Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 17:18

Πρώτη φορά χωρίς απόμαχους πολεμιστές η επέτειος της Μάχης της Καλαμάτας

Πρώτη φορά χωρίς απόμαχους πολεμιστές η επέτειος της Μάχης της Καλαμάτας

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. 
Η φετινή επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας (28-29 Απρίλη 1941), που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο μνημείο των πεσόντων συμμάχων και Ελλήνων κατά τη στρατιωτική συμπλοκή στο λιμάνι, ήταν η πρώτη χωρίς την παρουσία πολεμιστών από τις συμμαχικές δυνάμεις, ιδιαίτερα Βρετανών. Οι πολεμιστές που είναι ακόμη στη ζωή είναι πια πάρα πολύ μεγάλοι και ήταν αδύνατο να ταξιδέψουν στην Καλαμάτα. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια που οι πολεμιστές έρχονταν στην πόλη ελάχιστος ήταν ο κόσμος που προσερχόταν να τους δει και να εμπνευστεί από τα ιδανικά της ελευθερίας για τα οποία πολέμησαν… Στα ενδιαφέροντα της σημερινής επετειακής εκδήλωσης ήταν η αναφορά που έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ενώπιων των Βρετανών απογόνων των πολεμιστών, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ευρώπης που υπηρετείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία όμως η Βρετανία μόλις αποχώρησε…

APOMAXOI-FRANK-GILL-JOCK-WOOK-24-05-16.jpg
Τζοκ Γουοτ και Φρανκ Γκιλ κατά την περσινή επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη γραμματέα της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940, Τζάνετ Πάρκιν, η οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Αδελφότητας, Φρανκ Γκιλ, ο οποίος λόγω ηλικίας δεν μπόρεσε να έρθει. Είναι άνω των 95 χρόνων και είχε έρθει στην επετειακή εκδήλωση πέρσι, μαζί με τον επίσης απόμαχο Τζοκ Γουοτ, που και εκείνος δεν μπόρεσε να έρθει. Η Τζάνετ Πάρκιν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «μπορεί τα 76 χρόνια να είναι μεγάλο διάστημα, αλλά οι μνήμες από εκείνες τις σκοτεινές ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμα πολύ ζωντανές στην μνήμη των βετεράνων που επέζησαν. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε και εμείς εκείνα τα γεγονότα και την Ελληνική Εκστρατεία 1941. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη των θυσιών και να βεβαιωθούμε έτσι ότι δεν έγιναν μάταια. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο μεγάλη η σημασία αυτής της ετήσιας Τελετής Μνήμης και είμαστε ευγνώμονες στο Δήμο Καλαμάτας που συνεχίζει να τη διοργανώνει. Λέμε, λοιπόν, από καρδιάς ένα Ευχαριστώ σε εσάς, κύριε Δήμαρχε και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που διοργανώσατε, γι' άλλη μια φορά, αυτή τη σημαντική εκδήλωση».
NIKAS-KONTOTHANASHS-MAXH-KALAMATAS-09-05-17.jpgΧαιρετισμό του Τζοκ Γουοτ διάβασε ο Ντέιβιντ Σάντερσον, γιος του αιχμάλωτου πολέμου Έρικ Σάντερσον. Μεταξύ άλλων είπε: «Ο Τζοκ μου ζήτησε να σας μεταφέρω ότι λυπάται βαθιά που δεν μπόρεσε να είναι εδώ, μαζί μας, σήμερα. Ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτόν, και να θυμηθεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και των συναδέλφων του στο στρατό, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η θυσία τόσων πολλών διασφάλισε την επιβίωση των υπολοίπων και θα πρέπει να τους θυμόμαστε πάντα».
MAXH-KALAMATAS-SOUMPLHS-ERIKOS-09-05-17.jpg
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε τον Νίκο Ζερβή, που όλα αυτά τα χρόνια μεριμνά για τη διοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης, ενώ σημείωσε: «Αγαπητοί απόγονοι των απομάχων, καλώς ήλθατε στην Καλαμάτα! Να ξέρετε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα οργανώνει και θα τιμά αυτή την εκδήλωση, μία εκδήλωση που αναφέρεται σε αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Πέρασαν 76 χρόνια από τη μεγάλη μάχη της Καλαμάτας, όπου αδελφωμένοι έδωσαν τον αγώνα Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Σέρβοι, Έλληνες, Κύπριοι, οι λαοί που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.
MANTAS-NIKAS-FAVVATAS-MAKARHS-09-05-17.jpg
Περικλής Μαντάς, Παναγιώτης Νίκας, Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης
Είμαστε υπερήφανοι γιατί η πατρίδα μας, η Ελλάδα και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους συντάχθηκε με τις δυνάμεις εκείνες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αυτό το οποίο επέβαλε η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ένα από τα αποτελέσματα των δύο μεγάλων Παγκοσμίων Πολέμων, ιδιαίτερα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μία ευκαιρία να έλθουν οι λαοί της Ευρώπης πιο κοντά και να αποφύγουμε τις μεγάλες αιματοχυσίες του 20ού αιώνα.
MANTAS-PERIKLHS-09-05-17.jpg
Κατάθεση στεφάνου από τον αντιπεριφειάρχη Περικλή Μαντά
Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών νεκρών της μάχης της Καλαμάτας! Ας είναι αιωνία η μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που αγωνίστηκαν για τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Πάντοτε θα τους θυμόμαστε, όσα χρόνια και όσες γενιές και αν περάσουν!».
Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη κατάθεση στεφάνων, την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας και τέλος με την προσφορά γεύματος στα μέλη της Αδελφότητας των Απομάχων.
MAXH-KALAMATAS-09-05-17.jpgΜεταξύ άλλων παραβρέθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος.
Στ.Μ.  
MAXH-KALAMATAS-MNHMEIO-ORTHIA-09-05-17.jpg