Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 03:58

Οχτακόσια κιλά πατάτας θα προσφέρουν οι Αλαγόνιοι στους επισκέπτες τους

Οχτακόσια κιλά πατάτας θα προσφέρουν οι Αλαγόνιοι στους επισκέπτες τους

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ
Τιμή στο προϊόν που στήριξε την οικονομία των χωριών της Αλαγονίας τα παλιά χρόνια θα αποδώσουν απόψε οι Αλαγόνιοι, με την πραγματοποίηση, για 27ο συνεχόμενο έτος, της «Γιορτής της Πατάτας». Οι κάτοικοι έχουν προσφέρει περισσότερα από 800 κιλά πατάτας Αλαγονίας, καθαρισμένη μάλιστα, την οποία θα απολαύσουν οι επισκέπτες, μαγειρεμένη με διάφορους τρόπους.

Η γιορτή, που ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια, με τον Γιάννη Πατριαρχέα στο τιμόνι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, δεν έχει χάσει το χαρακτήρα και τη λάμψη της, παρ’ ότι το μέγεθος της παραγωγής πατάτας έχει μειωθεί πάρα πολύ. Ουσιαστικά, καλλιεργείται τόση ποσότητα ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες κατανάλωσης των οικογενειών των χωριών της περιοχής.
Πάντως οι κάτοικοι συνεχίζουν τη δύσκολη προσπάθεια για να κρατηθεί ζωντανή αυτή η γιορτή, γι’ αυτό και προσφέρουν δωρεάν τις πατάτες τους, τις οποίες μάλιστα καθαρίζουν οι ίδιοι, οι οποίοι επιπλέον διαθέτουν και το ελαιόλαδο για το μαγείρεμά τους.
Ο κόσμος θα απολαύσει πατάτες βραστές, ψητές, σκορδαλιά και φυσικά πατάτες τηγανητές σε κατσαρόλα, σε φωτιά με ξύλα.
Στη γιορτή, που θα γίνει στην πλατεία της Αλαγονίας στις 9.00 το βράδυ, συμμετέχουν το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας και η ορχήστρα του Κώστα Παπαβασιλόπουλου. Η διοργάνωση είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει με επιχορήγηση ύψους 700 ευρώ.
Στ.Μ.