Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 16:06

Πολιτιστική Πρωτεύουσα! Η Ρόδος δεν μπορεί, η Ελευσίνα δεν έχει λεφτά…

Πολιτιστική Πρωτεύουσα! Η Ρόδος δεν μπορεί, η Ελευσίνα δεν έχει λεφτά…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ε. ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Έκτωρ Τσατσούλης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, τα νέα από το μέτωπο της διεκδίκησης είναι θετικά όσον αφορά το στόχο του Δήμου Καλαμάτας. Η μεν Ρόδος φαίνεται ότι δυσκολεύεται για λόγους προσωπικών προβλημάτων του υπευθύνου του εγχειρήματος, ενώ η δε Ελευσίνα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα με τη μη ανταπόκριση, μέχρι τώρα, της Περιφέρειας Αττικής…

Ο Έκτωρ Τσατσούλης και άλλα στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας Κ:21, το προηγούμενο διάστημα ταξίδεψαν στο εξωτερικό, προσκεκλημένοι σε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Ο Έκτωρ Τσατσούλης με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Πολύδωρο Καρυοφύλλη και τη δημοτική σύμβουλο Χρύσα Λιάππα, επισκέφθηκαν τη Ρουμανία και την πόλη Σίμπιου, η οποία είναι υποψηφιότητα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επίσης για το 2021 και διοργάνωσε συνέδριο για το θεσμό.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσατσούλης, στα ταξίδια έγιναν σημαντικές επαφές και συμφωνήθηκαν συνεργασίες της Καλαμάτας με σχήματα του εξωτερικού, που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σύμφωνα και με τις οδηγίες της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής.
Στο συνέδριο που έγινε στη Ρουμανική πόλη, σημείωσε ο κ. Τσατσούλης, δεν εκπροσωπήθηκε η πόλη της Ρόδου, παρότι είχε προσκληθεί, όπως σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι οι πληροφορίες που έχει λένε πως η Ρόδος αντιμετωπίζει δυσκολίες, κυρίως λόγω κάποιων προβλημάτων του υπευθύνου του Δήμου για το εγχείρημα.
Σε ό,τι αφορά την Ελευσίνα, ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας σημείωσε ότι δουλεύει στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο της Καλαμάτας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει οικονομικό θέμα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια Αττικής «έχει εξαφανιστεί» παρότι φέρεται ότι είχε δώσει διαβεβαιώσεις για την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος.
Αντίθετα, σημειώνεται, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα στηρίξει την Καλαμάτα κατά την τελική φάση του διαγωνισμού με το ποσό των 50.000 ευρώ.
Στο συνέδριο στη Ρουμανία συμμετείχε και εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε ο κ. Τσατσούλης, η οποία αρχικά ήταν ιδιαίτερα ασαφής σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση της πόλης που θα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Στη συνέχεια όμως, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας και μπροστά στις πιέσεις του, η εκπρόσωπος του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει υποστήριξη
Ακόμη, ο Έκτωρ Τσατσούλης ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμαστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα που θα διαχειριστεί τα θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, ενώ η κυβέρνηση θα εγκρίνει κατά προτεραιότητα χρηματοδοτήσεις έργων όσον αφορά την πόλη που θα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Στ.Μ.