LEONIDAS MPALIKHS
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 17:22

Από την πόλη και όχι από το Γραφείο Υποψηφιότητας έλειπε το αφήγημα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Θανάσης Ηλιόπουλος,  Παναγιώτης Νίκα, Έκτωρ Τσατσούλης Θανάσης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Νίκα, Έκτωρ Τσατσούλης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΑ, ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ 
Μη ρίχνετε τις ευθύνες αποκλειστικά στο Γραφείο Υποψηφιότητας για το γεγονός ότι η Καλαμάτα δεν είχε τόσο καλό αφήγημα όσο η Ελευσίνα κατά τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους υποψήφιους τίτλους στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, ο οποίος αναγνώρισε ότι και το αφήγημα της Ελευσίνας ήταν καλύτερο από της Καλαμάτας αλλά και γενικά ότι η Ελευσίνα έδειξε ότι ήθελε περισσότερο τον τίτλο. Ο Έκτωρ Τσατσούλης τόνισε λοιπόν ότι το αφήγημα που περιέχεται στον φάκελο είναι αυτό που αφηγήθηκε η πόλη όλο το προηγούμενο διάστημα στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Γραφείου Υποψηφιότητας, το οποίο, πρόσθεσε, δεν είχε το δικαίωμα να εφεύρει ένα δικό του αφήγημα, διαφορετικό από αυτό που περιέγραφαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας…

Ωστόσο, από το ξεκίνημα της διεκδίκησης παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα η μείζων μειοψηφία, έβαζαν αυτό το ζήτημα και καλούσαν τη δημοτική αρχή και το Γραφείο Υποψηφιότητας να ανοίξουν ένα πλατύ διάλογο με τον κόσμο και τους φορείς για το τι ακριβώς θέλει να κερδίσει και να παρουσιάσει η Καλαμάτα μέσα από αυτό το θεσμό. Ωστόσο, τέτοιος διάλογος επιχειρήθηκε να ανοίξει μετά την πρόκριση της Καλαμάτας στον τελικό, όταν πλέον ήταν αργά. Ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Πολύδωρος Καρυοφύλλης τόνιζε την άνοιξη, όταν διαδέχτηκε την Έλενα Πέγκα, ότι η πόλη χρειάζεται οπωσδήποτε ένα αφήγημα διαφορετικό από το KalamaRising, το οποίο μάλιστα είχε σχολιάσει ότι περισσότερο ταίριαζε στην Ελευσίνα παρά στην Καλαμάτα.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο Έκτωρ Τατσούλης και ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, σήμερα το μεσημέρι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας και τους λόγους που η Καλαμάτα έχασε.
Στη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας «αντεπιτέθηκε» στον πρώην δήμαρχο, Παναγή Κουμάντο και την κόρη του, δικηγόρο Πιπίνα Κουμάντου, οι οποίοι επέρριψαν στον ίδιο το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης για την ήττα και μάλιστα του καταλόγισαν ότι δεν αξιοποίησε ως επιχείρημα της διεκδίκησης το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας ήταν ο πρώτος στη χώρα που επέβαλε το πολιτιστικό τέλος (επί δημαρχοντίας Π. Κουμάντου) με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη. Είπε χαρακτηριστικά ότι θα είναι ευτυχής εάν μπορέσει να καταργήσει αυτό το πολιτιστικό τέλος, που υπαινίχθηκε ότι αξιοποιήθηκε «για τη χρηματοδότηση ρουσφετιών» και πρόσθεσε ότι «είναι ο εύκολος δρόμος η επιβολή τελών. Εγώ στη θητεία μου δεν επέβαλα κανένα τέλος».
Επιπλέον ο δήμαρχος Καλαμάτας, ως έμμεση απάντηση προς τις κατηγορίες που δέχεται ότι ο πολιτισμός δεν είναι στις προτεραιότητές του, ανέφερε ότι «όταν έγινα δήμαρχος οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού ήσαν εφτά μήνες απλήρωτοι. Για να μην ξεχνιόμαστε» και συνέχισε σημειώνοντας ότι κατάφερε γρήγορα να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους, χωρίς ούτε μιας ημέρας καθυστέρηση. Επιπλέον ο κ. Νίκας σημείωσε ότι όταν ανέλαβε βρήκε χρέη στον τομέα του πολιτισμού ύψους 5.000.000 ευρώ, τονίζοντας ότι πολιτισμός δεν γίνεται με χρέη προς τους εργαζόμενους και με οφειλές προς την αγορά.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Καλαμάτας επανέλαβε ότι η δημοτική του αρχή θα στηρίξει τον πολιτισμό, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις σχετικές χρηματοδοτήσεις, γιατί, όπως ανέφερε, οι δαπάνες στον πολιτισμό αποδίδουν πολλαπλάσιο όφελος.
Κατά τα άλλα ο δήμαρχος Καλαμάτας επανέλαβε ότι τρεις είναι οι παράγοντες που δημιουργούν τη δυναμική μιας υποψήφιας πόλης για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα οικονομικά της, η πολιτική υποστήριξή της και η καλλιτεχνική της πρόταση. Ο κ. Νίκας σχολίασε ότι για το καλλιτεχνικό κομμάτι δεν μπορεί να κάνει κάποια αναφορά, για το οικονομικό όμως και για το πολιτικό τόνισε ότι η Ελευσίνα υπερίσχυε έναντι της Καλαμάτας αλλά και της Ρόδου. Υπερίσχυε οικονομικά η Ελευσίνα, συνέχισε ο δήμαρχος, επειδή τη στήριζαν βιομηχανίες της περιοχής και πολιτικά επειδή υπήρχαν αποφάσεις υπέρ της από πολιτικά αυτοδιοικητικά οργάνα και γενικά στήριξη από πολιτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς ολόκληρης της Αττικής.
TSATSOULHS-EKTOR-17-11-16.jpgΟ Έκτωρ Τσατσούλης συμφώνησε με την αναφορά του δημάρχου, μόνο που τα λεγόμενά του δεν συμφώνησαν και τόσο με τα λεγόμενα του δημάρχου, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της Ελευσίνας, καθώς είπε ότι ο προϋπολογισμός της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ήταν μεγαλύτερος έναντι της Ελευσίνας κατά 6.000.000 ευρώ, ενώ παρατήρησε ότι αυτό που είχε η Ελευσίνα και δεν είχε η Καλαμάτα ήταν αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής και Δημοτικών Συμβουλίων για υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελευσίνας με συγκεκριμένα ποσά, αλλά και δέσμευση της ίδιας της Ελευσίνας ότι θα καλύψει εξ ιδίων το 41% του κόστους του προγράμματος.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας τόνισε ότι το τι ακριβώς έφταιξε και δεν κέρδισε η Καλαμάτα τον διαγωνισμό θα γίνει γνωστό έπειτα από ένα μήνα περίπου, όταν αποσταλεί η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής, ενώ δήλωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας εφόσον αυτή καταλογιστεί στον στρατηγικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε την αρμοδιότητα.
Είπε επίσης ο κ. Τσατσούλης ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας αναλαμβάνει κατά 100% την ευθύνη για το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας, με την έννοια ότι δεν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις από το δήμαρχο. Σημείωσε μάλιστα ότι ο φάκελος παραδόθηκε στο δήμαρχο μόλις μία ημέρα πριν παραδοθεί στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και επιπλέον σχολίασε πως έχει την εντύπωση ότι πρώτος τον διάβασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, παρά ο δήμαρχος.
Και ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι δεν ανακατεύτηκε στο έργο του Γραφείου Υποψηφιότητας και πως το μόνο που έκανε ήταν να παρακαλέσει χορηγούς να προσφέρουν χρήματα για τη διεκδίκηση του τίτλου.
Ερωτηθείς για το αν ζήτησε τη στήριξη της διεκδίκησης από άλλους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ή ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε γενικόλογα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη διεκδίκηση προς όλους, χωρίς αποκλεισμούς, ενώ συμπλήρωσε ότι το πλαίσιο της συμμετοχής προσδιοριζόταν από το Γραφείο Υποψηφιότητας.
KALAMATA-21-MEGARO-XOROU-17-11-16.jpgΤέλος, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 λειτούργησε αρνητικά στη διεκδίκηση του τίτλου, διότι τα μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής φαίνεται ότι είχαν το φόβο μήπως οι εορταστικές εκδηλώσεις εκτραπούν σε εκδηλώσεις εθνικιστικού περιεχομένου.
Σε ό,τι αφορά το αν θα παραμείνουν τα στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας στο Δήμο Καλαμάτας, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο επικεφαλής του Γραφείου τόνισαν ότι η σχετική σύμβαση λήγει στο τέλος του χρόνου και ακολούθως θα λάβει τις αποφάσεις της η Φάρις, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη εφαρμογή του σχεδίου planb σε περίπτωση που χανόταν ο τίτλος, ένα σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενός τμήματος πολιτιστικού σχεδιασμού και στρατηγικής για τη διαχείριση μεγάλων εκδηλώσεων και πολιτιστικών υποδομών.
Στ.Μ.