Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 13:17

Ρεσιτάλ και σεμινάριο από τους “Piano for Two” στην Καλαμάτα

Ρεσιτάλ και σεμινάριο από τους “Piano for Two” στην Καλαμάτα

ΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ
Με το"εκρηκτικό" πιανιστικό ντουέτο, τους "Piano for two", συνεχίζεται αυτήν την Κυριακή 7 Απριλίου ο κύκλος της "Άνοιξης των Πλήκτρων", στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας...

Η Beata Pincetic  και ο Χρήστος Σακελλαρίδης ("Piano for two") είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ντούο, με ευρύ ρεπερτόριο και εμπειρία στην εκτέλεση έργων για δύο πιάνα και πιάνο τέσσερα χέρια. Σύντροφοι στην ζωή και στην τέχνη παίζουν μαζί από το 2003 σε ελληνικές και ευρωπαϊκές σκηνές εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς με την μουσικότητα και δεξιοτεχνία τους. Στη συναυλία τους θα παρουσιάσουν ένα δεξιοτεχνικό πρόγραμμα για πιάνο 4 χέρια αλλά και σόλο έργα από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα συνθετικών στυλ. Ξεκινώντας με μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα των J.Brahms και E.Grieg, βασισμένα στην τσιγγάνικη Ουγγρική μουσική και στην Νορβηγική παραδοσιακή μουσική αντίστοιχα, θα συνεχίσουν με δύο έργα, εμπνευσμένα από τους ήχους και την αισθητική της Άπω Ανατολής και συγκεκριμένα της Ιαπωνίας (Τ.Yoshimatsu) και της Κίνας (μέσα από τα μάτια του μινιμαλιστή συνθέτη J.Adams). Το ρεσιτάλ θα κλείσει - με ένα εμβληματικό έργο του 20ου αιώνα -  τη μουσική μπαλέτου "Petrushka" γραμμένη από τον I.Stravinsky για την διάσημη χορευτική ομάδα του Diaghilev to 1910.
Ώρα έναρξης: 20:30, γενική είσοδος 5 ευρώ.
Σεμινάριο το Σάββατο
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της «Άνοιξης των Πλήκτρων», η Beata Pincetić και ο Χρήστος Σακελλαρίδης θα δώσουν σεμινάριο σχετικό με τις σύγχρονες μη παραδοσιακές τεχνικές του πιάνου (extended piano techniques) το Σάββατο 6 Απριλίου από τις 18:00-20:00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε πιανίστες, μαθητές πιάνου, συνθέτες αλλά και μουσικόφιλους. Σε αυτό θα διδαχτούν τεχνικές από τα διαφορετικά είδη clusters μέχρι την “προετοιμασία” ενός πιάνου (prepared piano) με παραδείγματα, εξήγηση της σημειογραφίας (πώς διαβάζεται και γράφεται), και του τρόπου παιξίματος των εκάστοτε τεχνικών. Η Διάλεξη χωρίζεται σε 3 ενότητες:
-Εισαγωγή στις μη παραδοσιακές τεχνικές του πιάνου
-Οι τεχνικές πάνω στο σώμα του πιάνου και μέσα στις χορδές με παραδείγματα από έργα των G.Kurtag, G.Crump, H.Cowell, M.Kagel κτλ.
-Το προετοιμασμένο πιάνο (prepared piano) μέσα από τα έργα του J.Cage