Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 17:18

Ένα επίκαιρο αφιέρωμα στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου στο αμφιθέατρο "Θόδωρος Αγγελόπουλος" Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου στο αμφιθέατρο "Θόδωρος Αγγελόπουλος"

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 
Σε μέρες που τα ανθρώπινα δικαιώματα πλήττονται όλο και περισσότερο και που γονείς αλλάζουν σχολείο στο παιδί τους για να μην φοιτά μαζί με προσφυγάκια, το μεγάλο αφιέρωμα του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό», ήταν ίσως το πιο επίκαιρο θέμα που θα μπορούσε να επιλεγεί στην επιτυχημένη κινηματογραφική διοργάνωση που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Καλαμάτα.
Η ενότητα αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην: 
• ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας
• βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας 
• ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ)...

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, από 20 έως 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του παραπάνω αφιερώματος, προβλήθηκαν οι εξής ταινίες για το ευρύ κοινό, αλλά και στην εκπαιδευτική ζώνη:

1. Women for Justice - A story about the power of solidarity. Sybille Fazer & Daniel Burkholz, Γερμανία 21/1. Παρουσία των σκηνοθετών
2. Τhe wound that needs to be healed - an exploration of the spanish-moroccan border around ceuta. Vincent Förster, Γερμανία 22/1. Παρουσία του σκηνοθέτη
3. Humanity is Migrating. Enea Gega, Τουρκία 22/1. Παρουσία του σκηνοθέτη
4. Libera Espressione. Μanuele Mandolesi, Ιταλία 24/1
5. Ketermaya. Lucas Jedrzejak, Μ. Βρεταννία 28/1. Παρουσία του σκηνοθέτη
6. Με τη ματιά του Ιανού: Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη. Δημήτρης Παπαγεωργίου και Αλέξης Σπάθης, Ελλάδα 29/1. Παρουσία των σκηνοθετών
7. Dyab. Mazin Sherabayani, Μ. Βρετανία 29/1
8. This is Exile: Diaries of Child Refugees. Mani Y. Benchelah, Λίβανος - Ελβετία 29/1. Παρουσία του σκηνοθέτη

Κατά την εκπαιδευτική ζώνη
α. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ Ketermaya, όπου παραβρέθηκε ο σκηνοθέτης, έγινε σύνδεση μέσω skype με τον προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο (όπου και διαδραματίζεται το ντοκιμαντέρ) και οι μαθητές συνομίλησαν  με τα παιδιά πρόσφυγες που ζουν εκεί.
β. Μετά την προβολή της ταινίας This is Exile: Diaries of Child Refugees, έγινε συζήτηση με τον σκηνοθέτη Απόστολο Καρακάση, καθηγητή της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου .
γ. Μετά την προβολή της ταινίας Humanity is Migrating, έγινε συζήτηση με τον σκηνοθέτη Enea Gega.

Β. Ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα -  Παιδιά πρόσφυγες -  Αλληλεγγύη» την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τις ώρες 16.00 - 17.30
«Κάθε παιδί έχει δικαιώματα, δεν έχει σημασία ποιο είναι ή που ζει. Δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην προστασία και στην επιβίωση. Σχεδόν κάθε κυβέρνηση στον κόσμο έχει υποσχεθεί να προστατεύει, να σέβεται και να εκπληρώνει τα δικαιώματα αυτά, αλλά κάθε μέρα αυτά παραβιάζονται. Καθώς χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες συνεχίζουν να φεύγουν από τη Συρία και άλλες χώρες, δικαιώματα όπως πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση, φαντάζουν πολυτέλεια».
Κάτω από αυτό το πρίσμα εξελίχθηκε η συζήτηση, επικεντρώνοντας στα παιδιά πρόσφυγες που έχουν χάσει τα βασικά δικαιώματά τους και στο πώς κινήσεις αλληλεγγύης συντελούν θετικά ή αρνητικά. Συμμετείχαν οι Lucas Jedrzejak - σκηνοθέτης της ταινίας Ketermaya από τη Μ. Βρετανία, Γιάννης Διράκης - δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Δημήτρης Παπαγεωργίου - σκηνοθέτης και Mani Y. Benchelah - σκηνοθέτης της ταινίας «This is Exile: Diaries of Child Refugees», Ελένη Σπαθανά - δικηγόρος μέλος της ομάδας δικηγόρων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. 
Ακολούθησε  συναυλία με το συγκρότημα «Ήχος του Νότου» με τραγούδια της ξενιτιάς. Συμμετείχαν: Ελένη Κατσούλη, φωνή-ακορντεόν, Αναστάσης Πυλιώτης, φωνή-μπαγλαμάς-μπουζούκι, Τάσος Δράπαλης-πνευστά, Δημήτρης Αθανασακόπουλος-μπουζούκι, Πέτρος Κατσούλης-πιάνο- ενορχήστρωση.

Γ. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Έχω ένα όνειρο…» (I have a dream…) 
Πορτραίτα παιδιών προσφύγων που μέσα από τις μαρτυρίες τους, γραμμένες σε λεζάντες, δηλώνουν το όνειρό τους. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας.

Ακολουθούν φωτογραφίες:

1. Από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Ανθρώπινα δικαιώματα -  Παιδιά πρόσφυγες -  Αλληλεγγύη» στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας
2. Ο Βρετανός σκηνοθέτης του «Ketermaya
» Lucas Jedrzejak (βραβείο κοινού για το καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ) και η Τζίνα Πετροπούλου, με φόντο την έκθεση φωτογραφίας «Έχω ένα όνειρο…»