Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 14:48

Λείπει το όραμα από την πόλη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Αριστερά, με το μικρόφωνο, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πολύδωρος Καρυοφύλλης Αριστερά, με το μικρόφωνο, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πολύδωρος Καρυοφύλλης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΗΜΟΥ-ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 
Μπορεί να μην προέκυψε κάτι εντελώς καινούργιο κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες το βράδυ η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021, ωστόσο έγινε επιτέλους μια ελεύθερη συζήτηση για αυτή την υπόθεση. Και το συμπέρασμα αυτής είναι ότι αφενός λείπει το όραμα από την πόλη και αφετέρου η Καλαμάτα θα έχει να κερδίσει από όλη αυτή την προσπάθειά της μόνο εάν αποφύγει να δει ως αυτοσκοπό την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και, αντίθετα, σχεδιάσει μια στρατηγική ώστε το 2021 να είναι ένας σταθμός στην παραπέρα πορεία της για κάτι μεγαλύτερο…

Στη συζήτηση, που έγινε στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, παραβρέθηκαν και ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, Πολύδωρο Καρυοφύλλη, ο οποίος έκανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που κατέληξε στη διαπίστωση ότι μέχρι τώρα η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν έχει εμπνεύσει όραμα στους κατοίκους της πόλης και σχολίασε ότι αν δεν υπάρχει όραμα καλό θα ήταν να μην πραγματωθεί αυτός ο στόχος. Έφερε δε ως παράδειγμα τη συνομιλία που είπε ότι είχε με νεαρό σερβιτόρο σε καφέ της πόλης, τον οποίο ρώτησε για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και η απάντηση που του έδωσε ήταν εντελώς αδιάφορη με μια γενική εκτίμηση ότι θα είναι καλό για την Καλαμάτα να κερδίσει τον τίτλο.
Σε ό,τι αφορά τον Έκτορα Τσατσούλη, παρά την επαναφορά του αιτήματος της μείζονος μειοψηφίας για τη δημοσιοποίηση του φακέλου υποψηφιότητας που κατατέθηκε κατά την προκριματική φάση αλλά και παρά σχετικές αναφορές άλλων ομιλητών, επέμεινε ότι ο φάκελος δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί στο σύνολό του. Σχολίασε μάλιστα ότι η πόλη επένδυσε 250.000 προκειμένου ο ίδιος και οι συνεργάτες του, με τη δυσεύρετη τεχνογνωσία τους, να ετοιμάσουν το συγκεκριμένο πολύ καλό φάκελο, το περιεχόμενο του οποίου δεν θα είναι προς όφελος της υποψηφιότητας της Καλαμάτας να αξιοποιηθεί από τις άλλες υποψήφιες πόλεις σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί. Πέραν αυτών όμως τόνισε ότι υπάρχουν και άλλα τεχνικά αλλά και νομικά ζητήματα που καθιστούν ως πιο σωστή επιλογή το να μη δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρος ο φάκελος.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τόνισε ότι είναι σημαντικό σφάλμα του Γραφείου Υποψηφιότητας να μην ενημερώνει τις δημοτικές παρατάξεις όχι μόνο για το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας αλλά ούτε καν για τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος που προτάθηκε. Τόνισε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ό,τι έχουν μάθει για το φάκελο υποψηφιότητας το έμαθαν από την ίδια την ευρωπαϊκή επιτροπή εμπειρογνωμόνων και όχι από το Γραφείο Υποψηφιότητας, από την έκθεση με τις παρατηρήσεις της επιτροπής προς τις υποψήφιες πόλεις, την οποία η ίδια δημοσιοποίησε.

Τάσος Πολυχρονόπουλος, Στάθης Χρυσικόπουλος, Σταύρος Μπένος, Μανώλης Μάκαρης και Ανδρέας Τσιλίρας
Μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση ήταν ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος, ο οποίος, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του φακέλου, τόνισε ότι τα στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας πρέπει να αφεθούν απερίσπαστα να ετοιμάσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κάλεσε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να μην επιμείνει στη δημοσιοποίηση του φακέλου υποψηφιότητας.
Πρώτος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Στάθης Χρυσικόπουλος, ο οποίος είχε την ευθύνη για την κατασκευή των υποδομών όταν η Πάτρα κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2006. Όπως τόνισε, στην Πάτρα υπήρχε έλλειψη χώρων για εκδηλώσεις, οπότε χρειάστηκε να δημιουργηθούν σε παλιά κτίρια. Το κακό είναι, υπογράμμισε, ότι κανένα από τα κτήρια αυτά που φτιάχτηκαν για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν διατηρήθηκε, αντίθετα εγκαταλείφθηκαν και «συλήθηκαν άγρια». Ευχήθηκε να μη συμβεί το ίδιο στην Καλαμάτα, αν και σημείωσε ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζει η πόλη δεν θα χρειαστεί να φτιάξει και άλλους χώρους καθώς οι ήδη υπάρχοντες φαίνεται ότι επαρκούν.
Ακολούθως ο Ανδρέας Τσιλίρας, πολιτιστικός διαχειριστής επίσης από την Πάτρα, ήταν ο πρώτος που τόνισε ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά μια στάση στην πορεία της Καλαμάτας για να πετύχει κάτι μεγαλύτερο. Το μεγάλο πρόβλημα στην Πάτρα, συνέχισε, ήταν ότι ούτε ο Δήμος ούτε ο κόσμος γνώριζε τι ακριβώς ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες.
Ο Ανδρέας Τσιλίρας τόνισε ότι το 2021 η Καλαμάτα ούτε περισσότερα χρήματα θα βγάλει, ούτε πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει, ούτε μεγαλύτερη τουριστική κίνηση θα έχει. Υπογράμμισε λοιπόν ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται τέτοιου είδους προσδοκίες, σημειώνοντας όμως ότι αυτό που μπορεί να πετύχει η πόλη το 2021 είναι να βάλει τον εαυτό της στον ευρωπαϊκό χάρτη και να αρχίσει να χτίζει το όνομά της.
Επιπλέον ο Ανδρέας Τσιλίρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει, το κόστος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα έχει διπλή απόδοση για την πόλη, όχι όμως το 2021 αλλά περίπου δέκα χρόνια μετά. Επίσης παρατήρησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που να προβλέπει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και σε γειτονικές πόλεις, κάτι που σχολίασε ότι μπορεί να προκαλέσει και τοπικιστικές αντιδράσεις, προτείνοντας, αντίθετα, το πρόγραμμα να μείνει στα όρια της πόλης.
Τέλος σημείωσε ότι είναι απίθανο να αποφευχθεί η σκανδαλολογία, παρατήρησε όμως ότι είναι σημαντικό να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο, κάτι που είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και τη διάθεση κάθε πληροφορίας.

Δεξιά ο βήμα ο Έκτωρ Τσατσούλης
Ο πρώην δήμαρχος, Σταύρος Μπένος, τόνισε από την πλευρά του ότι την προσπάθεια που κάνει τώρα η Καλαμάτα την έκανε και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μόνο που τότε δεν διεκδικούσε κάποιο διεθνή τίτλο. Τότε λοιπόν, ανέφερε ο Σταύρος Μπένος, έφερε στην Καλαμάτα κορυφαίους διανοούμενους, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, οι οποίοι τόνισε ότι είχαν πάθος στο να γίνουν οι πολίτες το κέντρο της πόλης. Για να επιτευχθεί αυτό συμφωνήθηκε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στον πολιτισμό και στο περιβάλλον, τα δύο μεγάλα αδελφάκια, όπως τα χαρακτήρισε. Αυτά τα αδελφάκια, συνέχισε, πρέπει να είναι οι πυλώνες της ολιστικής προσέγγισης που πρέπει να διακρίνει την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Ο Σταύρος Μπένος συνεχάρη το Γραφείο Υποψηφιότητας για τη δουλειά που έκανε μέχρι τώρα και ανέφερε ποια, κατά τη γνώμη του, είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του φακέλου υποψηφιότητας κατά την προκριματική διαδικασία. Παρουσίασε μάλιστα και τις προτάσεις του προς το Γραφείο Υποψηφιότητας για τα σημεία που θεωρεί ότι πάσχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.
Ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης στην τοποθέτηση που προσκλήθηκε να κάνει τόνισε ότι σκοπός του δεν είναι να σχεδιάσει ένα φεστιβάλ εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, «δεν πάω να φτιάξω ένα πυροτέχνημα» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η επιδίωξή του είναι να σχεδιάσει κάτι που θα δώσει νόημα στον κόσμο και θα τον κινητοποιήσει. Πρόσθεσε όμως ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ότι απομένουν μόνο πέντε μήνες, μέσα στους οποίους ανέφερε ότι πρέπει να τρέξει ένα σπριντ ώστε να ετοιμαστεί το πρόγραμμα, ενώ μετά, εφόσον η πόλη κερδίσει τον τίτλο, θα έχει μπροστά της έναν εντελώς διαφορετικό αγώνα, ένα μαραθώνιο.
Σε ό,τι αφορά αυτό το σπριντ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας τόνισε ότι έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με την προώθηση των δημιουργών της περιοχής μέσα από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, κάτι για το οποίο ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης τόνισε ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά γιατί, όπως εξήγησε, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι ένας θεσμός που εξάγει τέχνη αλλά θεσμός που εισάγει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα προσπαθήσει όσο μπορεί να υποστηρίξει τους δημιουργούς της περιοχής. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αδράνεια που διαπιστώνει ότι υπάρχει στην περιοχή, σχετικά με το τι νοιώθει ο κάθε πολίτης, τι περιμένει, τι προσδοκεί, τι οραματίζεται, σχετικά με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Σημειώνεται ότι τοποθετήθηκαν ακόμη ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, Τάσος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση, οι επικεφαλής της μείζονος και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος και Παναγιώτης Αλευράς, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, η εκπρόσωπος του Re-thing Μυρτώ Φοίφα κ.ά
Στ.Μ.