Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 11:07

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, επιτεύγματα και δουλειά για απορρόφηση χρημάτων

Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, Στέλλα Καρλαύτη, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Γιάννης Αλεβίζος Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, Στέλλα Καρλαύτη, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Γιάννης Αλεβίζος

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Βραδιά χαράς ήταν η χθεσινή για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, καθώς ολοκληρώθηκε ο 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός που διοργάνωσε και επιπλέον παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός για την περίοδο 2017-2018, η οποία θα είναι η πλέον δύσκολη αλλά και η πλέον φιλόδοξη γιατί θα γίνουν σημαντικές προμήθειες μετά τη σημαντική ενίσχυση του προϋπολογισμού της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων…

Σε ό,τι αφορά τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, με τη διοργάνωση του οποίου εκπληρώθηκε μια βασική πτυχή της αποστολής της Βιβλιοθήκης για την υποστήριξη της πνευματικής δημιουργίας και σε ό,τι αφορά την ποίηση, το α’ βραβείο απονεμήθηκε στον Δημοσθένη Μιχαλακόπουλο για τη συλλογή του «Μικρές αφηγήσεις», το β’ βραβείο στον Γιώργο Κουρλέτη για τη συλλογή του «Διαρκώς χάνουμε Τροίες» και το γ’ βραβείο στον Βασίλη Χάντζο για τη συλλογή του «Τρισάγιος σε πέντε πράξεις». Έπαινος απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Αργυρόπουλο για τη συλλογή του «Κωπηλάτης ηλιαχτίδων».

MIXALAKOPOULOS-DHMOSTH-KOURLETHS-G-XANTZOS-VAS-15-09-17.jpg
Οι βραβευθέντες του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Δημόσιας Κεντρική Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στην κατηγορία της ποίησης, Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Κουρλέτης και Βασίλης Χάντζος

Στην κατηγορία του διηγήματος το α’ βραβείο απονεμήθηκε στον Νίκο Καρμοίρη για το έργο του «Εγώ πρώτος», το β’ βραβείο στην Κασσιανή Κατσογιάννη για το έργο της «Εκπλήρωση» και το γ’ βραβείο στη Δήμητρα Καπελούζου για το έργο της «Ένα σακουλάκι σταφίδες». Έπαινος απονεμήθηκε στη Χαρά Κουλοπούλου για το έργο της «Οι λέξεις των ανθρώπων» και στην Τίνα Κουτσουμπού για το έργο της «Συμπόσιο στην αυλή του Τιμοφάνη».

Στην κατηγορία του θεατρικού έργου το α’ βραβείο απονεμήθηκε στην Ντίνα Πλατανιά-Μαστοράκη για το έργο της «Ένας θλιβερός μονόλογος» και το β’ βραβείο στον Νίκο Παναγιωτόπουλο για το έργο του «Το λουκέτο».

LOGOTEXNIKOS-DIAGVNISMOS-15-09-17.jpg
Οι βραβευθείσες και ο βραβευθείς του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στην κατηγορία του διηγήματος

Για τον λογοτεχνικό διαγωνισμό μίλησε το στέλεχος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Νινέτα Σωτηράκη ενώ στη συνέχεια η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Στέλλα Καρλαύτη, παρουσίασε τον προγραμματισμό της νέας περιόδου, ξεκινώντας όμως από μια σύντομη ανασκόπηση της περιόδου που ολοκληρώθηκε και ιδιαίτερα των σημαντικών εκδηλώσεων που έγιναν και του επιτυχούς ανοίγματος που επιχειρήθηκε προς τον κόσμο της Μεσσηνίας. Το βάρος στη νέα περίοδο θα πέσει στην απορρόφηση των ποσών με τα οποία ενισχύεται ο προϋπολογισμός της Βιβλιοθήκης, ανακοίνωσε η κ. Καρλαύτη. Ποσά που σημείωσε ότι θα διατεθούν για την ανανέωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την αναβάθμιση της δικτύωσης, για την αγορά χιλιάδων νέων τίτλων βιβλίων και τη δημιουργία νέων συλλογών βιβλίων, για την αγορά επίπλων, για την εγκατάσταση σύγχρονου αντικλεπτικού συστήματος, για την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού. Με τα έργα αυτά, σημείωσε η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, θα τεθούν οι βάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Βιβλιοθήκης και την πλήρη ένταξή της στην ηλεκτρονική εποχή, πάντα με την επιδίωξη της συμβολής στη μόρφωση του πολίτη.

Το μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου Γιάννης Αλεβίζος, που είναι και αναπληρωτής προϊστάμενος στη βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Πελοποννήσου υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας μέσα σε ένα χρόνο πέτυχε επιτεύγματα που άλλες χρειάστηκαν δεκαετίες για να τα επιτύχουν. Επιπλέον, μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ήταν η ανάγκη υποστήριξης της Βιβλιοθήκης με την παραχώρηση περισσότερων χώρων τους οποίους έχει πλέον ανάγκη.

Τα συγχαρητήριά τους για το έργο που επιτελείται διατύπωσαν και οι Τάσος Πολυχρονόπουλος και Βασίλης Κωνσταντινόπουλος (πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής), επίσης μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.
Στ.Μ.