Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 18:29

Η Ελένη Στασινού με τα "Βρωμοθήλυκα της Iστορίας" στην Καλαμάτα

Θ. Παντές, Γρ. Χαλιακόπουλος, Κ. Δρούλια, Ε. Στασινού Θ. Παντές, Γρ. Χαλιακόπουλος, Κ. Δρούλια, Ε. Στασινού

"ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ"
Τον τραγικό έρωτα ενός Αλβανού μουσουλμάνου και μιας Ελληνίδας χριστιανής στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, με φόντο τα γεγονότα και τις συνθήκες της εποχής, αφηγείται στο νέο της μυθιστόρημα «Βρωμοθήλυκα της Iστορίας» (εκδόσεις Γκοβόστη) η Ελένη Στασινού. Με αφορμή το βιβλίο της, η συγγραφέας βρέθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην Καλαμάτα προσκεκλημένη του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις»...

Ιστορικό μυθιστόρημα από τα πιο πετυχημένα, χαρακτήρισε το βιβλίο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, συντονιστής της παρουσίασης, αφού εκτός από την ερωτική τραγωδία, παρουσιάζει τοποθεσίες, με σημείο αναφοράς το χωριό Λάλα της Ηλείας, φυλές που πέρασαν από εκεί και ιστορικά γεγονότα.

Αν και δύσπιστος απέναντι στα ογκώδη βιβλία, καθώς θεωρεί ότι πολλές φορές οι συγγραφείς τους πλατιάζουν, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές σημείωσε ότι το πολυσέλιδο «Βρωμοθήλυκα της Iστορίας» τον καθήλωσε. Μίλησε για φοβερούς διαλόγους, για κείμενο που θα μπορούσε να γίνει και σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, αλλά και για το ποιητικό στοιχείο της Ελένης Στασινού που υπάρχει έντονο, όπως είπε, σε αυτό το τελευταίο της έργο. Αναφερόμενος στις ηρωίδες της ιστορίας έκανε λόγο για γυναίκες που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν. «Η Ελένη Στασινού αγαπάει τους ήρωές της. Δεν προσπαθεί να τους φέρει στα μέτρα της. Παθιάζεται με αυτούς και ζει μαζί τους» παρατήρησε.

«Η ελευθερία είναι το σπουδαιότερο πράγμα απ’ όλα, ακόμη κι απ’ την οικογένεια» σημείωσε η συγγραφέας, η οποία ξεκίνησε τα «Βρωμοθήλυκα της Iστορίας» παρακινημένη από Μεσσήνιο φίλο της, με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Δωρίου, ο οποίος της πρότεινε να γράψει ένα βιβλίο για το χωριό του. Συλλέγοντας λοιπόν ιστορικά στοιχεία για την εποχή της Επανάστασης κατέληξε στο θέμα του νέου της μυθιστορήματος.

Στη χθεσινή εκδήλωση, αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Δρούλια.

Μ.Ν.