Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 22:05

Συναρπαστικές «Ασκήσεις περιέργειας» στη Σελίνιτσα με τον Κώστα Βρεττάκο

Κώστας Βρεττάκος, Κώστας Χαλκιάς, Χαρά Νικολακοπούλου, Θανάσης Παντές, Όλα Αλεξανδροπούλου Κώστας Βρεττάκος, Κώστας Χαλκιάς, Χαρά Νικολακοπούλου, Θανάσης Παντές, Όλα Αλεξανδροπούλου

ΑΠΟ ΤΗ «ΝΑΡΤΟΥΡΑ»
Γεγονός ιδιαίτερα ξεχωριστής σημασίας η παρουσίαση του βιβλίου «Ασκήσεις περιέργειας», του Κώστα Βρεττάκου και των εκδόσεων Ποταμός, στη Σελίνιτσα Μάνης, τωρινό Άγιο Νικόλαο, γενέτειρα της μητέρας του, Πιπίτσας Αποστολίδου, στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένο το βιβλίο…

Οι «Ασκήσεις περιέργειας» είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο βιβλίο, που δύσκολα μπορείς να κατατάξεις κάπου το περιεχόμενό του, αφού κατορθώνει να είναι συγχρόνως μυθιστόρημα, δοκίμιο, αυτοβιογραφία, χρονικό και ταυτόχρονα, ως λογοτεχνικό είδος, τίποτα απ’ όλα αυτά.

Όπως εύστοχα έχει επισημανθεί, επί της ουσίας το θέμα του βιβλίου είναι ο χρόνος, αυτός ο ανελέητος και πανδαμάτωρ. Και με ένα τέτοιο θέμα, ως γνωστόν, δύσκολα μπορείς να παίξεις.

Ο Βρεττάκος λοιπόν, σαν συνεπής δημιουργός, δεν παίζει με το χρόνο. Αντίθετα προσπαθεί να συγκρατήσει όσα μπορεί περισσότερα και όσα η μνήμη του επιτρέπουν από τον καιρό που πέρασε. Αναστηλωτή ερείπιων χαρακτηρίζουν τον Κώστα Βρεττάκο και τελικά δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή και τον γνωρίζουν τόσο ως άνθρωπό όσο και ως δημιουργό, τόσο στο χώρο της συγγραφής όσο και στο χώρο του κινηματογράφου, όπου διέπρεψε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ πρωτίστως αλλά και της ταινίας μυθοπλασίας «Τα παιδιά της χελιδόνας», όπως και ως πρόεδρος και σύμβουλος κινηματογράφου στο υπουργείο Πολιτισμού επί σειρά ετών.

Γιος του σπουδαίου ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου ο συγγραφέας κατάφερε έγκαιρα να δημιουργήσει τη δική του προσωπικότητα μακριά από τη βαριά σκιά του πατέρα του και κατάφερε να γίνει τελικά ο γονιός των γονιών του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του δραστήριου πολιτιστικού σωματείου «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» στο εστιατόριο «Έλλη» της Σελίντισας, που ήταν κατάμεστο από ψαγμένους, όπως αποδείχθηκε, παρευρισκόμενους, που με την παρουσία τους συνέβαλαν καθοριστικά στην εξαιρετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε.

Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος συγγραφέας Χαρά Νικολακοπούλου ενώ αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί Κώστας Χαλκιάς και Όλγα Αλεξανδροπούλου. Παρεβρέθησαν ακόμα και μίλησαν για το συγγραφέα ο σκηνοθέτης και φίλος του, Τώνης Λυκουρέσης και η επίσης φίλη του, γνωστή και καταξιωμένη ερμηνεύτρια, Αλίκη Καγιαλόγλου, που τραγούδησε κιόλας ένα τραγούδι σε στοίχους Νικηφόρου Βρεττάκου, ενώ η ιδρύτρια και πρόεδρος της «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», εικαστικός Βασιλική Κατέρη, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και παρουσίασε ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από φωτογραφίες του συγγραφέα τις οποίες ανακάλυψε η ίδια και εκείνος σχολίασε με το δικό του ευρηματικό όσο και χιουμοριστικό τρόπο.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, που είχαν έρθει τόσο από την Καλαμάτα όσο και από την Αθήνα, ήταν ακόμα ο εικαστικός Τάσος Λιακόπουλος, ο ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός, οι γιατροί Σάκης Ζαραβέλας, Σωκράτης Μακρέας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος καθώς και οι κυρίες, δραστήρια μέλη της «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», Μαρία Θεοδωρακέα, Κατερίνα Εξαρχουλέα, Ελένη Λαπατά, Ιουλία Εξαρχουλέα, που είχε και την ιδέα της εκδήλωσης, η Άννα Ραπτέα, που κάλυψε φωτογραφικά την εκδήλωση και άλλοι.

Συντονιστής την εκδήλωσης ο γράφων και πρωταγωνιστής της βραδιάς πέρα από κάθε αμφισβήτηση ο συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος, που κέρδισε τις εντυπώσεις χάρη στην ανεπιτήδευτη συμπεριφορά του, την ευγένεια και το χιούμορ του αλλά και τα όσα ουσιαστικά μας είπε.

Κύριε Κώστα Βρεττάκο σας ευχαριστούμε πολύ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και το εξαιρετικό βιβλίο σας!
Θανάσης Παντές