LEONIDAS MPALIKHS
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 19:36

"Οφείλουμε όλοι μια συγνώμη στον Καζαντζάκη"

Η βιβλιοπώλης Δήμητρα Δημοπούλου και οι Χαρά Νικολακοπούλου, Κώστας Αρκουδέας, Μαρία Τσαγκαράκη Η βιβλιοπώλης Δήμητρα Δημοπούλου και οι Χαρά Νικολακοπούλου, Κώστας Αρκουδέας, Μαρία Τσαγκαράκη

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΚΟΥΔΕΑΣ
Μια από τις ωραιότερες παρουσιάσεις όχι απλώς του βιβλίου του Κώστα Αρκουδέα, αλλά γενικά της προσωπικότητας του Νίκου Καζαντζάκη έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο καλαματιανό βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις». Με αφορμή το «Χαμένο Νόμπελ. Μια αληθινή ιστορία» που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τον «Καστανιώτη» και σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία με αλλεπάλληλες εκδόσεις, οι βιβλιόφιλοι της Καλαμάτας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον συγγραφέα, αλλά και την εποχή του...

Θέμα του βιβλίου η προσπάθεια του Καζαντζάκη να κατακτήσει το Βραβείο Νόμπελ, γεγονός το οποίο συσπείρωσε το συντηρητικό κατεστημένο της Ελλάδας που έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Ακόμη και παρέμβαση στη Σουηδία. Και όλα αυτά, με φόντο την Ελλάδα του Εμφυλίου αλλά και τα μετεμφυλιακά χρόνια - η πρώτη υποψηφιότητα του Καζαντζάκη για το Νόμπελ τίθεται το 1947. Οι κατηγορίες που του προσάπτουν: Άθεος, κομμουνιστής, διαφθορέας των νέων.
Για ένα καλογραμμένο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, με ντοκουμέντα και τεκμήρια, αλλά και με τα πρακτικά της Σουηδικής Ακαδημίας, μίλησε η φιλόλογος Χαρά Νικολακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε και σε άλλους μεγάλους λογοτέχνες που δεν πήραν το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως οι Τσέχοφ, Μπρεχτ, Πεσσόα, Τζόυς, Μπόρχες, ενώ αντίθετα τιμήθηκε με αυτό το Ουίνστον Τσώρτσιλ!
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Μαρία Τσαγκαράκη έκανε λόγο για ένα βιβλίο το οποίο πέρα από τον Καζαντζάκη παρουσιάζει και άλλους συγγραφείς και ποιητές της εποχής (Σικελιανός, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Καραγάτσης, Μυριβήλης...), τη σχέση με τον πατέρα του, τη γνωριμία και τη συμβίωση με τη Γαλάτεια Αλεξίου και αργότερα με την Ελένη Σαμίου, τα ταξίδια του, ενώ βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει γιατί συνέβησαν όσα συνέβησαν.
Το βιβλίο τελειώνει με τον Νίκο Καζαντζάκη πριν το τέλος της ζωής του, άρρωστο σε κλινική του Φράιμπουγκ στη Γερμανία, να προσπαθεί να συντάξει ένα θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Αλμπέρ Καμύ, από τον οποίο μόλις έχει χάσει το Νόμπελ. Λίγο αργότερα η σορός του θα μεταφερόταν, με αεροπλάνο που διέθεσε ο Ωνάσης, να ταφεί επεισοδιακά στην Κρήτη, με την Εκκλησία να ξεσπά εναντίον για ακόμη μια φορά.
Στο πέρασμα του Καζαντζάκη από τη Μάνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Αρκουδέας με καταγωγή από τον Άγιο Νίκωνα, στα σύνορα Μεσσηνίας - Λακωνίας. Οι παιδικές καλοκαιρινές επισκέψεις του στη Στούπα και την παραλία της Καλόγριας όπου έζησε για ένα διάστημα ο μεγάλος συγγραφέας, ήταν η πρώτη του επαφή με τον Καζαντζάκη. Η έρευνά του για το βιβλίο κράτησε χρόνια και μέσα από αυτή διαπίστωσε πόσο ανελέητα κυνήγησε η ελληνική πολιτεία έναν παγκοσμίως διάσημο λογοτέχνη μεταφρασμένο στα πέρατα της γης, αλλά και πόσο έχει αγνοηθεί από τους κύκλους των Ελλήνων διανοουμένων. «Οφείλουμε όλοι μια συγνώμη στον Καζαντζάκη» είπε.
Τέλος, με αφορμή το «2017 - Έτος Καζαντζάκη», ο Κώστας Αρκουδέας πρότεινε την έκδοση ενός τόμου που θα περιλαμβάνει γραπτά Μεσσήνιων για τον συγγραφέα σχετικά με την περίοδο που βρέθηκε στη Μεσσηνιακή Μάνη (ήταν το 1917, ακριβώς 100 χρόνια πριν). Στη χθεσινή εκδήλωση διαβάστηκε και σχετικό ποίημα της ποιήτριας Γιώτας Αργυροπούλου.
Μαρία Νίκα