Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 01:16

Στον Γιώργο Τσαγκάρη αφιερωμένοι οι “Βάτραχοι” της Πειραματικής Σκηνής

Στον Γιώργο Τσαγκάρη αφιερωμένοι οι “Βάτραχοι” της Πειραματικής Σκηνής

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 
Παράσταση που θα φέρει στη μνήμη τον Γιώργο Τσαγκάρη, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, που στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνδέθηκε με την Καλαμάτα και της έχει αφήσει σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη, ετοιμάζει πυρετωδώς η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Ιούλη θα παρουσιάσει την παράσταση “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Δρεπανιά...

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Κάστρο της Καλαμάτας στις 11, 12, 13 και 14 Ιούλη, στην Αρχαία Μεσσήνη στις 15 Ιούλη και στο Διαβολίτσι στις 20 Ιούλη. Όπως σημειώνει η Πειραματική Σκηνή, “η παράσταση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την αφιερώνουμε στη μνήμη του Γιώργου Τσαγκάρη, μιας προσωπικότητας που άφησε το στίγμα του στον πολιτισμό της πόλης μας, αφού φέτος κλείνουν 10 χρόνια από το θανατό του.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Δρέπανια, μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης, μεταγραφή μουσικής, προγραμματισμός: Δημήτρης Αρσενόπουλος, σκηνικά: Βένος Μπαλόπουλος, χορογραφίες: Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, μουσική διδασκαλία χορικών: Κατερίνα Πετρουλάκη, μάσκες βατράχων: Κατερίνα Μηλιαρέση, σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Τσούπας, σχεδιασμός κοστουμιών: Λέττα Πετρουλάκη, αφίσα: Τζένη Ντεκελέ, φωτογραφίες:Νίκος Τζαβάρας

Ηχοληψία, Mastering: Νίκος Χαλντούπης Sound Cave Studio.

Παίρνουν μέρος 35 έφηβοι της θεατρικής ομάδαςτου συλλόγου

Η υπόθεση του έργου:

Ο θεός Διόνυσος απογοητευμένος από την κατάσταση του θεάτρου στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση για να αρχίσουν ξανά αξιόλογοι δραματικοί αγώνες στην Αθήνα. Μαζί με τον δούλο του Ξανθία ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Κάτω Κόσμο με σκοπό να φέρουν πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Όταν φτάνουν στον Άδη, επικρατεί αναταραχή. Ο Ευριπίδης διεκδικεί από τον Αισχύλο την τιμητική θέση του καλύτερου τραγικού ποιητή. Για να λυθεί η διαφορά, ο Πλούτωνας καλεί τον Διόνυσο, σε ρόλο διαιτητή, καθώς και τους τραγικούς σε έναν δραματικό διαγωνισμό. Ο αγώνας για την ανάδειξη του καλύτερου, αρχίζει...Τα κωμικά ευρήματα και τα φαρσικά επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο και μέσα από την πικρή σατιρική διάθεση του Αριστοφάνη, έρχεται στο φως η πάντα σύγχρονη διάσταση του έργου.

Κι ενώ στους "Ορνιθες" ο κωμικός ποιητής αναζητά την ιδανική πολιτεία στον ουρανό, στους "Βάτραχους" ο μη-τόπος είναι ο Κάτω Κόσμος -ο Άδης, όπως τον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Η ουτοπία βρίσκει έδαφος και στήνει εδώ τη γιορτινή της ονειροφαντασία, σε ένα γλέντι όπου οι νεκροί είναι πιο ζωντανοί από τους ζωντανούς κι ο Άδης πιο φωτεινός από τον κόσμο της επιφάνειας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς επικοινωνίας που μας στηρίζουν με την προβολή της θεατρικής μας δημιουργίας”.