμη στο παλμαρέ τους δυο  χάλκινα μετάλλια και οι Ισπανοί ένα αργυρό και ένα χάλκινο. Το Μονακό (MON) κατέκτησε δυο χάλκινα μετάλλια, ενώ η Τυνησία εξελίσσεται σε ανερχόμενη δύναμη, αφού χωρίς εμπειρία και παράδοση στο σπορ, κατάφερε να αποκομίσει τρία ασημένια μετάλλια.

Εν τω μεταξύ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας εγκαινιάστηκε η αρχαιολογική έκθεση “Η Πάτρα της Μεσογείου, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου. 

Η έκθεση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων με αφορμή τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.

Η κ. ΜΕΝΔΩΝΗ αναφέρθηκε στην σημασία της αρχαιολογικής έκθεσης που καταδεικνύει την σπουδαιότητα της Πάτρας από την τέταρτη χιλιετία, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που τονίζει με τρόπο μοναδικό και συνάμα διδακτικό της εξωστρέφεια της πόλης και τον σημαντικό ρόλο της στη Μεσόγειο».

Η υπουργός συνεχάρη τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, τονίζοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο μιας έκθεσης, κατάφεραν με τρόπο άμεσο ευφάνταστο και δημιουργικό να μας ταξιδέψουν από την 4η χιλιετία στο 18ο αιώνα».

Σε δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ξενάγηση στην έκθεση, κάλεσε όλους όσοι βρεθούν την Πάτρα στο διάστημα που διεξάγονται οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες να επισκεφθούν και την έκθεση.

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, κ. Ανίτα ΚΟΥΜΟΥΣΗ, μίλησε για την σημασία της Πάτρας.

«Η γεωγραφική θέση της καθόρισε την τύχη της. Ήταν πόλη της θάλασσας και η θάλασσα υπήρξε το προστατευτικό σύνορο και παράλληλα η οδός που επέτρεπε τη διακίνηση όχι μόνο εμπορευμάτων, αλλά και ιδεών, λατρειών και τεχνουργημάτων».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένη στις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και εμπορικές σχέσεις της Πάτρας και ευρύτερα της Αχαΐας με άλλες περιοχές της Μεσογειακής λεκάνης από τα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως και τον πρώιμο 18ο αιώνα μ.Χ.

Στις τέσσερις εκθεσιακές ενότητες παρουσιάζονται 130 αρχαιότητες από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών (οι περισσότερες από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά), του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, συνοδευόμενες από πλούσιο εποπτικό υλικό.