LEONIDAS MPALIKHS
Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 10:11

Interview στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ

Γιάννης Κατσιμίχας, Γιώργος Τσαπόγας, Κων. Πασσάς, Εύη Γιαννακοπούλου, Νάστια Βραχάτη Γιάννης Κατσιμίχας, Γιώργος Τσαπόγας, Κων. Πασσάς, Εύη Γιαννακοπούλου, Νάστια Βραχάτη

“ΠΡΑΜΑΤΑ & ΘΑΜΑΤΑ”
Μία δουλειά, τέσσερις υποψήφιοι. Η ανάγκη για επιβίωση, το δικαίωμα στην εργασία, η εκμετάλλευση, η εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο συμβιβασμός, ο φόβος. Αυτά και ακόμη περισσότερα πραγματεύεται το «Interview», η παράσταση που ανεβάζει από σήμερα, Σάββατο, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, o επαγγελματικός θεατρικός θίασος που δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα, της Κοιν.Σ.Επ. «Πράματα & Θάματα»...

Ένας εργοδότης τον οποίο δε βλέπουμε ποτέ, μέσα από άβολες ερωτήσεις και ακραίες δοκιμασίες που βάζει στους υποψηφίους για τη δουλειά, τους φέρνει σε αντιπαράθεση μεταξύ τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Ταυτόχρονα, όλοι οι θεατές είναι συνυποψήφιοι για τη δουλειά αυτή...
Για το έργο - μαύρη κωμωδία, που έχει γράψει η Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού «Εμείς» (απευθύνεται σε θεατές άνω των 15 ετών), μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι συντελεστές της παράστασης, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πασσάς, ο οποίος παίζει επίσης, και οι ηθοποιοί Νάστια Βραχάτη, Εύη Γιαννακοπούλου, Γιάννης Κατσιμίχας και Γιώργος Τσαπόγας.

«Ακούμε πολύ συχνά τη φράση ότι ο κόσμος θέλει να ξεχαστεί στο θέατρο. Νομίζω ότι δεν μας παίρνει για άλλη λήθη, ο κόσμος πρέπει να ξαναθυμηθεί τη χαμένη του αγωνιστικότητα. Αρκετά έχει ξεχαστεί. Άλλωστε το θέατρο εκτός από ψυχαγωγία είναι και πολιτική πράξη» παρατήρησε ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ο οποίος πρόσθεσε:
«Το έργο καταγράφει αριστοτεχνικά μέσα από μια διαδικασία συνέντευξης για δουλειά, την εξέλιξη του νεοέλληνα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης με λόγο άμεσο και ρεαλιστικό, με ιδιαίτερο χιούμορ, αλλά και με μια αφοπλιστική ωμότητα που υπογραμμίζει την κωμικοτραγική θέση των ηρώων. Θίγει θέματα που απασχολούν όλους μας, όπως την ανεργία, το δικαίωμα στην εργασία, την ανάγκη για επιβίωση και καταξίωση, το αναλώσιμο του ανθρώπινου δυναμικού, την κοινωνικοπολιτική παρακμή, το φασισμό, το ρατσισμό, τη σχέση εξουσιαστή - εξουσιαζόμενου που εύκολα μετατρέπεται σε σχέση θύτη - θύματος και γενικά όλο τον παραλογισμό που εμπεριέχει η ζωή μας όλα τα τελευταία χρόνια… Αποτελεί παράλληλα ένα μέσο αφύπνισης και κινητοποίησης και καλεί τον θεατή να σκεφτεί ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, της αντίστασης ή της καθίζησης;».
H Εύη Γιαννακοπούλου: «Το Interview είναι ένας μεγεθυντικός φακός πάνω στη σημερινή πραγματικότητα, όπου όλα από μακριά φαίνονται τακτοποιημένα και καθώς πρέπει, όμως αν εστιάσεις βλέπεις τις ρωγμές που υπάρχουν. Έτσι με αφορμή μια συνέντευξη για δουλειά και το πώς αντιμετωπίζεται τόσο από τον εργοδότη όσο και από αυτόν που ζητάει εργασία, αποκρυπτογραφείται η σχέση εξουσίας - εξουσιαζόμενου με ιδιαίτερο χιούμορ, ίσως λίγο ακραίο κάποιες φορές».
H Νάστια Βραχάτη: «Μια συνέντευξη για δουλειά, κάτι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας, καταφέρνει να γίνεται τέχνη. Οι “Eμείς” που το έγραψαν, δημιούργησαν ένα έργο πολύ αληθινό, γεμάτο χιούμορ και τρομερά επίκαιρο. Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά εποχή, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται από ανθρώπους με γνώσεις και δεξιότητες σε απρόσωπα αντικείμενα, σε αριθμούς. Βλέποντας το Interview νομίζω ότι το κύριο συναίσθημα που σου γεννά είναι ο θυμός. Θυμώνεις αρχικά με αυτό που βλέπεις να εκτυλίσσεται πάνω στη σκηνή και μετά θυμώνεις με τον ίδιο σου τον εαυτό που ανέχεται να συμβαίνει αυτή η κατάσταση».
O Γιάννης Κατσιμίχας: «Το Interview είναι ένα εγερτήριο συνείδησης, το οποίο, παρουσιάζοντας με χιούμορ αλλά και ωμό τρόπο τις συνθήκες στις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επιβίωσή τους, ουσιαστικά σε μια δυστοπική πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να σε βάλει να σταθείς απέναντι στην εξουσία, σε αυτούς που θέλουν να καταπατήσεις τα πιστεύω σου, τις αξίες, την αξιοπρέπειά σου στο βωμό της επιβίωσης. Χωρίς αυτά όμως ο άνθρωπος δεν υφίσταται».
Ο Γιώργος Τσαπόγας μίλησε για την ίδρυση της ΚοινΣΕπ «Πράματα & Θάματα» που ιδρύθηκε στην Καλαμάτα το 2014 με στόχο και αντικείμενο την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μέσα από κάθε μορφή τέχνης και έκφρασης. Ευχαρίστησε επίσης τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης Φάρις Θανάση Ηλιόπουλο, που εμπιστεύθηκαν στην ομάδα το χώρο του ΔΗΠΕΘΕΚ για την παρουσίαση της δουλειάς της.

Πρεμιέρα Σάββατο 2 Απριλίου 9.00 μ.μ.
Παραστάσεις: 2 - 24 Απριλίου
Τετάρτη 8.00 μ.μ., Σάββατο 9.00 μ.μ., Κυριακή 8.00 μ.μ.
Εισιτήριο: 10 ευρώ
Προπώληση (στο Πνευματικό Κέντρο): 7 ευρώ
Ανέργων/φοιτητικό: 7 ευρώ

Μαρία Νίκα