Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 15:09

Απαντήσεις Αρ. Μπαλτά για Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Μέγαρο Χορού, εισιτήρια, έργα…

Σπύρος Μωρακέας, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιώτα Κοζομπόλη Σπύρος Μωρακέας, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιώτα Κοζομπόλη

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Δεν είπε κάτι εντυπωσιακό ή έστω κάτι καινούργιο ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας για τα θέματα αρμοδιότητάς του και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να πει πόσα χρήματα θα δώσει το κράτος στην πόλη που θα επιλεγεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Επίσης είπε ότι το υπουργείο, λόγω ανυπαρξίας πόρων, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη ανέφερε ότι ουσιαστικό ρόλο το υπουργείο δεν έχει όσον αφορά τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα 12 ευρώ εισιτήριο για την Αρχαία Μεσσήνη δεν είναι πολύ μεγάλο ποσό. Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, δήλωσε αισιόδοξος, υπό προϋποθέσεις όμως…

Πλαισιωμένος από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Μωρακέα και από τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ενόψει των αυριανών εγκαινίων των έργων που ολοκληρώθηκαν στο Ανάκτορο του Νέστορος, επισκέφθηκε από σήμερα τη Μεσσηνία και το πρωί ξεναγήθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη από τον υπεύθυνο του αρχαιολογικού έργου, καθηγητή Πέτρο Θέμελη, σημειώνοντας μάλιστα ότι έμεινε απόλυτα εντυπωσιασμένος από τον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια είχε συνεργασία με το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη και τους συνεργάτες του, ενώ το απόγευμα είχε συνεργασία με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και τους συνεργάτες του. Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο Αριστείδης Μπαλτάς παραβρέθηκε σε συζήτηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό.  
Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι αγαπάει ιδιαίτερα την Καλαμάτα και ως υπουργός Πολιτισμού έχει εξίσου την ίδια αγάπη για τις άλλες δύο υποψήφιες πόλεις, την Ελευσίνα και τη Ρόδο. Ο υπουργός μίλησε για άμιλλα των τριών πόλεων κατά τη διεκδίκηση του τίτλου και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να γίνει μία πόλη της Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ιδιαίτερα το 2021, δηλαδή 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως σημείωσε, οι Έλληνες με αφορμή αυτή την επέτειο πρέπει να αναλογιστούν τι έγινε αλλά και τι δεν έγινε αυτά τα 200 χρόνια στη χώρα, όπως επίσης και να σκεφθούν τι πρέπει να κάνουν τα επόμενα 200 χρόνια, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και των διεθνών προβλημάτων.
Πάντως, κληθείς να απαντήσει με πόσα χρήματα θα στηρίξει το υπουργείο την πόλη που θα επιλεγεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν απάντησε, παρ’ ότι αυτό είναι και θέμα που έχει μπει και από την ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής. Αρκέστηκε μόνο να σημειώσει ότι πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση των ιδιωτικών χορηγιών από την πόλη που θα επιλεγεί, καθώς και ευελιξία κονδυλίων.
Σε ό,τι αφορά τα έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας, ο Αριστείδης Μπαλτάς ανέφερε ότι το υπουργείο δεν έχει χρήματα, δεν έχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε όμως ότι τέτοια έργα γίνονται από τις Περιφέρειες της χώρας και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως συνέχισε, το σύνολο σχεδόν των Περιφερειών ταυτίζονται με τη φιλοσοφία του υπουργείου, για την επιδίωξη της ανάπτυξης μέσα από έργα που σέβονται τον πολιτισμό, την ιστορία, την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου. Όπως τόνισε, αυτός είναι ο τρόπος για την ουσιαστική ανάπτυξη και όχι για μια μονόπλευρη οικονομική ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά τη κριτική που γίνεται για την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ο υπουργός υποστήριξε ότι στο εξωτερικό οι αντίστοιχες τιμές είναι πολύ υψηλότερες, όπως και ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακριβότερο το κόστος για ένα καφέ από το κόστος εισόδου σε ένα μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο. Ειδικά για τη Μεσσήνη ανέφερε ότι τα 12 ευρώ δεν είναι πολλά για έναν τέτοιο αρχαιολογικό χώρο.
Σχετικά με το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, τα τεχνικά του προβλήματα (στη σκηνή) και το ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού, ο υπουργός είπε ότι ουσιαστικά ότι το υπουργείο δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο στη λειτουργία αυτού του χώρου και πως η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία πρέπει να βρουν τους τρόπους ώστε το Μέγαρο να είναι σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα και να προσφέρει στην πολιτιστική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι η υποδομή αυτή δεν ανήκει αποκλειστικά στην Καλαμάτα, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει εξωστρέφεια στη λειτουργία της.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της χώρας, ο Αριστείδης Μπαλτάς ανέφερε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επικείμενη εκταμίευση της δόσης καθώς και με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η χώρα μπαίνει σε επόμενη σελίδα και δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για να ξεπεραστεί ο κάβος, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπό τον όρο όμως ότι «όλοι θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Δήλωσε λοιπόν ότι υπάρχει μια λελογισμένη αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
Τέλος, σχετικά και με τον τουρισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι οι Έλληνες πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, την οποία να την αντλούν από τον αστείρευτο πλούτο κάθε γωνιάς αυτής της χώρας, έναν πλούτο μνημείων από την εποχή του Ομήρου μέχρι και Αντίσταση στους Γερμανούς. Αυτός ο πλούτος,  αν κατανοηθεί σωστά από τους Έλληνες, θα δώσει μια ζωογόνο δύναμη στη χώρα, είπε κλείνοντας ο υπουργός.
Στ.Μ.