Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 12:09

Διήμερες εκδηλώσεις για την Μάχη της Βέργας

Διήμερες εκδηλώσεις για την Μάχη της Βέργας

Διήμερες  εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής Μάχης της Βέργας, που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826, στη θέση Βέργα Αλμυρού, πραγματοποιούνται σήμερα (21/06) και αύριο (22/06) στην δημοτική κοινότητα Βέργας Αλμυρού Καλαμάτας...

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που κοινοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα οι εκδηλώσεις ξεκινούν, το απόγευμα, στην Κάτω Βέργα:
19.00: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Βέργας και εν συνεχεία παράκληση-δέηση, σε ανάμνηση της Λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση “Χάλπινο” του Καλαθίου όρους.
19.30: Κάθοδος της Ιεράς Εικόνας «Η ΕΛΠΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ».
20.30: Άφιξη και εναπόθεση της Ιερής Εικόνας στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας, παρουσία αρχών και κοινού.

Το βράδυ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Πάρκο του Αλμυρού:
21.00: «Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι»: Καλωσόρισμα επισκεπτών στο πάρκο του Αλμυρού από μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, αναβιώνοντας το παλιό καλωσόρισμα που πρόσφεραν ψωμί και αλάτι, για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι τους θεωρούσαν φίλους καρδιακούς. Μπουφές-παραδοσιακά κεράσματα από τον Σύλλογο.
21.10: Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας κ. Χαράλαμπο Αφάλη.
21.15: Χαιρετισμoί Επισήμων
21.30: Συνοπτική ομιλία για την ιστορική επέτειο από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Νίκο Ζαχαριά.
21.45: Παρουσίαση βίντεο από τα παιδιά του παιδικού σταθμού Βέργας με τίτλο «από το σιτάρι στο ψωμί…όπως παλιά» αφιερωμένο στους ανθρώπους του  μόχθου.
22.15: Χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μαλτίδη
22.45: Παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας υπό την επιμέλεια της Πόπης Βαζαίου και την ορχήστρα του συλλόγου, υπό την επιμέλεια του Νίκου Πράσινου. 

Στο χώρο του Πάρκου Αλμυρού θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής Σωτήρη Τζαμουράνη, κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη. 

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί με την  Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο.
Θα ακολουθήσει η μετάβαση Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού και η μεταφορά της Ιερής Εικόνας στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, συνοδεία  μελών του πολεμικού Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ  ’74» και μελών του Συλλόγου Επτανησίων Ν. Μεσσηνίας.
Ακολούθως θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση προ του εκεί υπάρχοντος Ηρώου των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.
Τον πανηγυρικό της Ημέρας θα εκφωνήσει ο  καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Νίκος Ζαχαριάς, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας και ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, συνταξιούχος δάσκαλος.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα κλείσουν με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μαλτίδη.

Για την Ιστορία
Η Μάχη της Βέργας (22-25 Ιουνίου 1826) διεξήχθη μεταξύ ισχυρών Αιγυπτιακών στρατευμάτων του Ιμπραήμ, αποτελούμενα από πολυάριθμο πεζικό και ιππικό (συνολικά 8.000 άνδρες) αφενός και Ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων, κυρίως Μανιατών, αφετέρου, ενισχυμένων από αρκετούς Μεσσήνιους και Καλαματιανούς (συνολικά περίπου 5.000 μαχητές) στην οποία οι Μανιάτες και 500 Έλληνες πρόσφυγες, υπό την ηγεσία των οπλαρχηγών Γεώργιου ΜαυρομιχάληΗλία Κατσάκου ΜαυρομιχάληΚωνσταντίνου ΜαυρομιχάληΑναστάσιου ΜαυρομιχάληΤζανέτου ΓρηγοράκηΜούρτζινου, Τζανετάκη, Αθανασούλια, Χριστέα, Γαλάνη Κουμουνδουράκη κ.α. νίκησαν τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ.

Η ηρωική και αλλεπάλληλη νίκη των Ελλήνων ήταν μια από τις λίγες δοξασμένες στιγμές του 1826. Οι Έλληνες απέκρουσαν όλες τις προσπάθειες εισβολής του στρατού του Ιμπραήμ. Ο υπεράριθμος καλά οργανωμένος στρατός των Αιγυπτίων και η οξυδέρκεια του Ιμπραήμ απέτυχαν μπροστά στην τόλμη και την αποφασιστικότητα των Μανιατών. Μετά την μάχη της Βέργας, η Μάνη έμεινε μέχρι το τέλος της επανάστασης αλώβητη από κάθε τουρκική επιδρομή. (Πηγή:wikipedia)