Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 11:31

Ταινίες για τους πρόσφυγες βράβευσε το κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα

Σκηνή από το βραβευμένο "Ketermaya" Σκηνή από το βραβευμένο "Ketermaya"

 

Της Μαρίας Νίκα 
Την ίδια στιγμή που ο Τραμπ απαγορεύει την είσοδο προσφύγων στην Αμερική, το Καλαματιανό κοινό του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου βραβεύει δύο ταινίες που παρουσιάζουν το δράμα των προσφύγων…

Στη χθεσινοβραδινή τελετή λήξης του Φεστιβάλ, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το βραβείο κοινού για το καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ απέσπασε η συγκινητική ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Lucas Jedrzejak για τη ζωή Σύρων προσφύγων, κυρίως παιδιών, στον καταυλισμό Ketermaya του Λιβάνου. Για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ βραβεύθηκε η Μαριάννα Οικονόμου. Η ταινία της Ο πιο μακρύς δρόμος παρουσιάζει δύο αθώους πρόσφυγες που οδηγούνται στη φυλακή του Βόλου αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 25 χρόνων, ενώ οι διακινητές τους συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι. 

Την ικανοποίησή της για την επιτυχία του 10ήμερου 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου εξέφρασε η καλλιτεχνική του διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου, ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίησή του και κυρίως την ομάδα εθελοντών: Σοφία Πουλουπάτη, Μαριάννα Κουτίβα, Φλωρεντία Καούρη, Βασιλική Γκόνη, Κυριάκο Λιαράκο, Γωγώ Κατσιάρα, Βαλεντίνα Βολιανίτη, Τζωρτζίνα Δρακοπούλου, Γιώργο Παναγόπουλο, Λένα Παπαδοπούλου, Γιάννη Πόθο, Ράνια Μαυρίκη, Καλλιστώ Γούναρη. Τη στήριξη του Προέδρου της Βουλής στην κινηματογραφική διοργάνωση μετέφερε η εκπρόσωπός του, Ζωή Λιβανίου, ενώ του Δήμου Καλαμάτας η εκπρόσωπος του δημάρχου Αναστασία Μπελογιάννη.

Τα έπαθλα που δόθηκαν στους βραβευθέντες φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Γκούζος και τα βραβεία αξίας 1.000 ευρώ για κάθε νικητή προσέφεραν οι εταιρείες ΑΓΡΟΒΙΜ και RentPhotoVideo.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Lucas Jedrzejak σημείωσε ότι η ταινία για τον καταυλισμό Ketermaya δεν έχει ακόμη τελειώσει, αφού σκοπεύει να τη δουλέψει κι άλλο, ενώ πρόσθεσε ότι τα παιδιά εκεί θα χαρούν για το βραβείο, καθώς σχεδιάζει να τα ξαναεπισκεφθεί. Με τα παιδιά αυτά συνομίλησαν το Σάββατο και μαθητές της Καλαμάτας, μέσω ζωντανής σύνδεσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Άλλωστε μεγάλο μέρος του φετινού Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κλείνοντας η Τζίνα Πετροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του κοινού. Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ το αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου γέμιζε με κόσμο - περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά - που είδε σημαντικές ταινίες, συζήτησε γι’ αυτές, αντάλλαξε απόψεις σε παρέες, ενώ είχε την ευκαιρία να ψηφίσει εκείνες που του άρεσαν περισσότερο με τα βραβεία κοινού που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά φέτος.

Η τελετή λήξης, τη Δευτέρα το βράδυ, ολοκληρώθηκε με συναυλία κλασσικής ινδικής μουσικής από τον Νεκτάριο Μητριτσάκη στο σιτάρ, αμέσως μετά το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην Ινδία και τον Μαχάτμα Γκάντι, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του στις 30 Ιανουαρίου 1948.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την τελετή λήξης:

1. Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου

2. Ο βραβευθείς Lucas Jedrzejak

3. Η ομάδα εθελοντών του Φεστιβάλ