Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 16:53

“Πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη” από το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τους νέους ομογενείς

“Πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη” από το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τους νέους ομογενείς

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 
Για 5ο συνεχόμενο καλοκαίρι το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργανώνει ημερίδα στην Κορώνη, στο Κτήμα Μανιατάκη, με θέμα “Πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη”, για τους νέους ομογενείς του Θερινού Σχολείου, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στην ημερίδα θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων…

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Μανιατακείου Ιδρύματος, “την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 το Μανιατάκειον Ίδρυμα, στο πλαίσιο διεθνοποίησης των δράσεών του, φιλοξενεί για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Κτήμα Μανιατάκη στην Κορώνη το Θερινό Σχολείο για Νέους Ομογενείς και διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμη Ανάπτυξη» σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σκοπός της εν λόγω ημερίδας είναι να φέρει τους φοιτητές με Μεσσηνιακή καταγωγή κοντά στον πολιτισμό και την ιστορία της Κορώνης, τη Μεσογειακή Διατροφή και τον τρόπο με τον οποίο η Κορώνη έχει ανακηρυχθεί πρέσβειρά της, τη μεσσηνιακή οικονομία καθώς και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να τους κάνει κοινωνούς των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής  αλλά και των σύγχρονων προκλήσεων της Μεσσηνίας.

Στην 1η ενότητα θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με την ιστορία της Κορώνης, την ιστορική ναυμαχία του Ναβαρίνο, τη σχέση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ στη 2η θα αναδειχθούν θέματα όπως Αρχαία Ελλάδα και παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η σημασία της βιολογικής καλλιέργειας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης ελαιώνων στην τοπική οικονομία και την υγεία, ο  ελληνικός ελαιόκαρπος - ο πράσινος χρυσός που προικίστηκε από την Ελληνική φύση, εισαγωγή στο οινολογικό εργαστήριο. Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Ελένη Αλειφέρη, θα παρουσιάσει τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και τις δράσεις της.

Τέλος, θα γίνει μια ξενάγηση στο σύμπαν και θα αναδειχθεί η σχέση του με τον άνθρωπο καθώς και θα παρουσιαστεί το πρωτοποριακό πείραμα που αφορά την παραγωγή ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με πρώτη ύλη τις ελιές Καλαμών.

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα αναλαμβάνει ή/και υποστηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τη στήριξη των νέων. Εναποθέτει τις ελπίδες του σε αυτούς επειδή πιστεύει ότι για να λειτουργήσουν δυναμικά και σωστά καινούριες δυνάμεις σε μια κοινωνία, χρειάζεται να κατευθύνονται από νέους με οράματα”.