Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 07:45

Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Στούπα - Η “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” διερευνά και γιορτάζει με ένα μεγάλο φεστιβάλ

Βούλα Σπυρέα, Βασιλική Κατέρη, Κατερίνα Εξαρχουλέα Γεωργιλέα Βούλα Σπυρέα, Βασιλική Κατέρη, Κατερίνα Εξαρχουλέα Γεωργιλέα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ 21-22-23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 
“Διερευνούμε την παρακαταθήκη που άφησαν ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά, με σκοπό το παρελθόν να συναντήσει το μέλλον και να γίνει η κληρονομιά μας”. Σε αυτή τη διερεύνηση εντάσσεται το τριήμερο φεστιβάλ “Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Στούπα 100+1 χρόνια μετά”, το οποίο ξεκινάει την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη, με διοργανωτή το Σωματείο για τον Πολιτισμό και τη Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”. Όπως και πέρσι, στο 1ο Φεστιβάλ της “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” για τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά,  έτσι και την Παρασκευή το απόγευμα, λίγα λεπτά πριν τις έξι, ντόπιοι, ξένοι, επισκέπτες και περαστικοί θα πιαστούν ώμο ώμο και θα χορέψουν όπου και αν βρίσκονται τον διάσημο “Ζορμπά”, του Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο θα παίξει το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας…

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες η πρόεδρος της “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” Βασιλική Κατέρη και τα στελέχη του Σωματείου, Κατερίνα Εξαρχουλέα Γεωργιλέα και Βούλα Σπυρέα.

Όπως τόνισαν, το Φεστιβάλ γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης, τον οποίο ευχαρίστησαν ιδιαίτερα για τη συμβολή του και κυρίως για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Στούπας. Επίσης σημείωσαν ότι και το συγκεκριμένο Φεστιβάλ της “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” είναι ενταγμένο, από το υπουργείο Πολιτισμού, στο “Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Η κ. Κατέρη επισήμανε ότι το φετινό φεστιβάλ εστιάζει πιο πολύ στη σημερινή Στούπα του Καζαντζάκη και του Ζορμπά, σε μια προσπάθεια η παρακαταθήκη που άφησαν να συνδεθεί με το σήμερα και το μέλλον.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”, θα γίνει στις 6:15 το απόγευμα της Παρασκευής, στην παραλία της Καλόγριας, στην περιοχή όπου βρισκόταν η καλύβα του Καζαντζάκη, στην οποία απομονωνόταν για να διαβάσει και να γράψει. Εκεί, πρόσθεσε, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό εικαστικό πάρκο, με την αφιλοκερδή συνεισφορά του γλύπτη Αλέξη Σαφαρή, στον οποίο και θα απονονεμηθεί τιμητική μνεία. Θα συμμετέχει στην επίσημη έναρξη η Φιλαρμονική του Δήμου Δυτικής Μάνης με μαέστρο τον Τάσο Δράμπαλη.

Οι εκπρόσωποι της “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” κατά τη συνέντευξη Τύπου ευχαρίστησαν θερμά τους χορηγούς και κυρίως το Mani Traveler Greece.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 3ήμερου φεστιβάλ θα λειτουργεί –πρωινές και απογευματινές ώρες- στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» Έκθεση Φωτογραφίας από αρχεία κατοίκων της περιοχής, καθώς και Έκθεση Φωτογραφίας και Εργαλείων Εξόρυξης στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού.

Θα λειτουργεί επίσης στον όροφο, Εικαστική Έκθεση καλλιτεχνών της περιοχής, με φιλική συμμετοχή της ομάδας Arts Club Stoupa.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ:

Παρασκευή: 11:00 -13:00  & 19:00 -22:00

Σάββατο & Κυριακή: 10:00 -13:00 & 18:30 -22:00

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Βασιλική Κατέρη εικαστικός –Πρόεδρος ΝΑΡΤΟΥΡΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρασκευή,  21 Σεπτεμβρίου 2018

10:00 - 12:00

 •         Ξεναγήσεις στα μέρη όπου έδρασε ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά (ορυχείο, γαλαρίες, παραλία Καλόγριας, λούκι, καλύβα, κ.ά.)

Ξεναγός: Κατερίνα Εξαρχουλέα –Γεωργιλέα Αντιπρόεδρος και Έφορος Τμήματος Λαογραφίας του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ»

Αφετηρία: Προτομή Καζαντζάκη (Καλόγρια)

17:00 - 18:00

 •  Ωριαία εκπομπή-αφιέρωμα στον Καζαντζάκη & τον Ζορμπά και στη σχέση τους με τη Στούπα του χθες και του σήμερα, στην ΕΡT Καλαμάτας με τη δημοσιογράφο & Ειδική Γραμματέα ΝΑΡΤΟΥΡΑ Μαρία Τομαρά.

17:50

 •   Το «ώπα» της ψυχής μας

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα ακουστεί η μουσική σύνθεση «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη. Τότε ΟΛΟΙ στη Στούπα -όπου κι αν βρίσκονται τη στιγμή εκείνη- θα χορέψουν έχοντας στα χείλη το «ώπα» της ψυχής τους.

18:15 Παραλία Καλόγριας

 •         Επίσημη Έναρξη και Εγκαίνια του χώρου όπου βρισκόταν η παράγκα του Καζαντζάκη. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Δυτικής Μάνης | Μαέστρος: Τάσος Δράμπαλης
 •         Καλωσόρισμα από την ιδρύτρια και πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», Βασιλική Κατέρη
 •         Τιμητική μνεία στον γλύπτη Αλέξη Σαφαρή Μέλος Τμήματος Γλυπτικής ΝΑΡΤΟΥΡΑ, για την συνεισφορά του στην ανάδειξη και καλλιτεχνική διαμόρφωση του χώρου.

Απόδοση- Παρουσίαση στα αγγλικά:

Μαρία Θεοδωρακέα Γραμματέας Δ.Σ. ΝΑΡΤΟΥΡΑ

 •         Απαγγελία τριών ποιημάτων της αείμνηστης Γιώτας Αργυροπούλου που αναφέρονται στη Στούπα την περίοδο εκείνη. (εις μνήμην)

Απαγγελία: Όλγα Αλεξανδροπούλου ηθοποιός- σκηνοθέτις

19:15 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •         Λογοτεχνικές προσεγγίσεις του δημοσιογράφου & λογοτέχνη Θανάση Παντέ, με θέμα: «Επιστρέφοντας στον Καζαντζάκη.».
 •         «Καζαντζάκεια 2007-2008»

* Με την ευγενική συμμετοχή του Πολιτιστικού Αντίλογου.

19:45 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •         "Κώστας Χαλκιάς: Ίχνος προσέγγισης στην "ΟΔΥΣΕΙΑ" του Νίκου Καζαντζάκη.»

Με την συνεργασία της ηθοποιού & σκηνοθέτιδας Όλγας Αλεξανδροπούλου και του Ηλία Παρθένιου στην ψηφιακή υποστήριξη.

21:30 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •     Προβολή του ντοκιμαντέρ 33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη –Μένιος Καραγιάννης Ελλάδα –Σουηδία –ΗΠΑ 90’

Το ντοκιμαντέρ προλογίζει ο δημιουργός του, Μένιος Καραγιάννης

* Με την ευγενική συμμετοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

10:00 – 12:00

 • Ξεναγήσεις στα μέρη όπου έδρασε ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά (ορυχείο, γαλαρίες, παραλία Καλόγριας, λούκι, καλύβα, κ.ά.)

Ξεναγός: Κατερίνα Εξαρχουλέα -Γεωργιλέα

Αφετηρία: Προτομή Καζαντζάκη  (Καλόγρια)

10:30 - 12:00 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •   Βιωματικό Εργαστήρι Αφήγησης για παιδιά

Επιμέλεια: Βίκη Κοσμοπούλου ψυχολόγος – συγγραφέας

19:00 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •         Κρητικά τραγούδια από τον δεξιοτέχνη της λύρας, τραγουδοποιό και ερμηνευτή Πέτρο Σαριδάκη.

*Ακολουθεί το πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού με θέμα: «Υποχθόνιοι Θησαυροί», που συμμετέχει στο φεστιβάλ, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

20:30 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •         1ο μέρος: Ομιλίες και ψηφιακές απεικονίσεις φωτογραφικού αρχειακού  υλικού του Δημήτρη Μακρή, ερευνητή τοπικής ιστορίας     

Θέμα 1ο:

«Η δημιουργία και η χρήση του λιγνίτη»

Ομιλήτρια: Βάσω Κιούση, διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού

Θέμα 2ο:  «Αναπαράσταση μεθόδων εξόρυξης – η χρήση των εργαλείων» Παρουσίαση: Δημήτρης Μακρής, ερευνητής τοπικής ιστορίας και πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού

20:50 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •         2ο μέρος: Εγκαίνια  Έκθεσης φωτογραφίας και εργαλείων εξόρυξης

21:15 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •         Αφήγηση περιστατικών από τον Δημήτρη Μακρή

«Η Ανάφλεξη των εκρηκτικών για την εξόρυξη του λιγνίτη»

«Οι ανδρειωμένοι στις στοές του θανάτου»

* Με την ευγενική συμμετοχή του ηθοποιού & σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά, στην αφήγηση.    

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018

10:00 -12:00

 • Ξεναγήσεις στα μέρη όπου έδρασε ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά (ορυχείο, γαλαρίες, παραλία Καλόγριας, λούκι, καλύβα, κ.ά.)

Ξεναγός: Κατερίνα Εξαρχουλέα –Γεωργιλέα

Αφετηρία: Προτομή Καζαντζάκη  (Καλόγρια)

10:30 -12:00  Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 •  Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά

Επιμέλεια: Σοφία Φιλέα εικαστικός

12:45 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

 • Προβολή Ντοκιμαντέρ "Καζαντζάκης & Ζορμπάς - Στούπα 1965" | Σκηνοθεσία: Κώστας Τσαγκάρης | Σενάριο: Γιάννης Αναπλιώτης | Παραγωγή: Ηλίας Περγαντής | Διάρκεια: 20'

 Αρχείο: Γιάννη & Μαρίας Θεοδωρακέα

Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας: MANI TRAVELER

Υπεύθυνος Ψηφιακής και Τεχνολογικής Υποστήριξης:

Παναγιώτης Δρακουλάκος

Έφορος Τμήματος Ψηφιακής και Τεχνολογικής Υποστήριξης ΝΑΡΤΟΥΡΑ

Ηχητικός Εξοπλισμός: Χρήστος Συκάς

Εξοπλισμός Προβολών (οθόνη – προτζέκτορας):

πρώην Κινηματογραφική Λέσχη Μάνης

Υπεύθυνος φωτισμού: Κώστας Οικονομέας

Λήψη με drone: Στέφανος Στέφος & Κώστας Φιλανδριανός

Φωτογραφία: Simon Beattie