Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 03:18

“Ο Γυάλινος Κόσμος” για πρώτη φορά στο ΔΗΠΕΘΕΚ

Άρης Τσαμπαλίκας, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Μπούχαλης, Γιάννης Μαργαρίτης, Σοφία Κουλέρα και Γιάννης Μάνθος Άρης Τσαμπαλίκας, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Μπούχαλης, Γιάννης Μαργαρίτης, Σοφία Κουλέρα και Γιάννης Μάνθος

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 
Αν και “Ο γυάλινος κόσμος”, του Τένεσι Ουίλιαμς, είναι από τα πιο πολυπαιγμένα και τις περισσότερες φορές με επιτυχία έργα του θεατρικού ρεπερτορίου, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας ανεβαίνει για πρώτη φορά. Το σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιάννης Μαργαρίτης και παίζουν οι Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα, Γιάννης Μάνθος και Άρης Τσαμπαλίκας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Δημήτρη Κακριδά, η μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη, τα βίντεο των Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριου Γαμπιεράκη. Η πρεμιέρα θα γίνει το Σάββατο 8 Δεκέμβρη στις εννιά το βράδυ, στην Κεντρική Σκηνή…

“Είναι ένα έργο μαγικού ρεαλισμού” ανέφερε ο Γιάννης Μαργαρίτης στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης. Περιλαμβάνει πολύ μουσική, πρόσθεσε, καθώς και ότι “άπτεται της εποχής” γιατί οι χαρακτήρες του έργου βιώνουν μια οικονομική κρίση.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημείωσε ότι “Ο γυάλινος κόσμος” είναι ένα έργο πρόκληση και για τους σκηνοθέτες και για τους ηθοποιούς, γιατί είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Ανέφερε ακόμη ότι το έργο ακουμπάει την ψυχή των ηθοποιών και κατά συνέπεια ακουμπάει την ψυχή και των θεατών, καθώς επίσης ότι “Ο γυάλινος κόσμος” έχει σκοπό να κάνει τον θεατή να ονειρευτεί έναν καλύτερο κόσμο.

Αναφερόμενος στους ηθοποιούς της παράστασης ο Γιάννης Μαργαρίτης είπε ότι τη Χρυσάνθη Δούζη την “εμπιστεύομαι ακράδαντα”, για τον Άρη Τσαμπαλίκα σημείωσε ότι “τον θεωρώ πολύ σημαντικό”,  ενώ για τη Σοφία Κουλέρα και τον Γιάννη Μάνθο ανέφερε ότι ήταν μαθητές του στη Δραματική Σχολή και κέρδισαν επίσης την εμπιστοσύνη του.

Τέλος ο Γιάννης Μαργαρίτης τόνισε ότι από όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕΚ καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να ξαναγίνει κομμάτι της πόλης και ζήτησε από το κοινό της Καλαμάτας να την αγκαλιάσει. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι μετά τις παραστάσεις που θα δίνονται κάθε Παρασκευή θα γίνεται συζήτηση για το έργο μεταξύ του κοινού και των συντελεστών.

Η Χρυσάνθη Δούζη δήλωσε χαρούμενη και συγκινημένη για την επιστροφή της στο ΔΗΠΕΘΕΚ μετά από 30 χρόνια. Σημείωσε ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ήταν ξανά στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας, ενώ σημείωσε ότι κάποια θέματα, στα οποία όμως δεν θέλησε να αναφερθεί, της προκάλεσαν μεγάλη θλίψη. Επίσης ανέφερε ότι είναι βασικό να υπάρξει επαφή του κοινού με τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ έδειξε να της κάνει εντύπωση η πληθώρα των θεατρικών σχημάτων που λειτουργούν στην πόλη.

Ο Άρης Τσαμπαλίκας, η Σοφία Κουλέρα και ο Γιάννης Μάνθος εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη για την εμπιστοσύνη του και αναφέρθηκαν σε πτυχές του έργου και των χαρακτήρων που υποδύονται.

Τη διοίκηση της Φάρις εκπροσώπησε στη συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης που διατύπωσε την αισιοδοξία του και της δημοτικής αρχής ότι με την επιλογή του Γιάννη Μαργαρίτη ως καλλιτεχνικού διευθυντή το ΔΗΠΕΘΕΚ θα αναβαθμίσει την παρουσία του στο θεατρικό στερέωμα.

Ακόμη σημείωσε ότι η πολιτεία διαθέτει ελάχιστα χρήματα για την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ αναφέρθηκε και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τονίζοντας ότι αντί να στηρίξει το θέατρο, που είναι το μοναδικό περιφερειακό στην Πελοπόννησο, χαλάει χρήματα σε πανηγυράκια όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Ο Γυάλινος Κόσμος” θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή από το Σάββατο 8 Δεκέμβρη και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις εννιά το βράδυ, και κάθε Κυριακή στις οχτώ το βράδυ.

Στ.Μ.