Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 11:56

Μαθητικοί Ρητορικοί Αγώνες στην εποχή του SMS

Γιάννης Σόλαρης, Μαρία Τσαγκαράκη, Ελένη Βολονάκη, Δήμητρα Σταθοπούλου Γιάννης Σόλαρης, Μαρία Τσαγκαράκη, Ελένη Βολονάκη, Δήμητρα Σταθοπούλου

 

Της Μαρίας Νίκα 
«Σε μία εποχή όπου όλοι επικοινωνούν με SMS και με e.mail, οι ρητορικοί αγώνες έρχονται να τους ξαναθυμίσουν τι σημαίνει “μιλάω”. Τι σημαίνει “μιλάω” σε ένα πολυπληθές ακροατήριο όπου πρέπει να έχω αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Nα τους μάθουν τι σημαίνει κριτική σκέψη, τι σημαίνει κριτική ανάγνωση όχι μόνο των βιβλίων, αλλά και της εφημερίδας, των διαφημίσεων. Να τους μάθουν ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που τις στηρίζει ο καθένας ξεχωριστά, αρκεί να έχει επιχειρήματα. Να τους μάθουν ότι για όλα τα θέματα υπάρχει διάλογος και όχι μία μοναδική και σωστή άποψη. Και ότι ο καλύτερος κερδίζει, με τα επιχειρήματά του και με τη σκέψη του»...

Με τον καλύτερο τρόπο ανέδειξε τη σημαντικότητα των Περιφερειακών Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής, που θα γίνουν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 10 με 12 Μαρτίου στην Καλαμάτα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Μαρία Τσαγκαράκη. 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας, η Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια του καλαματιανού Τμήματος Φιλολογίας, σημείωσε ότι οι αγώνες που διεξάγονται για δεύτερη χρονιά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών φορέων. Συγκεκριμένα, του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, των σχολικών συμβούλων των φιλολόγων, του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε., της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και του Ρητορικού Ομίλου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με 100 μέλη φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, οι οποίοι πλαισιώνουν ως εθελοντές και κριτές τους αγώνες.

Φέτος συμμετέχουν 157 μαθητές από 26 σχολεία της Πελοποννήσου, 17 Λύκεια και 9 Γυμνάσια. Τα παιδιά εμπνέονται από τη θεματολογία της Νέας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο όλη την ημέρα στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, την Κυριακή το πρωί θα γίνουν, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, οι ημιτελικοί και οι τελικοί, ενώ η τελετή λήξης με την απονομή των βραβείων υπολογίζεται γύρω στις 3.30 - 4.00 το απόγευμα. Οι τέσσερις ομάδες Λυκείων που θα διακριθούν θα συμμετάσχουν στους Αγώνες Αντιλογίας που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη διοργάνωση η σχολική σύμβουλος Δήμητρα Σταθοπούλου, τονίζοντας ότι οι φιλόλογοι προωθούν την ιδέα του ταξιδιού με τη συμμετοχή στους αγώνες, όπου νικητής είναι ο λόγος και η ευγενής άμιλλα των συμμετεχόντων.

Στο ρόλο των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε, κλείνοντας, ο Γιάννης Σόλαρης, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και πρόεδρος του Ρητορικού Ομίλου της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας. Μίλησε κυρίως για τους φιλολόγους, οι οποίοι, όπως είπε, μάχονται εκτός ωραρίου διδασκαλίας για να προετοιμάσουν σωστά τις ομάδες των μαθητών και να τους μάθουν όσα περισσότερα μπορούν.