Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 18:06

Κορυφαίοι επιστήμονες στην Καλαμάτα για τον δεκαπλασιασμό της ταχύτητας της ασύρματης επικοινωνίας!

Κωνσταντίνος Παπαδιάς, Παναγιώτης Νίκας, Αθηνά Πετροπούλου, Νίκος Μπασακίδης Κωνσταντίνος Παπαδιάς, Παναγιώτης Νίκας, Αθηνά Πετροπούλου, Νίκος Μπασακίδης

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
Σημαντικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο βρίσκονται ήδη στην Καλαμάτα και θα επιδιώξουν, σε διεθνές συνέδριο που ξεκινά σήμερα στην πόλη, να επιλύσουν προβλήματα ώστε να δεκαπλασιαστεί η ταχύτητα των ασύρματων επικοινωνιών! “Είναι το σημαντικότερο συνέδριο που έχει γίνει στην Καλαμάτα”, ανέφερε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση αυτής της διεθνούς επιστημονικής εκδήλωσης, που ονομάζεται IEEE SPAWC 2018 (INTERNATIONAL WORKSHOP ON SIGNAL PROCESSING ADVANCES IN WIRELESS COMMUNICATIONS). Μαζί με το δήμαρχο μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου η Καλαματιανή Δρ. Αθηνά Πετροπούλου, διακεκριμένη καθηγήτρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Rutgers των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαδιάς, επιστημονικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Athens Information Technology της Ελλάδας…

Ο δήμαρχος μίλησε ιδιαίτερα επαναινετικά για τους δύο διακεκριμένους επιστήμονες, τονίζοντας ότι αποτελούν την προσωποποίηση της ελπίδας για την Ελλάδα, με την έννοια ότι είναι σημαντικοί άνθρωποι που δεν ξεχνούν την πατρίδα τους, αντίθετα επιστρέφουν και προσφέρουν όσο μπορούν.

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να πόλη να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και μάλιστα σημείωσε ότι έχει ήδη πιάσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι ο ορίζοντας για την επίτευξή τους ήταν μέχρι το 2020.  

Η Δρ. Αθηνά Πετροπούλου σημείωσε ότι ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την προσπάθεια για την διενέργεια του διεθνούς συνεδρίου στην πόλη και ανέφερε πως η προσφορά του είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της πόλης. Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία του συνεδρίου ανέφερε ότι οι σύνεδροι θα ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια που διαπιστώνονται στην προσπάθεια να δεκαπλασιαστεί η ταχύτητα των ασύρματων επικοινωνιών.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαδιάς τόνισε από την πλευρά του ότι ήταν εξαιρετική επιτυχία ότι κατάφερε η πόλη να πάρει το συγκεκριμένο συνέδριο, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν αυτό έχει γίνει στις πιο γνωστές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ κ.ά Πρόσθεσε ότι στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα για την 5η γενιά των δικτύων ασύρματης επικοινωνίας, επισήμανε όμως ακόμη ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν θα πέσουν οι σπόροι ακόμη και για πιο μελλοντικά άλματα της επικοινωνίας.

Ο αρμόδιος για τις νέες τεχνολογίες δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Νίκος Μπασακίδης, από την πλευρά του σημείωσε ότι στην Καλαμάτα χτίζεται το μέλλον και επισήμανε ότι η πόλη έχει επιλεγεί, από την κυβέρνηση, μεταξύ των τριών πόλεων της χώρας στις οποίες θα δημιουργηθούν δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας 5ης γενιάς.

Τέλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Νέων Τεχνολογιών του Δήμου, Βασίλης Διονυσόπουλος, ανέφερε ότι η Υπηρεσία του καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή της επιστημονικής προόδου στις τεχνολογίες, διαβεβαίωσε ότι η Καλαμάτα βρίσκεται σε καλό επίπεδο σε αυτό τον τομέα, πρόσθεσε όμως χρειάζεται η προσπάθεια να συνεχίζεται σταθερά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών του συνεδρίου, “η επιλογή της Καλαμάτας έγινε κατόπιν ανταγωνιστικής υποβολής υποψηφιότητας στο Διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ). Η διεξαγωγή αυτού του υψηλού κύρους συνεδρίου στην Καλαμάτα αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλη τιμή αλλά και ευκαιρία για την ανάδειξη του πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Η δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μια σειρά συσκευών, όπως το (έξυπνο) κινητό τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής, το tablet, κι ο πλοηγός GPS στο αυτοκίνητο, δίνουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια πληθώρα υπηρεσιών κι εφαρμογών, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από την επαγγελματική ως αυτή της διασκέδασης ή της κοινωνικής δικτύωσης.

Τι βρίσκεται όμως πίσω απ' αυτές τις τόσο προσιτές σε όλους μας εφαρμογές; Τεχνολογίες, που ακολουθούν διεθνή πρότυπα όπως τα IEEE 802.11 και 3GPP LTE, κατά κόσμον Wi-Fi και "4G", με μια κοινή επιστημονική βάση: την Επεξεργασία Σημάτων (Signal Processing) για Ασύρματες Επικοινωνίες (Wireless Communications).

Οι εξελίξεις στον τομέα αυτόν είναι το θέμα του IEEE International Workshop on Signal Processing Advances in Wireless Communications (SPAWC), ετήσιου συνεδρίου με υψηλή διεθνή αναγνώριση, του οποίου η 19η έκδοση θα λάβει χώρα στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας”.
Στ.Μ.