Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 22:57

Κατρούγκαλος στο Πανεπιστήμιο για Σκοπιανό-μνημόνια: Είμαστε μπροστά σε ιστορικές ευκαιρίες

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και οι πρόεδροι των πανεπιστημιακών τμημάτων Φιλολογίας Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Νικόλαος Ζαχαριάς Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και οι πρόεδροι των πανεπιστημιακών τμημάτων Φιλολογίας Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Νικόλαος Ζαχαριάς

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εθνική ομοψυχία ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ώστε «να λυτρωθούμε από την πίεση του αλυτρωτισμού βόρειων γειτόνων μας». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, το βιβλίο του Θανάση Χρήστου, το βράδυ στην πανεπιστημιακή σχολή και ανέφερε ακόμη ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και αποκαθίσταται «η λαϊκή μας κυριαρχία»…

«Είμαστε μπροστά σε εγχειρήματα και σε προκλήσεις εθνικής διάστασης, είτε είναι επιτέλους η έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση πλήρως της λαϊκής μας κυριαρχίας με την έξοδο από τα μνημόνια είτε είναι η προσπάθεια να απαλλαγούμε οριστικά, να λυτρωθούμε, από την πίεση του αλυτρωτισμού βόρειων γειτόνων μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να πετύχουμε την εθνική ομοψυχία που πάντοτε, κάθε φορά που την πετυχαίνουμε, μεγαλουργούμε. Ενώ αντίστροφα, όποτε παρασυρόμαστε από φωνές που δεν μιλούν στον πατριωτισμό μας αλλά στο θυμικό μας,  φωνές που μας διχάζουν, φωνές μισαλλοδοξίας, πολλές φορές καταλήγουμε σε εθνικούς διχασμούς και σε εθνικές ήττες. Νομίζω λοιπόν ότι τώρα έχουμε ιστορικές ευκαιρίες να ξανακάνουμε πάλι την πατρίδα μας μεγάλη, να γυρίσουμε σε ένα δρόμο προόδου και ευημερίας για όλο τον ελληνικό λαό και είναι μια ευκαιρία που κανείς μας δεν πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη. Πρέπει όλοι οι λογικά σκεπτόμενοι Έλληνες να ενεργήσουμε εθνικά και όλοι οι εθνικά σκεπτόμενοι Έλληνες να ενεργήσουμε λογικά».

Στο πανεπιστήμιο παρουσιάστηκε το δίτομο βιβλίο του καθηγητή νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της πανεπιστημιακής σχολής της Καλαμάτας Θανάση Χρήστου, το οποίο έχει επιμεληθεί ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, «Ο ρόλος των νέων στο μέτωπο, την κατοχή, και την αντίσταση (1940-1944)». Το βιβλίο παρουσιάζει τεκμήρια από Γερμανικά στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία εκείνης της περιόδου.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για τολμηρό έργο διότι «ανατρέπει το μοντέλο προσέγγισης της ιστορικής αλήθειας» και συγκεκριμένα είπε ότι είναι ένα «ουδέτερο αφήγημα» που επιτρέπει στον αναγνώστη και μελετητή να εντοπίσει την αλήθεια χωρίς να παρασυρθεί από μύθους και αφηγήσεις με ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε ότι στην κατοχή αντιστάθηκε ο λαός και απουσίασε η ελίτ της χώρας, μίλησε για τις ηρωικές μορφές του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα που κατέβαζαν τη σημαία των κατακτητών από την Ακρόπολη και ύψωσαν την Ελληνική, λέγοντας ότι ήταν μαχητές της αριστεράς. Πρόσθεσε όμως ότι στην Κατοχή οι πολιτικοί αντιστάθηκαν, δεν μπήκαν στην κατοχική κυβέρνηση, αντίθετα, συνέχισε με απογοήτευση, μπήκαν πανεπιστημιακοί καθηγητές, κυρίως γιατροί.

Ο Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι το έργο θα έχει και συνέχεια, διότι με τον Θανάση Χρήστου έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 2.000.000 έγγραφα από επίσημα Γερμανικά αρχεία. Επιπλέον τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει έντονη εξωστρέφεια, έχει αναπτύξει δραστηριότητες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ ανήγγειλε ότι ετοιμάζεται διεθνές συνέδριο με δεκάδες ξένους καθηγητές για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνια.

Ο Θανάσης Χρήστου ευχαρίστησε θερμά τον Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο για την υποστήριξη και τη φιλία του, όπως και τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Πέτρο Τατούλη για τη συμμετοχή τους στην βιβλιοπαρουσίαση, στην οποία προσήλθαν ιδιαίτερα διαβασμένοι.

Ακόμη ο καθηγητής και συγγραφέας του δίτομου έργου μίλησε για τους Γερμανούς, υπογραμμίζοντας το πόσο σχολαστικοί ήταν και είναι. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην κατοχή έφεραν στην Ελλάδα επιστημονική ομάδα που κατέγραψε τα πάντα, τον πλούτο τις χώρας, τις υποδομές της, τον πληθυσμό της, στοιχεία που παρατήρησε ότι και σήμερα είναι εξαιρετικά έγκυρα και χρήσιμα. Τόνισε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο, παρότι μικρό, έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των γερμανικών επίσημων φορέων που διατηρούν αρχεία για την Ελλάδα και χάρη σε αυτή τη σχέση έχει αποκτηθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό υλικό που θα τροφοδοτήσει τη συνέχιση της ερευνητικής εργασίας για τη περίοδο της κατοχής και της αντίστασης αλλά και της εποχής που ακολούθησε μέχρι τα σύγχρονα χρόνια σχεδόν.
Στ.Μ.