Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 12:11

Φιλιατρά ή Βαλεριάνα, ο τόπος δεν έχει σημασία...

Γιώργος Τσαπόγας, Ηλίας Μπιτσάνης, Κώστας Γκόνης, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος Γιώργος Τσαπόγας, Ηλίας Μπιτσάνης, Κώστας Γκόνης, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

 

Της Μαρίας Νίκα 

Χώροι ομαδικού σεξ που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ, άνεργοι στους οποίους η Μητρόπολη διανέμει πασατέμπο για να μασουλάνε, ανάπηροι πακιστανοί μετανάστες που αμείβονται από την εργοδότριά τους με σεξ και τραχανά, ο τσιγγάνος Ζλάταν που σκοτώνεται στο δρόμο αλλά ποτέ δε φταίει η εξουσία, το CNN που μεταδίδει ότι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού κατευθύνονται στο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής για να σώσουν τους τουρίστες από πιθανή εξέγερση εναντίον του κράτους…

Πρόκειται για σκηνές από το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Το ανάθεμα. Η Νάντια της Γιόλακας», που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο καλαματιανό βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» της Δήμητρας Δημοπούλου.
Ο βασικός τόπος όπου εκτυλίσσεται η κωμικοτραγική ιστορία είναι τα Φιλιατρά, πατρίδα του συγγραφέα. Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος όμως έχει δώσει στην πόλη το όνομα «Βαλεριάνα». Εκεί, λοιπόν, συμβαίνουν όσα περιγράφει στο μυθιστόρημά του, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα.

«Μια κατάρα έχει πέσει πάνω στην πόλη της Βαλεριάνας. Αρχικά κουφαίνονται οι ηλικιωμένες γυναίκες και ακολούθως τυφλώνονται τα νέα κορίτσια. Είναι η τιμωρία για τα σοβαρά σφάλματα, τις προδοσίες και τις ανομίες των κατοίκων αυτής της πόλης. Και όμως, υπάρχει λύση για την πολυπόθητη κάθαρση: η δημόσια εξομολόγηση όλων των πολιτών στην κεντρική πλατεία. Ο πάτερ Ιερεμίας ανακρίνει τον καθένα αμαρτωλό, ξεχωριστά, ενώ η υπόθεση παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Ο διασυρμός είναι μεγάλος. Η Μπία, μια πρώην κωφάλαλη, αναλαμβάνει ως νέος Χριστός να βγάλει από το αδιέξοδο τους συμπολίτες της…».


Στην παρουσίασή του για «Το ανάθεμα», ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης, εκ των ομιλητών της βραδιάς, χαρακτήρισε αριστοτεχνικό το σκηνικό, που στήνει ο συγγραφέας στην πλατεία της Βαλεριάνας, «η οποία, παρά το όνομά της, δε λέει να... ηρεμήσει μέχρι την ώρα της κάθαρσης, όσα Ζάναξ, Λεξοτανίλ και άλλα ηρεμιστικά και αν καταναλώσει. Χρησιμοποιεί (ο συγγραφέας) έναν οικείο χώρο σε... βαθμό παρεξήγησης, καθώς δεν δυσκολεύεται κανένας να αναγνωρίσει την πόλη του Δήμου Τριφυλίας. Και είναι αλήθεια πως δεν κάνει καμία προσπάθεια για κάτι τέτοιο, αντιθέτως οι συνειρμοί είναι συνεχείς με τα συντριβάνια της πλατείας, τα θερμοκήπια και τα αγγούρια, τους μετανάστες, τον πύργο και πάει λέγοντας. Η χρήση του δεν έχει σκοπό να μειώσει τον τόπο, αλλά να καταστήσει περισσότερο ευχερή την κίνησή του σε χώρους και καταστάσεις…».


Με θερμά λόγια μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ για τον συντοπίτη του συγγραφέα και ο οικονομολόγος Κώστας Γκόνης, ενώ ο ηθοποιός Γιώργος Τσαπόγας διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο.


Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος μίλησε εναντίον της ψευδοηθικής, είπε για τους δικούς του μικρούς συμβιβασμούς και τους μεγάλους που προσπαθεί να αποφεύγει, αναφέρθηκε στα μνημόνια, στην κατάσταση που ζει σήμερα η χώρα, στο δημοψήφισμα και το «Όχι» που έγινε «Ναι», ενώ σημείωσε ότι το βιβλίο γράφτηκε το 2015 μετά από παρότρυνση τριών φίλων συμπατριωτών του, του Άλκη, του Κώστα και της Φωτεινής.