Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 09:41

"O χώρος στη σύγχρονη φυσική" από τον καθηγητή Γιάννη Ηλιόπουλο

"O χώρος στη σύγχρονη φυσική" από τον καθηγητή Γιάννη Ηλιόπουλο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ο χώρος και ο χρόνος έχουν αρχή και τέλος; Τι είναι οι συμμετρίες του χώρου; Πόσο χρονών είναι το Σύμπαν; Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Σε αυτά και άλλα κοσμογονικά ζητήματα αναφέρθηκε ο διεθνής επιστήμονας, καθηγητής της Σωματιδιακής Φυσικής Γιάννης Ηλιόπουλος, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας, λίγο μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη στο Δημαρχείο της πόλης...

Ο Καλαματιανός καθηγητής, που με τους συνεργάτες του, τη δεκαετία του 1960, προέβλεψαν την ύπαρξη ενός ακόμη σωμάτιου της ύλης, του τέταρτου κουάρκ, μίλησε για την «Έννοια του Χώρου στη Σύγχρονη Φυσική», αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο και τα φυσικά φαινόμενα. Το σίγουρο πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πως ο φυσικός χώρος δεν είναι αυτός που φανταζόμαστε, δηλαδή ένα ακίνητο πλαίσιο.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε τη διάλεξη το κοινό, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της πανεπιστημιακής Σχολής, ενώ πολλές ήταν στο τέλος και οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον καθηγητή.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ανοιχτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.

Βιογραφικό του Γιάννη Ηλιόπουλου
Ο Γιάννης Ηλιόπουλος, διευθυντής Ερευνών Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, θεωρητικός Φυσικός Σωματιδιακών Στοιχείων, γεννήθηκε στην Καλαμάτα.
Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε σπουδές, μεταπτυχιακές και διδακτορική διατριβή στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων.
Έχει διατελέσει Επιμελητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Υπότροφος του CERN, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο CNRS στη Γαλλία, Διευθυντής Ερευνών στο CNRS στη Γαλλία, Διευθυντής στο Εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, όπου από το 2006 μέχρι σήμερα είναι Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών.
Έχει λάβει πολυάριθμες και σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις, όπως το Βραβείο Paul Langevin, της Societé Francçaise de Physique (1978), το Μεγάλο Βραβείο Ricard, της Societé Francçaise de Physique (1984), το βραβείο J.J. Sakurai, της American Physical Society (1986), το Αριστείο Μποδοσάκη (2002), το Μετάλλιο Matteucci, Accademia Nazionale delle Scienze (2006), το Μετάλειο Dirac, ICTP (2007), το Βραβείο του Τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, της European Physical Society (2011), και το Βραβείο των τριών Φυσικών, ENS-France (2013).
Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Κρήτης (1999), Ιωαννίνων (2002), Αθηνών (2002) και Πατρών (2004).
Μ.Ν.