Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 21:57

Να δούμε και να ακούσουμε το σύμπαν…

Στάθης Κατσούλης, Γεωργία Παναγοπούλου, Γιώργος Μουνδρουλέας Στάθης Κατσούλης, Γεωργία Παναγοπούλου, Γιώργος Μουνδρουλέας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ  
Δεν είναι μόνο ότι θα δουν το ηλιακό σύστημα με τα ειδικά τηλεσκόπια, όσοι το Σάββατο βρεθούν στην Αρχαία Μεσσήνη και στη Μεσσήνη. Θα το ακούσουν κιόλας… Για την ακρίβεια, θα ακούσουν ηλεκτρονική μουσική που έχει συνθέσει ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ο καθηγητής Μηνάς Αλεξιάδης. Είναι η εκδήλωση που θα γίνει στις 11 το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι στην Αρχαία Μεσσήνη και το βράδυ στις εννιά στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, από το Δήμο, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Ελληνογερμανική Αγωγή και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας…

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου, ο φυσικός Στάθης Κατσούλης και ο μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γιώργος Μουνδρουλέας.

Όπως σημείωσε η κ. Παναγοπούλου, η εκδήλωση αυτή θα αναδείξει όχι μόνο την απεραντοσύνη του αστρικού συστήματος αλλά και την ευρύτητα του ανθρώπινου πνεύματος. Ευχαρίστησε τους υπόλοιπους συντελεστές της συγκεκριμένης εκδήλωσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Στάθη Κατσούλη, της Φιλαρμονικής και του μαέστρου της Γιώργου Μουνδρουλέα και φυσικά στον καθηγητή και ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρο Θέμελη, ο οποίος και θα μιλήσει το βράδυ στο 1ο Γυμνάσιο.

Ο Κώστας Κατσούλης από την πλευρά του σημείωσε ότι οι δεσμοί του Δήμου Μεσσήνης με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τον καθηγητή μουσικό Μηνά Αλεξιάδη και την Ελληνογερμανική Αγωγή ξεκινούν από παλιά και έχουν γίνει ιδιαίτερα ισχυροί μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης, το Θερινό Σχολείο Φυσικής κ.ά Αυτοί οι δεσμοί, συνέχισε ο Στάθης Κατσούλης, οδήγησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης που θα γίνει το Σάββατο, όπου το πρωί στην Αρχαία Μεσσήνη ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δει το ηλιακό σύστημα με δύο ειδικά τηλεσκόπια που θα στηθούν στον αρχαιολογικό χώρο, ακούγοντας ηλεκτρονική μουσική που έχει συνθέσει ο Μηνάς Αλεξιάδης. Το βράδυ η εκδήλωση θα συνεχιστεί στα δύο προαύλια του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης. Στο ένα, είπε ο Στάθης Κατσούλης, θα γίνουν ομιλίες από τον γνωστό καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, Στράτο Θεοδοσίου, με θέμα “Άστρα και μυθολογία” και από τον αστροφυσικό, διευθυντή του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Σοφοκλή Σωτηρίου, με θέμα “Μηνύματα από τη γέννηση του Σύμπαντος”. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν βίντεο, ενώ ο Μηνάς Αλεξιάδης θα παίξει τη μουσική που έχει συνθέσει. Στο δεύτερο προαύλιο ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τα αστέρια με δέκα τηλεσκόπια, που διαθέτει η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” και ερασιτεχνική ομάδα αστρονομίας της Καλαμάτας.

Τέλος ο Γιώργος Μουνδρουλέας σημείωσε ότι η εκδήλωση του Σαββάτου θα είναι ένα μουσικό ταξίδι στο σύμπαν και τόνισε ότι αποτελεί τιμή η παρουσία του Μηνά Αλεξιάδη και η εκτέλεση της πρωτότυπης μουσικής που συνέθεσε.

Στ.Μ.