Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 17:33

Γιορτάζεται αύριο η μεσσηνιακή εξέγερση του 1834

Γιορτάζεται αύριο η μεσσηνιακή εξέγερση του 1834

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ, 
ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΒΑΣ, ΤΖΑΜΑΛΗΣ

Αύριο, Κυριακή, γιορτάζεται στο Πάνω Ψάρι Τριφυλίας η επέτειος της πρώτης μεγάλης κοινωνικής επανάστασης στην ελεύθερη Ελλάδα, η οποία καταπνίγηκε στο αίμα, με τον πρωτεργάτη της, Γιάννακη Γκρίτζαλη, να εκτελείται στην Κυπαρισσία και τον γηραιό με καρδιά λιονταριού Μητροπέτροβα, επίσης πρωταγωνιστή της εξέγερσης, να φυλακίζεται.

Οι Ντρέδες και άλλοι Μεσσήνιοι εξεγέρθηκαν τον Ιούλιο του 1834 ενάντια στην αντιβασιλεία, ζητώντας λιγότερους φόρους και περισσότερη ελευθερία, ενώ για πρώτη φορά μπήκε το αίτημα για Σύνταγμα. Το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας απελευθερώθηκε από τα δεσμά της εξουσίας, ενώ η εξέγερση επεκτάθηκε στην Αρκαδία, μέχρι που καταπνίγηκε από τους Βαυαρούς και Έλληνες μισθοφόρους.
Αρχηγοί της Επανάστασης ήταν ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης από τo Πάνω Ψάρι, ο νεότερος χιλίαρχος του αγώνα του '21, ο πεθερός του, Μητροπέτροβας, από τη Γαράτζα, ο γηραιότερος χιλίαρχος του '21, και ο αγωνιστής από τον Άρι Αναστάσης Τζαμαλής, ο οποίος δυστυχώς είναι ο πλέον ξεχασμένος.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου και λίγο μετά τις 10.00 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Νικολακόπουλος θα εκφωνήσει ομιλία. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο ερείπιο όπου βρισκόταν το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παράθεση γλυκισμάτων και αναψυκτικών.
Στ.Μ.