Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 15:09

"Όψεις πραγματικότητας" στην Καλαμάτα από τρεις καταξιωμένους ζωγράφους


ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 
Σπουδαίοι εκπρόσωποι της τέχνης, της ιστορίας της τέχνης, των συλλεκτών έργων τέχνης θα βρίσκονται απόψε στην Καλαμάτα, για τα εγκαίνια της σημαντικής έκθεσης «όψεις πραγματικότητας», στη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσσος». Είναι έκθεση με έργα των κορυφαίων σύγχρονων ζωγράφων της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής Στέφανου Δασκαλάκη,  Μιχάλη Μαδένη και Γιώργου Ρόρρη. Οι ζωγράφοι θα παραβρεθούν στα εγκαίνια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 8:30, όπως επίσης θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των Μουσείων και των συλλεκτών όπου ανήκουν τα έργα που θα παρουσιαστούν, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα από την Εθνική Πινακοθήκη, ο Σωτήρης Φέλιος,  ο Θανάσης Μιχαηλίδης, ο Γιώργος και η Αλίνα Δημαράκη κ.ά Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στη 10χρονη ιστορία των εικαστικών εκθέσεων που διοργανώνει ο εικαστικός τομέας της Φάρις στη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσσος» με έργα παραστατικής τέχνης…

Για την έκθεση μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εικαστικού τομέα της Φάρις, Παναγιώτης Λαμπρινίδης και ο επιμελητής της έκθεσης Νίκος Καλατζής.
«Θεωρώ ότι αυτή τη δεκαετία που ασχολούμαι με τις επιλογές των εκθέσεων στη δημοτική πινακοθήκη έχω δείξει όλα τα εικαστικά ρεύματα που κυριαρχούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Θυμηθείτε τις «Εγκαταστάσεις» το 2007. Μέχρι τώρα δεν είχα παρουσιαστεί καμία έκθεση που να είναι ουσιαστικά αφιερωμένη σε αυτό που λέμε παραστατική τέχνη. Είναι η πρώτη έκθεση που κάνει η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας αποκλειστικά με παραστατική τέχνη», σημείωσε ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στους δημιουργούς Στέφανο Δασκαλάκη, Μιχάλη Μαδένη και Γιώργο Ρόρρη, σημείωσε: «Είναι τρεις πολύ σημαντικοί Έλληνες, από τους συνεπέστερους θα λέγαμε εικαστικούς πάνω στην παραστατική τέχνη». Από τον Στέφανο Δασκαλάκη, Μιχάλη Μαδένη, Γιώργο Ρόρρη.
Επίσης ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης ευχαρίστησε τον Νίκο Καλατζή, επιμελητή της έκθεσης, για τη συνεργασία που έχουν, ενώ θερμότατες ευχαριστίες διατύπωσε για την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και τους υπόλοιπους συλλέκτες Σωτήρη Φέλιο, Θανάση Μιχαηλίδη και Γιώργο και Αλίνα Δημαράκη, που έδωσαν τα έργα των τριών δημιουργών για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Επιπλέον ευχαρίστησε το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, τονίζοντας ότι ασχολήθηκε προσωπικά για την εξεύρεση χρηματοδότησης, όπως και την εταιρία WIND που κάλυψε έξοδα εκτυπώσεων.
LAMPRINIDHS-HLIOPOULOS-KALATZHS-NIK-09-03-17.jpg
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εικαστικού τομέα της Φάρις Παναγιώτης Λαμπρινίδης, ο πρόεδρος της Φάρις Θανάσης Ηλιόπουλος και ο επιμελητής της έκθεσης Νίκος Καλατζής
Κλείνοντας ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης προέτρεψε «να επισκεφθούμε την έκθεση γιατί μέσα από μία έκθεση αντλούμε ιδέες και θεωρώ ότι όταν έχουμε τέτοιους αυθεντικούς προορισμούς είναι για όλους μας ανάγκη να τους εκμεταλλευτούμε».
Από την πλευρά του ο επιμελητής, Νίκος Καλατζής, τόνισε ότι «η έκθεση αυτή πραγματικά είναι μια καλή επιλογή για την πόλη» και εξήγησε το γιατί: «Οι τρεις ζωγράφοι είναι καταξιωμένοι, έχουν μια ιστορία πια, δεν είναι η νέα γενιά, όπως θα λέγαμε. Έχουν μια ιστορία, έχουν διαμορφώσει στυλ και έχουν κρατήσει στέρεα πάρα πολύ αυτό το οποίο κάνουν. Η παραστατική ζωγραφική είναι μια διαχρονική εικαστική άποψη, ένα στιλ το οποίο δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Όσα ρεύματα και να προέκυψαν, πάντα η παραστατική ζωγραφική έχει κοινό που ασχολείται και ενδιαφέρεται να βλέπει αυτό το είδος».
Επίσης ο επιμελητής ανέφερε ότι οι τρεις ζωγράφοι «ήταν στενοί φίλοι και μαθητές, οι δύο, του Παναγιώτη Τέτση. Έχουν κατά κάποιο τρόπο ζήσει μαζί του και η φιλία που είχε προκύψει τα χρόνια που έχουν περάσει ήταν γιατί ο ίδιος ο Τέτσης είχε δει μέσα στους συγκεκριμένους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους, η οποία ήταν εξαιρετική και την είχε ξεχωρίσει αλλά είχε δει και το χαρακτήρα τους. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι αξιόλογοι».
Τα έργα που παρουσιάζονται είναι 28 και τα περισσότερα ανήκουν στους συλλέκτες. Σε αυτά, κατά κανόνα, είπε ο κ. Καλατζής, «κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ανθρώπινες φιγούρες, κυρίως γυναίκες αλλά και άντρες. Και είναι κάποιες νεκρές φύσεις, περισσότερο του Στέφανου Δασκαλάκη, όπου και εκεί η ανθρώπινη παρουσία, με έμμεσο τρόπο, υπάρχει».
Κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο κόσμος θα δείξει ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα στην έκθεση θα είναι μεγάλη.
Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 9 Απρίλη.
Θα είναι καθημερινά ανοιχτή:
Δευτερά, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο: Από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι
Πέμπτη, Παρασκευή: Από τις τέσσερις το απόγευμα μέχρι τις οχτώ το βράδυ.
Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσσος», Παπάζογλου 5, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλέφωνο 27210-88991.
Στ.Μ.