Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 11:32

“Θεσσαλονίκη” και “Ύμνο στη ζωή” ψήφισε το κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Με την απονομή των βραβείων κοινού ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (24/1 - 7/2), στο αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας…

Το βραβείο καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ απέσπασε η ταινία του Γρηγόρη Βαρδαρινού «Θεσσαλονίκη 1917: Η φωτιά που γέννησε μια πόλη». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πώς μια ολοκληρωτική καταστροφή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή. Πρόκειται για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, που ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της, μετά από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της, το 1917. Η φωτιά είχε αφήσει περισσότερους από 75.000 άστεγους, ενώ είχε κατακάψει σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το βραβείο καλύτερου ξένου ντοκιμαντέρ κέρδισε η βελγική ταινία «In love as in live» (Canto a la vita / Ύμνος στη ζωή) των Nathalie Rossetti, Turi Finocchiaro και Nicolas Liguori. Η ιστορία του ντοκιμαντέρ: Ο Raymond και ο Raymond αγαπιούνται. Όταν ο ένας, ήδη οροθετικός εδώ και 27 χρόνια, παθαίνει καρκίνο, η πάλη τους γίνεται κοινή και μια συναισθηματική οδύσσεια ξεκινά.

Το βραβείο ελληνικού ντοκιμαντέρ είναι χορηγία της εταιρείας παραγωγής Stefilm, που προσφέρει την επεξεργασία DCP, αξίας 1.000 ευρώ, για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη.

Το βραβείο ξένου ντοκιμαντέρ είναι χορηγία του ξενοδοχείου «Βασιλικόν», που προσφέρει ένα πακέτο διακοπών για 2 άτομα, αξίας 1.000 ευρώ, στην Καλαμάτα.

Μ.Ν.