Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 22:14

Ενθουσίασε το 1st Mani Bar Theater

Του Θανάση Παντέ 
Μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση του πολιτιστικού σωματείου για την τέχνη και τη φύση ΝΑΡΤΟΥΡΑ πραγματοποιήθηκε από 27 μέχρι 30 Απριλίου στη δυτική Μάνη, με θεατρικές παραστάσεις από νέους ηθοποιούς, που παρουσιάστηκαν όχι σε μια σκηνή θεάτρου αλλά σε bar και club. Και μόνο η ιδέα να πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις όχι σε θεατρική σκηνή αλλά σε ανοιχτό χώρο αποτελεί πρόκληση εξαιρετικού ενδιαφέροντος και οι νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί που τόλμησαν το εγχείρημα αυτό δικαιώθηκαν πανηγυρικά από την αθρόα συμμετοχή πολλών θεατρόφιλων της δυτικής Μάνης αλλά και όσων έσπευσαν από την Καλαμάτα και από την Αθήνα για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις…

Το 1st Mani Bar Theater ήταν αφιερωμένο στους γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς μεσσηνιακής καταγωγής Στέφανο Ληναίο και Έλλη Φωτίου, ένα ζευγάρι με τεράστια διαδρομή στο χώρο της θεατρικής τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα, που με την τέχνη τους αλλά και τη στάση ζωής που όλα αυτά τα χρόνια τηρούν δίνουν το πραγματικό νόημα της λέξης “ηθοποιός”.

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή 27 Απριλίου στο Hades Bar στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης με το εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και συγχρόνως απαιτητικό διασκευασμένο έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, “Η πιο δυνατή on line”. Σκηνοθέτησε η Ακριβή Κόλλια, που έκανε τη διασκευή μαζί με την Χριστίνα Τζιάλλα, ενώ και οι δυο τους ήταν οι ερνηνεύτριες. Οι δύο καλλιτέχνιδες είχαν και το γενικό συντονισμό του Φεστιβάλ.

Το Σάββατο στο “Πατρικό Cafe Pub” στη Στούπα παρουσιάστηκε “Ο μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη και άλλες ιστορίες”, μία μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη σε ποιήματα του Τim Burton, από την ομάδα alternativo που αποτελείται από τη Μαρία Μαυροειδέα, τη Χρυσαυγή Καφοπούλου και τη Ζωή Γεωργιλέα που είχε και την ιδέα και την σκηνοθεσία του έργου, ενώ η επιμέλεια του κειμένου έγινε από την Ιφιγένεια Κυργιώ.

Την Κυριακή στο Public Club στον Άγιο Νικόλαο παρουσιάστηκε το έργο “Οιστρογόνο Δύο Οξυγόνο” με τη Σοφία Λαμπιδώνη, που έχει γράψει και το κείμενο και την Ολίβια Λαπατά, σε σκηνοθεσία Θωμά Χαβιανίδη .

Τη Δευτέρα στο Aquarella Cafe Bar η Μαρία Σκαφιδά ερμήνευσε και σκηνοθέτησε τον “Φιλοκτήτη” του Γιάννη Ρίτσου.

Να σημειωθεί ότι τις παραστάσεις, η είσοδος στις οποίες ήταν ελεύθερη, παρακολούθησαν γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου όπως Αννέτα Παπαθανασίου, Περικλής Αλμπάνης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Δήμητρα Παπαδήμα,  Πέρης Μιχαηλίδης, Φίλιππος Σοφιανός, Γιάννης Δρίτσας, Άρης Τσαμπαλίκας, Κώστας Βενετσάνος, Σπύρος Μπιμπίλας, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης και βέβαια πολλοί φίλοι του θεάτρου αλλά και των καλλιτεχνικών που είδαν και χειροκρότησαν θερμά τις καλλιτεχνικές προσπάθειες των νέων δημιουργών.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Mani Bar Theater παρουσιάστηκε και μια συνέντευξη-εξομολόγηση του Στέφανου Ληναίου που δόθηκε στη Χριστίνα Τζιάλλα και σκηνοθετήθηκε από την Ακριβή Κόλλια με αφορμή το Φεστιβάλ αυτό.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο καταξιωμένος δημιουργός δεν έκρυψε τη συγκίνησή του αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνης, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του, μίλησε για την κοινή πορεία ζωής για 60 ολόκληρα χρόνια με την επίσης σπουδαία ηθοποιό Έλλη Φωτίου και εγκωμίασε την πρωτοβουλία των νέων ηθοποιών να πραγματοποιήσουν το Φεστιβάλ αυτό.

Τη δεύτερη ημέρα απεσταλμένος του Στέφανου Ληναίου χαιρέτησε τις εκδηλώσεις ο αδελφός του Νίκος Μυτιληναίος, μιλώντας γι’ αυτόν και μεταφέροντας χαιρετισμό του.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σχετικά με το Φεστιβάλ ήταν ο διάλογος που γινόταν σε καθημερινή βάση μετά το τέλος των παραστάσεων ανάμεσα στους νέους ηθοποιούς και τους καταξιωμένους ήδη συναδέλφους τους. Ένας διάλογος δημιουργικός, από τον οποίο  προέκυψαν πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Μπορούμε να πούμε, κλείνοντας την παρουσίαση του 1st Mani Bar Theater πως οι στόχοι που έχει βάλει έγινε ήδη ένα μεγάλο βήμα για να πραγματοποιηθούν, αφού η άμεση αλληλοεπίδραση της τέχνης του θεάτρου με το κοινό ήταν δεδομένη, όπως επίσης και η ευκαιρία γνωριμίας των καλλιτεχνών με τους θεατές που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις. Πάνω απ’ όλα όμως το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μας, είναι πως δημιουργήθηκε μια ακόμη εστία υποψιασμένου θεατρόφιλου κοινού όπου με την πληθώρα των δημιουργικών ερεθισμάτων που δόθηκαν μπορούν να προκύψουν και θα προκύψουν καινούργιοι θεατές με διευρυμένη σκέψη και κριτικό πνεύμα. Ψυχή των εκδηλώσεων αυτών, όπως και όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η ΝΑΡΤΟΥΡΑ, ήταν η ιδρύτρια και πρόεδρος του Σωματείου, Βασιλική Κατέρη, που με τους συνεργάτες της κατάφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσουν μια έντονη πολιτιστική κινητικότητα στην περιοχή της δυτικής Μάνης, προσκαλώντας όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους στα θέματα της τέχνης να ενεργοποιηθούν και να συμμετέχουν με δημιουργικές προτάσεις. Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί από το γράφοντα, η ΝΑΡΤΟΥΡΑ ήρθε για να μείνει και ήδη κάνει συνεχώς αισθητή την παρουσία της, αναδεικνύοντας την καθοριστική σημασία του πολιτισμού στη ζωή όσων ενδιαφέρονται για τα αγαθά που δίνει στην κοινωνία.