Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 13:02

Δύο Άγγλοι ελληνιστές επίτιμοι καθηγητές στο Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας

Μάικ Έντουαρντς, Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, Κρις Κάρεϊ, Ελένη Βολονάκη Μάικ Έντουαρντς, Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, Κρις Κάρεϊ, Ελένη Βολονάκη

Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι Κρις Κάρεϊ και Μάικ Έντουαρντς, θα αναγορευθούν σήμερα στις 7.00 το απόγευμα και επίτιμοι καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας...

Οι δύο πανεπιστημιακοί, βρίσκονται από χθες στην πόλη για το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η φιλία στην αρχαία ελληνική γραμματεία και η πρόσληψή της» που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στις εργασίες του συνεδρίου παίρνουν επίσης μέρος καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το αμερικανικό Χάρβαρντ, καθώς και από πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Οι δύο τιμώμενοι, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αν. καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, είναι από τους σημαντικότερους καθηγητές Κλασσικής Φιλολογίας στην Ευρώπη, ενώ έχουν στηρίξει ιδιαίτερα το Τμήμα της Καλαμάτας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

«Στυλοβάτες» του καλαματιανού τμήματος χαρακτήρισε τους δύο Άγγλους καθηγητές και η επ. καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι έχουν στηρίξει τόσο το πτυχιακό όσο και το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα.

«Το Πανεπιστήμιο στην Καλαμάτα είναι το δεύτερο σπίτι μου» μας δήλωσε στη συνέχεια ο Μάικ Έντουαρντς. «Και οι φοιτητές του είναι εξαιρετικοί. Έρχονται στα μαθήματά μου και με ακούνε να μιλάω στα αγγλικά για ώρες».

Στα ελληνικά μας μίλησε ο Κρις Κάρεϊ: «Ήμουν εδώ στη δημιουργία του Τμήματος. Στη συνέχεια το έβλεπα να μεγαλώνει και να γίνεται όλο και καλύτερο και αυτή η επιτυχία μου έδινε μεγάλη χαρά».

Ο κ. Κάρεϊ εξέφρασε και τον ενθουσιασμό του για τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», στο κτήριο Πλεματιά - Βογόπουλου, την οποία επισκέφθηκαν χθες οι συμμετέχοντες στο συνέδριο. Χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέροντα τα εκθέματα και το Μουσείο «πολύτιμο απόκτημα για την περιοχή».

Για τη συνέχεια το Τμήμα Φιλολογίας, όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ετοιμάζει ένα ακόμη διεθνές συνέδριο για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και κριτικές εκδόσεις (αρχαίων κειμένων).

Μαρία Νίκα