Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 19:19

Το «Δίκτυο» εύχεται «καλή επιτυχία» στο Φεστιβάλ Χορού και απαντάει…

Το «Δίκτυο» εύχεται «καλή επιτυχία» στο Φεστιβάλ Χορού και απαντάει…

…ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΦΩΤΕΑ
Τη θερμή της υποστήριξη προς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, υπογραμμίζει η δημοτική παράταξη «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», παρακινούμενη προφανώς από την τοποθέτηση του επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκου Φωτέα, που παρομοίασε το Φεστιβάλ Χορού με χορό σπατάλης εκατομμυρίων σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δοκιμάζεται σκληρά.

Το «Δίκτυο», επικεφαλής του οποίου είναι ο Σταμάτης Μπεχράκης, υπογραμμίζει ότι ιδίως σήμερα οι ποιοτικές πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ Χορού, έχουν εξαιρετική αξία για την καλλιέργεια των πολιτών, αλλά και την προβολή της δημιουργικής εικόνας της χώρας. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, πρέπει να γίνει ένας διάλογος και για τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των εκδηλώσεων, «στον αντίποδα της αδιαφανούς πολιτικής της δημοτικής αρχής και του παραταξιακού μηχανισμού της».
Ειδικότερα, το «Δίκτυο» εύχεται «καλή επιτυχία» στο 18o Φεστιβάλ Χορού με την εξής τοποθέτηση: «Το ΔΙΚΤΥΟ Ενεργών Πολιτών είναι καταστατικά θερμός συμπαραστάτης της πολιτιστικής δημιουργίας που παράγεται σε τοπικό επίπεδο. Θεωρεί θετική τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών της ΦΑΡΙΣ (πρώην ΔΕΠΑΚ). Μέσω των σχολών αυτών έχουν τα παιδιά της Καλαμάτας και της γύρω περιοχής τη δυνατότητα να εφοδιάζονται με καλλιτεχνική παιδεία. Καλλιτεχνική παιδεία για την οποία αδιαφορεί η πολιτεία.
Παράλληλα το ΔΙΚΤΥΟ στηρίζει τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του Δήμου Καλαμάτας καθώς κι αυτές των ερασιτεχνικών σχημάτων, των οποίων η δραστηριότητα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.
Ιδιαίτερα σε εποχές δραματικής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, πιστεύουμε ότι η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα έχει σπουδαίο ρόλο να παίξει, όχι βέβαια απλώς ως μέσο ψυχαγωγίας, αλλά ως στέρεος πόλος αναφοράς και διατήρησης της καλαισθησίας μας, της ανθρωπιάς μας αλλά και της ικανοποίησης των αναγκών του σύγχρονου ευρωπαίου πολίτη, που δεν συμβιβάζεται με τους μισθούς πείνας και την ανεργία που επιβάλουν οι «αγορές».
Χωρίς διάθεση εξωραϊσμού ο πολιτισμός μπορεί να αποτελεί και πηγή πλούτου. Όχι μόνο καλλιτεχνικού και πνευματικού πλούτου αλλά και πηγή οικονομικού πλούτου. Τα παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που ο πολιτισμός έδωσε ζωή σε νεκρές οικονομικά και πληθυσμιακά πόλεις της περιφέρειας, μέσα από την επένδυση στον πολιτισμό, είναι πολλά σε αρκετές χώρες και του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Ευρωπαϊκού Νότου.
Μέσα απ’ αυτήν τη λογική το ΔΙΚΤΥΟ δεν ήταν δυνατό παρά να στηρίζει ολόψυχα το κορυφαίο ίσως ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός, που είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διεξάγεται στη περιφέρεια ανταγωνιζόμενο επιτυχώς εκδηλώσεις του κέντρου καθώς και όσους συμβάλουν στην επιτυχή πραγματοποίηση του κάθε φορά. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού δεν είναι ανταγωνιστικό με άλλες μορφές πολιτισμού είτε άλλες δραστηριότητες, π.χ. στον αθλητισμό. Αντίθετα μπορεί με κατάλληλες πολιτικές να συμβάλει με θετικό τρόπο και σε αυτές.
Είμαστε κατηγορηματικά υπέρ ενός γόνιμου δημοσίου διαλόγου, στον αντίποδα της αδιαφανούς πολιτικής της δημοτικής αρχής και του παραταξιακού μηχανισμού της στις σημαντικότερες ενέργειές της, για τη συνέχιση αυτού του – ιστορικού πια – θεσμού αλλά και της περαιτέρω διεύρυνσης και ενίσχυσής του. Θεωρούμε ότι η συνολική αποτύπωση των θετικών επιπτώσεων από τη 18χρονη πορεία της διεξαγωγής του, θα δώσουν μεταξύ άλλων και  την ασφαλή τεκμηρίωση για το οικονομικό κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στην οικονομική διαχείριση των εκδηλώσεων που πρέπει να αναδειχθούν στο δημόσιο διάλογο, από μια πόλη που ολοένα θεωρεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής δραστηριότητας της Καλαμάτας.
Αλλά γι’ αυτά θα μιλήσουμε αφού ολοκληρωθεί και το φετινό φεστιβάλ. Προς το παρόν ευχόμαστε ειλικρινά το 18o φεστιβάλ να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.
Σε εποχές που το πρόσωπο της πατρίδας μας απόχτησε πολλές ρυτίδες, που η διεθνής της εικόνα δεν είναι και τόσο κολακευτική, έχει πολύ μεγάλη σημασία – και φυσικά όχι μόνο για τουριστικούς λόγους – να αποδείχνουμε ότι στην Ελλάδα σήμερα μέσα από την αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο αύριο ευδοκιμεί ακόμη η έμπνευση, η φρεσκάδα, η δημιουργικότητα».