Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 12:30

“Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα!” στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Μαρία Χριστάκη, Νινέτα Σωτηράκη, Μαίρη Τσουλάκου Μαρία Χριστάκη, Νινέτα Σωτηράκη, Μαίρη Τσουλάκου

 

Της Μαρίας Νίκα 
Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, του να μπούμε στη θέση του άλλου και να τον καταλάβουμε, μέσα από τη βιωματική προσέγγιση του έργου του Σαίξπηρ, είναι ο βασικός στόχος του φιλόδοξου προγράμματος που ξεκινά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς…

Το έργο «Τρικυμία» του Άγγλου συγγραφέα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο κεντρικός ήρωάς του, Πρόσπερο, από την αγάπη του για τα βιβλία, χάνει την εξουσία και εξορίζεται, έχοντας όμως μαζί του αυτά ακριβώς τα βιβλία για τα οποία εξορίστηκε. Ο ρόλος λοιπόν των βιβλίων στη ζωή του και ο πιθανός προβληματισμός για το τι ρόλο μπορούν να παίξουν στις ζωές όλων, αποτελεί σημείο εκκίνησης...

Το πρόγραμμα «Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα! Ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τη δική μας Τρικυμία» εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και θα υλοποιήσουν η εκπαιδευτικός, Μ.Α. Συγκριτικής Λογοτεχνίας Μαρία Χριστάκη και η αρχαιολόγος, MSc. Πολιτιστικής Διαχείρισης Μαίρη Τσουλάκου. Χθες, μαζί με την προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Νινέτα Σωτηράκη, μίλησαν για τις δράσεις που θα λάβουν χώρα μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Αφετηρία, όπως σημείωσε η κα Χριστάκη, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Σαίξπηρ που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου). «Κυρίως, θέλαμε γονείς και παιδιά να έρθουν πιο κοντά, γνωρίζοντας έναν κλασικό συγγραφέα που σαν να έχει ξεφύγει τελευταίως από τα ενδιαφέροντα του κόσμου. Να διαδράσουν εδώ στη Βιβλιοθήκη οικογένειες, ώστε να βγούμε λίγο από την καθημερινότητά μας και από αυτά που μας απασχολούν. Θα είναι μια εμπειρία ψυχαγωγική - εκπαιδευτική και ίσως τους βάλει σε ένα άλλο περιβάλλον, να σκεφτούν τις δικές τους “τρικυμίες” με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο».

κα Τσουλάκου πρόσθεσε: «Αγαπάμε πολύ τον δημόσιο χώρο και τα βιβλία και θεωρούμε ότι η “Τρικυμία” είναι ίσως το τελειότερο έργο του Σαίξπηρ, με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί πολύ το κοινό. Έτσι θέλαμε να το παρουσιάσουμε στο πιο ευαίσθητο κοινό της πόλης μας, που είναι τα παιδιά, και στον πιο φυσικό του χώρο που είναι ο κόσμος των βιβλίων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας».

Η κα Σωτηράκη επισήμανε ότι οι δύο εμψυχώτριες έχουν κάνει μεγάλη προεργασία σε θεωρητικό - επιστημονικό επίπεδο πάνω στο θέμα. «Χωρίς να υπερβάλω είναι μία σχεδόν μεταπτυχιακού επιπέδου εργασία προσέγγισης εκπαιδευτικού προγράμματος» σημείωσε και τις ευχαρίστησε, τονίζοντας ότι όλη η δουλειά που κάνουν έχει καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα ανοίγει αύριο Πέμπτη 27 Απριλίου, με την προβολή της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου. Πρόκειται για την «Τρικυμία» του Πολ Μαζέρσκι, μια πολύ ελεύθερη απόδοση του σαιξπηρικού έργου, το οποίο καλούνται, εάν θέλουν, να παρακολουθήσουν οι ενήλικες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, στη Βιβλιοθήκη (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 4ος όροφος) θα λειτουργήσουν:

- Τέσσερα εργαστήρια για παιδιά (Γ΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού) την Τρίτη 2, 9, 16 και 23 Μαΐου

- Δύο εργαστήρια για οικογένειες με παιδιά Δημοτικού το Σάββατο 29 Απριλίου και 27 Μαΐου, 10.30 - 12.30

- Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που θέλουν να γίνουν «πολλαπλασιαστές», τη Δευτέρα 29 Μαΐου, 5.30 - 7.30 μ.μ.
Όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 27210 96818.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Ακολουθεί φωτογραφία