Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 18:06

Επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας Καλαμάτας ο καθηγητής Γλωσσολογίας Χρήστος Κλαίρης

Επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας Καλαμάτας ο καθηγητής Γλωσσολογίας Χρήστος Κλαίρης

Η φωτογραφία είναι από το ιστολόγιο "Φως Φαναρίου"

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 
Ο ομότιμος καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας στη Σορβόνη Χρήστος Κλαίρης πρόκειται να αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Νικόλαος Πολίτης...

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με προσφωνήσεις από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο, τον αναπληρωτή πρύτανη, καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο, τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη και τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγητή Βασίλειο Λ. Κωνσταντινόπουλο. Θα ακολουθήσει έπαινος του τιμώμενου από την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Δήμητρα Δελλή και η τελετή αναγόρευσης.
Ο κ. Κλαίρης θα παρουσιάσει ομιλία με το θέμα «Γλώσσα και ζωή».
Υπεύθυνη για την τελετή είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Σοφία Καπετανάκη.

Σύντομο βιογραφικό Χρήστου Κλαίρη
Ο Χρήστος Κλαίρης γεννήθηκε το 1941 στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών και Γενική Γλωσσολογία στη Σορβόνη, δίπλα στον θεμελιωτή της λειτουργικής γλωσσολογίας André Martinet. Είναι ομότιμος καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας στη Σορβόνη (Πανεπιστήμιο René Descartes) όπου διδάσκει από το 1978. Διευθυντής (1987-2009) του Εργαστηρίου Γλωσσολογικής Θεωρίας και Περιγραφής (THEDEL) στο ίδιο Πανεπιστήμιο, είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF).
Δίδαξε Ελληνική Γλώσσα και Γενική Γλωσσολογία στη Χιλή (1970-1976). Οι έρευνές του πάνω στις γλώσσες της Παταγονίας και της Γης του Πυρός τον οδήγησαν το 1972 στην ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Ιθαγενών Γλωσσών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Valparaíso, το οποίο και διηύθυνε μέχρι το κλείσιμό του από τις Αρχές. Τις έρευνές του για τις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν θα τις συνεχίσει από τη Γαλλία, σε συνεργασία με το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και με πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής.
Το 1987 δημοσιεύει την πρώτη πλήρη περιγραφή της αμερινδιάνικης γλώσσας καγουάσκαρ (El qawasqar. Lingüística fueguina. theoría y descripción, Valdivia, Estudios Filológicos). Ως διευθυντής του (THEDEL) διηύθυνε τη σειρά Travaux du Séminaire de Linguistique Fonctionnelle (1992-2002). Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του πραγματεύονται κυρίως θέματα θεωρητικής γλωσσολογίας, περιγραφής γλωσσών και εθνογλωσσολογίας.
Οι μελέτες του γύρω από τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα είχαν ως αποτέλεσμα να εκδώσει, με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τη Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική-επικοινωνιακή (Ελληνικά Γράμματα, 2005, νέα έκδοση Κέντρο Λεξικολογίας, 2011). Στην Ελληνική κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Λειτουργική γλωσσολογία (2007, Ελληνικά Γράμματα, 2012· Νεφέλη, νέα έκδοση με Παράρτημα) και Θέματα γενικής γλωσσολογίας (Νεφέλη, 1990). Μεταξύ των πιο πρόσφατων έργων που έχουν κυκλοφορήσει στη γαλλική βιβλιογραφία υπό τη διεύθυνσή του είναι τα έργα Travaux du Séminaire de Linguistique Fonctionnelle (L’ Harmattan, 2005) και Typologie de la syntaxe connective (Presses Universitaires de Rennes, 2005).