Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 20:42

Τάκης Θεοδωρόπουλος: “Και ο Καποδίστριας με τον Τρικούπη και το Βενιζέλο να έρθουν, η χώρα δε σώζεται…”

Της Μαρίας Νίκα 
Δηλώνει συντηρητικός και πιστεύει ότι ένα από τα εγκλήματα της μεταπολίτευσης είναι ότι ταύτισε την ελίτ με την αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Τα άρθρα του στην εφημερίδα «Καθημερινή» προκαλούν συζητήσεις. Έχει φανατικούς θαυμαστές αλλά και σφοδρότατους επικριτές. Ωστόσο ακόμη και αν διαφωνείς με όσα λέει, το σίγουρο είναι ότι δεν σε αφήνει αδιάφορο...

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος βρέθηκε χθες βράδυ στην Καλαμάτα, στο καφέ «στο κύμα», καλεσμένος του Πολιτιστικού Αντιλόγου και του βιβλιοπωλείου Bookmark, όπου παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Στη χώρα του περίπου» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ένα «συλλογικό ψυχογράφημα» της ελληνικής κοινωνίας, όπως το έχει αποκαλέσει ο ίδιος, σε μια χώρα όπου όλα βρίσκονται στο περίπου και κανείς δεν παίρνει συγκεκριμένη θέση για τίποτα. Σε μια χώρα «περίπου ευρωπαϊκή», «περίπου υπαρκτο-σοσιαλιστική», όπως τη χαρακτήρισε χθες, σε μια χώρα που από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει το ίδιο ακριβώς αίτημα. Να φτιάξει ένα σύγχρονο κράτος. 

Όμως, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, αυτή η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί, «ακόμη κι αν έρθουν ο Καποδίστριας, ο Τρικούπης, ο Βενιζέλος ή ο Καραμανλής». Εκτός και αν πάρουν την απόφαση να αλλάξουν οι πολίτες της. «Όταν λέμε ανάπτυξη, το μυαλό του μέσου Έλληνα πάει στο 2009. Ότι θα ξαναγυρίσουμε εκεί, θα τον παίρνει τηλέφωνο η τράπεζα και αντί να του ζητάει το δάνειο θα του λέει πάρτε μια πιστωτική».

Στη χθεσινή εκδήλωση ο συγγραφέας μίλησε για την ακινησία μιας ολόκληρης κοινωνίας, που «εδώ και εφτά χρόνια ασχολείται μόνο με τις αξιολογήσεις», για την «τυραννία του οικονομικού λόγου» και τους οικονομολόγους που λειτουργούν σαν αστρολόγοι, αλλά και για την ελληνική εκπαίδευση που «χρειάζεται μια βαθιά συντηρητική μεταρρύθμιση», να ξαναγυρίσει δηλαδή στη γραφή και την ανάγνωση. «Ο υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, είπε ότι ο πολιτισμός του βιβλίου έχει τελειώσει. Γιατί πότε άρχισε για να τον τελειώσουμε κι όλας; Πόσες βιβλιοθήκες υπήρχαν στα σχολεία με βιβλία που να τα παίρνουν τα παιδιά στο σπίτι και να διαβάζουν; Δε γίνεσαι αναγνώστης στα 50 αλλά στα 13».
Για το Υπουργείο Παιδείας πρόσθεσε ότι το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι οι «Έμφυλες ταυτότητες» και το αν οι εξετάσεις θα γίνονται 1 με 15 Ιουνίου ή 15 με 30.

Ως κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, θέμα με το οποίο επίσης ασχολείται στο νέο του βιβλίο. Μίλησε για μια χώρα που κινδυνεύει να μετατραπεί σε τεράστιο hotspot και χαρακτήρισε τους κατοίκους της γειτονιάς του, στην πλατεία Βικτωρίας, κάτι παραπάνω από ανεκτικούς με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εκεί.

Όσο για την ακροδεξιά, είπε ότι καταρρέει ο μύθος που την ήθελε να ανεβαίνει στις φτωχές περιοχές με προβλήματα. Το πρόσφατο παράδειγμα της Ολλανδίας έδειξε ότι η ακροδεξιά ανεβαίνει και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης. Και μπορεί τελικά ο Βίλντερς να έχασε τις εκλογές, «όμως και το ποσοστό που πήρε δεν είναι λίγο».

Αν και υποστηρικτής της Ευρώπης, έκανε την κριτική του και στον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη συνύπαρξη των εθνών: «Η πολιτισμική παράμετρος έχει ξεχαστεί. Έστησαν μια γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες που ασχολείται με το πώς θα ψαρεύεται η ρέγγα στη Βαλτική».