Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 17:35

Ο απολογισμός της εκδήλωσης “Ο πολιτισμός ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τη Μεσσηνία”

Νικόλαος Ζαχαριάς, Δημήτρης Μανιατάκης, Ευαγγελία Κεχαγιά-Μηλίτση, Σταύρος Μπένος, Πέτρος Θέμελης Νικόλαος Ζαχαριάς, Δημήτρης Μανιατάκης, Ευαγγελία Κεχαγιά-Μηλίτση, Σταύρος Μπένος, Πέτρος Θέμελης

ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 
Την αναγκαιότητα για συνέργειες, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής, ώστε ο πολιτισμός να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για τη Μεσσηνία και να δημιουργήσει υπεραξίες, ανέδειξε η εκδήλωση για τον πολιτισμό την οποία διοργάνωσε πριν μία εβδομάδα το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Το σύντομο απολογισμό κάνει το ίδρυμα σε σχετικό δελτίο Τύπου…


Στο βήμα η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ειδικότερα το Ίδρυμα ανακοίνωσε, με τίτλο Οι υπεραξίες και οι συνέργειες με στρατηγική αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης ‘Ο Πολιτισμός ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τη Μεσσηνία’, τα εξής: “Με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες και πλήθος σημαντικών ομιλητών ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο ‘Ο πολιτισμός ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τη Μεσσηνία’, που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα το ‘Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου’, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν πολιτιστικοί φορείς και ιδρύματα της περιοχής, ήταν η παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον πολιτισμό στη Μεσσηνία, ο εντοπισμός τυχόν ζητημάτων και η διατύπωση προτάσεων για το μέλλον. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης δόθηκε έμφαση στις υπεραξίες και τις συνέργειες με στρατηγική.

Παράλληλα, στις κλειστές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, 40 συμμετέχοντες από 20 φορείς προχώρησαν σε καταγραφή των προκλήσεων και των αναγκών, ενώ τέθηκαν και οι βάσεις για έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού της περιοχής. Βασικοί άξονες κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συζήτησης ήταν η κοινωνική διάσταση του πολιτισμού, η συμβολή του στην χωρική και οικονομική ανάπτυξη και η ανάγκη έμφασης στη γνώση και την εκπαίδευση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και συζήτησαν με το κοινό ο Πέτρος Θέμελης,  Επικεφαλής του Ανασκαφικού Έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, η Λίντα Καπετανέα,  Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση -Κεχαγιά, Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ‘Διάζωμα’ και ο Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος.


Στο βήμα ο Δημήτρης Μανιατάκης, από το Μανιατάκειον Ίδρυμα Κορώνης