Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 18:31

“Θόδωρος Αγγελόπουλος” και επισήμως το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου

“Θόδωρος Αγγελόπουλος” και επισήμως το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου μπήκε χθες στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας, που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο της αίθουσας, έγιναν το Σάββατο το απόγευμα κατά την έναρξη του αφιερώματος στη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη. Πρόκειται για μια διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων υπό την αιγίδα του Δήμου. Εκεί ήταν και άνθρωποι από την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ η σύζυγός του Φοίβη παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Ε.Μ.Σ. Άγγελο Λάππα.

Για το συμπατριώτη του Θόδωρο Αγγελόπουλο - καταγόταν από την Αμπελιώνα Τριφυλίας - μίλησε το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ. Βασίλης Μαστραγγελόπουλος, κάνοντας λόγο για έναν σταθερά αντικομφορμιστή καλλιτέχνη, που έφερε στον ελληνικό κινηματογράφο τον κοινωνικό προβληματισμό.

«Μέσα από τις ταινίες του αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα, με ποίηση αλλά και ρεαλισμό, μιλώντας στη συνείδηση του Έλληνα» παρατήρησε ο Άγγελος Λάππας.


Η Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου με την τιμητική πλακέτα που της επέδωσε ο πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Άγγελος Λάππας

Στην απόφαση της Λέσχης να διοργανώσει ένα αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο αναφέρθηκε η Αναστασία Λιόκουρα, ενώ ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας πρότεινε να γίνει ενημέρωση στους νέους της πόλης, μέσα από τα Λύκεια, για τη μεγάλη προσφορά του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην τέχνη.

Για την προσφυγιά στο έργο του Αγγελόπουλου μίλησε η φιλόλογος-συγγραφέας Αιμιλία Καραλή. Ξεκίνησε με την προβολή ενός αποσπάσματος από την «Αναπαράσταση»: Ένας γέροντας τραγουδά την «Κοντούλα λεμονιά». Στο πλάνο η επιστροφή ενός μετανάστη στο ρημαγμένο από τη μετανάστευση χωριό του, σ’ έναν τόπο που ο ίδιος αισθάνεται ξένο και που οι άλλοι τον βλέπουν σαν ξένο. «Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ξένος για τους δικούς του, ξένος στον εαυτό του» παρατήρησε η Αιμιλία Καραλή, σημειώνοντας ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συνήθιζε να λέει ότι μία ταινία είχε κάνει. Την «Αναπαράσταση». Σε εποχές που οι άλλοι σκηνοθέτες παρουσίαζαν μια άλλη Ελλάδα στις ταινίες τους.

Χαρακτήρισε περισσότερο «εσωτερική, υπαρξιακή κατάσταση» την προσφυγιά στο έργο του Αγγελόπουλου, καθώς δεν πρόκειται μόνο για ανθρώπους διωγμένους από τον τόπο καταγωγής τους. «Οι πρόσφυγες στο έργο του είναι οι διωκόμενοι από μία κυρίαρχη αισθητική, η οποία ταπεινώνει σκέψεις, αισθήματα και αξίες που υψώνουν την ανθρώπινη ιδιότητα». Έτσι η προσφυγιά, η μετακίνηση, η εξορία είναι «μόνιμες σταθερές στο έργο του». Παράδειγμα ο Μάνος Κατράκης στο «Ταξίδι στα Κύθηρα». Ένας άνθρωπος πάνω σε μια σχεδία στη μέση πουθενά, εξόριστος απ’ όλους κι από όλα: «No mans land».


Βασίλης Μαστραγγελόπουλος, Αιμιλία Καραλή, Κωστής Ζουλιάτης

Από το Λονδίνο ήρθε για να μιλήσει στην εκδήλωση ο μουσικός και σκηνοθέτης Κωστής Ζουλιάτης: «Μερικές φορές πρέπει να σωπαίνει κανείς για να μπορέσει ν’ ακούσει τη μουσική από τον ήχο της βροχής, λέει ο Μαστρογιάννι στο “Μετέωρο βήμα του πελαργού”. Η βροχή στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου ήταν πάντα ο θόρυβος της ιστορίας».

Ο Κ. Ζουλιάτης αναφέρθηκε αρκετές φορές στη σημασία που έχει η βροχή στο έργο του Αγγελόπουλου, ενώ στην ομιλία του προσέγγισε το έργο του σκηνοθέτη ως μια εξαιρετική περίπτωση ποιητικής ειδησεογραφίας. Μέσα από τις ταινίες του, παρατήρησε, «μαθαίνουμε την ιστορία και τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο».

Στιγμές από τη γνωριμία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο αφηγήθηκε ο πρέσβης επί τιμή και λογοτέχνης, Χρίστος Κοντοβουνήσιος, κλείνοντας τις ομιλίες.


Θανάσης Πετράκος, Αιμιλία Καραλή, Φοίβη Αγγελοπούλου, Χρίστος Κοντοβουνήσιος

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκαν και δύο ταινίες μικρού μήκους του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η «Εκπομπή», παραγωγής 1968, και η τελευταία του, που γύρισε στη Βραζιλία το 2011, με τίτλο «Sky Below» ή «Αόρατος κόσμος».

Το διήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη συνεχίζεται σήμερα, Κυριακή, στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, με την προβολή της ταινίας του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ των Καννών). Θα προλογίσει η κόρη του, σκηνοθέτις, Ελένη Αγγελοπούλου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. 
Μαρία Νίκα