Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 20:12

“Μοιάζουμε πολύ με τους Αμερικανούς, απλώς δεν το ξέρουμε”

Η ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 

Της Μαρίας Νίκα 

Μίλησε λιγότερο για το βιβλίο της και περισσότερο για την πολιτική κατάσταση εντός και εκτός Ελλάδας. Το συνηθίζει άλλωστε τα τελευταία χρόνια να εκφράζει την άποψή της δημόσια, προκαλώντας συχνά και αντιδράσεις. Τέτοιες σκέψεις της υπάρχουν και στα «Αστραφτερά πεδία», όπως επίσης η πείρα που απέκτησε, όπως λέει, τα τελευταία εφτά χρόνια. «Μέσα σε 7 χρόνια, μπορεί κανείς να γίνει ένας άλλος άνθρωπος» παρατήρησε την Τετάρτη το βράδυ η Σώτη Τριανταφύλλου, συνομιλώντας με το αναγνωστικό κοινό στο καλαματιανό βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις»...

Χαρακτήρισε βιβλία σαν τα «Αστραφτερά πεδία» (εκδόσεις Πατάκη), κάτι σαν διαθήκη για τους συγγραφείς «επειδή διατυπώνουμε αυτά που πιστεύουμε, αυτά που είμαστε πραγματικά, αφού συχνά η δημόσια εικόνα μάς διαστρεβλώνει, τα λόγια των άλλων, τα λόγια των δημοσιογράφων, που είναι μια κατηγορία ανθρώπων φοβερά κουτσομπόληδων και σχετικά απλοϊκών… Έτσι, κανείς, μερικές φορές, θέλει να πάρει το λόγο για τον εαυτό του και να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα».

Ντόναλντ Τραμπ

Έχοντας σπουδάσει αμερικανική ιστορία και ζώντας κατά διαστήματα στην Αμερική, η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ήταν για την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ.

«Αν κάνει αυτά που έχει εξαγγείλει τότε νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά για την Ελλάδα, γιατί θα πάψει να ασχολείται με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι “ανθρωπιστικές παρεμβάσεις” τους είναι πάρα πολύ δαπανηρές γι’ αυτούς, οπότε θέλουν πλέον να ασχοληθούν με τα του οίκου τους. Αυτό το πιστεύουν ακόμα και όσοι ψήφισαν Χίλαρι Κλίντον. Ήταν πολύ σημαντική αυτή η εξαγγελία του Τραμπ, αλλά δε θα την εφαρμόσει, λόγω συμφερόντων και ομάδων πίεσης».

Όσο για τους λόγους που οι Αμερικανοί επέλεξαν για πρόεδρο τον συγκεκριμένο: «Ο Τραμπ βγήκε γιατί έχει ένα στυλ μη διανοουμενίστικο. Οι Αμερικανοί δεν συμπαθούν την ελίτ, όπως δεν την συμπαθούν και οι Έλληνες. Έχουμε πολλές ομοιότητες με τους Αμερικανούς, απλώς δεν το ξέρουμε. Βλέπουμε πώς είναι και τα κυβερνητικά μας στελέχη… Μπρουτάλ. Ο Τραμπ έδωσε την εντύπωση του ειλικρινούς. Αλλά δεν είναι, παριστάνει τον ειλικρινή, βγάζοντας ταυτόχρονα μια αγένεια, μια χοντράδα. Είναι ένας κερδοσκόπος ο οποίος μπορεί να κάνει τα πάντα για το χρήμα. Και δεν τον ψήφισαν οι φτωχοί εξοργισμένοι σαν αντισυστημικό. Τον ψήφισαν αυτοί που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο πλούσιοι απ’ ό,τι είναι και αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι το κράτος πρόνοιας βοηθάει τους τεμπέληδες. Ο Τραμπ ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο, τον ψήφισαν επειδή είναι καλός μάνατζερ. Επειδή πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι σαν επιχείρηση και έτσι πρέπει να κυβερνηθεί».

«Η Δημοκρατία βγάζει ανθρώπους που είναι σαν τα μούτρα μας»

«Μαζικοποιείται η δημοκρατία. Όλο και περισσότερο οι ηγέτες μας μοιάζουν. Αν δείτε πρακτικά του ελληνικού κοινοβουλίου του 19ου αιώνα, είχαν πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, όταν ο κόσμος απ’ έξω φορούσε τσαρούχια. Γιατί η Δημοκρατία δεν ήταν μαζική, λίγοι ψήφιζαν. Και πώς αλλιώς να γίνει, δεν έχουμε λύση σε αυτό, δε μπορείς να πεις όχι στη μαζική δημοκρατία. Όμως όταν ψηφίζουν και αυτοί που παίρνουν μέρος σε διαγωνισμό φτυσίματος ή σε διαγωνισμό του ποιος θα φάει τα περισσότερα χάμπουργκερ, αυτό θα έχεις. Η Δημοκρατία βγάζει ανθρώπους που είναι σαν τα μούτρα μας. Τι να κάνουμε. Το βασικό σχολείο υπάρχει και είναι δωρεάν, αρκεί να πας. Και η παιδεία θέλει μια παιδεία».
Η συγγραφέας επικαλέστηκε μια φράση που λεγόταν πριν χρόνια στην Αμερική, ότι το καλό στη Δημοκρατία είναι ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος ο οποιοσδήποτε. «Αυτό είναι και το κακό» σχολίασε.

Μαρίν Λε Πεν

Από τον σχολιασμό της διεθνούς πολιτικής σκηνής δεν έλειψε και η αναφορά στη Γαλλία, μια χώρα που η Σώτη Τριανταφύλλου γνωρίζει επίσης καλά. Αναφέρθηκε στη Μαρίν Λε Πεν λέγοντας ότι μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος, αλλά στη συνέχεια θα κάνει δημοψήφισμα για να βγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δε θα συμβεί, οπότε θα είναι αναγκασμένη ή να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από το δικό της ή να φύγει. 

Τη συγγραφέα στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασε η βιβλιοπώλης Δήμητρα Δημοπούλου. 

*Ακολουθεί φωτογραφία