Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 11:20

Οι σημαντικότεροι ζωγράφοι της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής στην Καλαμάτα

Γιώργος Ρόρρης Γιώργος Ρόρρης

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΜΑΔΕΝΗΣ, ΡΟΡΡΗΣ 
Τρεις από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους, εκπροσώπους της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής, έρχονται στην Καλαμάτα με τα έργα τους. Είναι οι Στέφανος Δασκαλάκης, Μιχάλης Μαδένης και Γιώργος Ρόρρης. Την έκθεση των έργων τους διοργανώνει το Εικαστικό Εργαστήριο της Φάρις. Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια μεγάλη εικαστική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος». Οι δύο από τους τρεις σπουδαίους ζωγράφους ήταν μαθητές και φίλοι του Παναγιώτη Τέτση. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την άλλη Πέμπτη, 9 Μάρτη, στις 8:30 το βράδυ…

Όπως τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, οι Στέφανος Δασκαλάκης, Μιχάλης Μαδένης και Γιώργος Ρόρρης «έχουν διαγράψει έντονη πορεία στα εικαστικά πράγματα της χώρας και η δουλειά τους συνεχώς εξελισσόμενη χαίρει μεγάλης αποδοχής».
Τα έργα που θα εκτεθούν προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ και σημαντικούς συλλέκτες, όπως τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, το Σωτήρη Φέλιο, το Θανάση Μιχαηλίδη και τους Γιώργο και Αλίνα Δημαράκη.
Οι τρεις ζωγράφοι θα παραστούν, εκτός απροόπτου, στα εγκαίνια της έκθεσης, το ίδιο και οι συλλέκτες.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Νίκος Καλατζής, ενώ το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 11.200 ευρώ.

Στέφανος Δασκαλάκης
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Γιώργο Μαυροΐδη (1970-1974). Συνέχισε Untitled-1.jpgτις σπουδές του στη Λυών και στο Παρίσι (1978-1981). Αργότερα ως ακροατής παρακολούθησε το εργαστήριο του Leonardo Cremonini στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού. Το 1982 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Μαζί με τους καλλιτέχνες Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γιώργο Ρόρρη, Εδουάρδο Σακαγιάν και Μαρία Φιλοπούλου σχηματίζουν μια άτυπη ομάδα «επιστροφής στη ζωγραφικότητα». Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση στην  Αθήνα το 1982. Έκτοτε έχει δείξει τη δουλειά του σε πέντε ατομικές και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Untitled-3.jpgΜιχάλης Μαδένης
Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Αρχικά έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου και μετά σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1985-1990, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.), με δασκάλους τους Τρ. Πατρασκίδη και Π. Τέτση. Αποφοίτησε με διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ολλανδία, στην Vrije Academie voor Beeldende Kunste της Χάγης, με υποτροφία του ολλανδικού κράτους (1990-1991) και του Ι.Κ.Υ. (1992-94). Το 1992 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Νέες Μορφές) και το 1994 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
Από τα πρώτα του έργα μέχρι σήμερα, μένει πιστός στην παραστατική ζωγραφική με ανθρωποκεντρική θεματολογία. Στα έργα του πρωταγωνιστεί το γυμνό ανδρικό σώμα, με έμφαση στην ανθρώπινη υπόστασή του. Η εξπρεσιονιστική διάθεση είναι εμφανής στη συναισθηματική φόρτιση των μορφών και στην κάπως μελαγχολική ατμόσφαιρα που τις περιβάλλει. Με διακριτικούς συμβολισμούς υποδηλώνεται η θνητότητα του σώματος και η ιερότητά του. Η πληθωρική παρουσία του γυμνού, χωρίς να αναφέρεται άμεσα σε πρότυπα του κλασικού κάλλους, τονίζει τον ουμανιστικό χαρακτήρα αυτής της καλλιτεχνικής πρότασης και τη βαθύτερη σύνδεσή της με την ιστορία του πολιτισμού. Η στιβαρή σχεδιαστική απόδοση των μορφών, οι υποβλητικές συνθέσεις και η εκφραστική χρήση του χρώματος, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του εικαστικού του ιδιώματος.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Κίνα, Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο).

Untitled-5.jpgΓιώργος Ρόρρης
Γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιάννη Βαλαβανίδη (1982-1987). Συνέχισε τις σπουδές του στην École nationale superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι με καθηγητή τον Leonardo Cremonini (1988-1991) με υποτροφίες του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αδελφών Π. Μπάκαλα. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών «Άποψη» (1996-2002) και από το 2002 συνεργάζεται με την Ομάδα Τέχνης «Σημείο», διδάσκοντας ζωγραφική. Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών. Το 2006 το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης του απένειμε τιμητική διάκριση για το έργο του. Από την πρώτη του ατομική έκθεση, το 1988, διατηρεί μόνιμη συνεργασία με τη «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης». Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.