Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 09:38

Επίσημη πρεμιέρα για την ταινία “Η δική μας Κάλλας”

Ανδρέας Ζαγάκος, Μαρία Τούμπουρου, Δέσποινα Γιάνναρη, Γιώργος Ηλιόπουλος, Μυρτώ Καμβυσίδη, Παναγιώτης Μίντζιας, Μπάμπης Τσόκας, Κέλλυ Μακροπούλου Ανδρέας Ζαγάκος, Μαρία Τούμπουρου, Δέσποινα Γιάνναρη, Γιώργος Ηλιόπουλος, Μυρτώ Καμβυσίδη, Παναγιώτης Μίντζιας, Μπάμπης Τσόκας, Κέλλυ Μακροπούλου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Μετά την περιοδεία της σε Αμερική και Καναδά «Η δική μας Κάλλας», η ταινία του Μπάμπη Τσόκα για την κορυφαία διεθνώς ερμηνεύτρια της όπερας, που καταγόταν από τη Μεσσηνία, προβλήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Καλαμάτα. Την εκδήλωση διοργάνωσε στον κινηματογράφο Cine Center η εφημερίδα «Ελευθερία»…

Για περίπου 250 εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν με διάφορους τρόπους στη υλοποίηση του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, μίλησε ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας, Έλληνας της Σουηδίας, με καταγωγή από την Πρέβεζα. Όλα ξεκίνησαν, όπως είπε, από τη γνωριμία του με τον Θανάση Ψαρούλη, Μεσσήνιο ο οποίος ζει επίσης στη Σουηδία. Του μίλησε για την καταγωγή της Κάλλας από το Νιοχώρι του Μελιγαλά, τον πήγε στο χωριό της και είδε το ερειπωμένο σπίτι της. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ντοκιμαντέρ. Ύστερα ο Γιώργος Ηλιόπουλος, από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», του γνώρισε την ερμηνεύτρια Μυρτώ Καμβυσίδη, η οποία πήρε και τον ομώνυμο ρόλο στα δραματοποιημένα μέρη του ντοκιμαντέρ. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμήνευσαν ντόπιοι Μεσσήνιοι ερασιτέχνες ηθοποιοί και όχι μόνο. Ανάμεσά τους η Μαρία Τούμπουρου, ο Ανδρέας Ζαγάκος, ο Παναγιώτης Μίντζιας, ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, η Κέλλυ Μακροπούλου. Πολλοί είναι επίσης οι Μεσσήνιοι (σε Ελλάδα και εξωτερικό) που μιλούν για τη Μαρία Κάλλας στην ταινία, όπως ο πρόεδρος σήμερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, η συγγενής της οικογένειάς της, Άννα Καλογεροπούλου, η ποιήτρια Γιώτα Αργυροπούλου, ο γλύπτης Γιάννης Γκούζος που φιλοτέχνησε την προτομή της στην Καλαμάτα κ.ά.

Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου τρία χρόνια και έγιναν σε Μεσσηνία, Αθήνα, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Βερόνα, αλλά και στον Σκορπιό, το «άβατο», όπως αποκάλεσε το νησί ο Μπάμπης Τσόκας, όπου το συνεργείο γυρισμάτων κατάφερε να φιλοξενηθεί μετά από παρέμβαση της Καλαματιανής Δέσποινας Γιάνναρη.
Ο κ. Τσόκας σημείωσε ότι η ταινία ολοκληρώθηκε χάρη στον ενθουσιασμό του κόσμου που βοήθησε εθελοντικά. «Όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ και κάναμε το ακατόρθωτο». Για παράδειγμα, το ταξίδι στο Παρίσι έγινε με ένα συμβολικό ποσό της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας. Η είσοδος στο διαμέρισμα της Κάλλας στο Παρίσι, δεν ήταν εύκολη όπως και τα γυρίσματα στις άλλες πόλεις του εξωτερικού, όπου πολλές φορές χρειάστηκαν τεχνάσματα για την επίτευξη του στόχου.

Η ταινία επικεντρώνεται στην τραυματική σχέση της Κάλλας με τη μητέρας της, πράγμα που τη σημάδεψε σε ολόκληρη τη ζωή της, στη μοναξιά της ντίβας, στη σχέση της με τη Μεσσηνία, την οποία είχε επισκεφθεί κατά διαστήματα (στον Μελιγαλά ο πατέρας της, Γεώργιος Καλογερόπουλος, διατηρούσε φαρμακείο πριν η οικογένεια μεταναστεύσει στην Αμερική, όπου γεννήθηκε η Μαρία το 1923), στους δύο άνδρες της ζωής της, τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

«Χάρη στο πρόσωπο της Μυρτώς μπόρεσα να εκφράσω τη θλίψη και τον πόνο της Μαρίας Κάλλας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Τσόκας. Η Μυρτώ Καμβυσίδη από την πλευρά της κάλεσε τη Μεσσηνία να αξιοποιήσει τον πλούτο που λέγεται «Μαρία Κάλλας».
Συντονίστρια στην παρουσίαση ήταν η δημοσιογράφος της "Ελευθερίας" Γιούλα Σαρδέλη.

Χθες το μεσημέρι η ταινία προβλήθηκε και στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Odeon Opera της οδού Ακαδημίας.

Μαρία Νίκα

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση στην Καλαμάτα