Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 03:46

Sanatorioprojekt με τέσσερις Μεσσήνιους καλλιτέχνες

Γιούλα Παπαδοπούλου, "Αναμνηστικές φωτογραφίες", λεπτομέρεια από εγκατάσταση με φωτογραφίες στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. (ο γιατρός Καραμάνης και επισκέπτες του σανατορίου "συνυπάρχουν" με την καλλιτεχνική ομάδα του πρότζεκτ, με φόντο το σανατόριο όπως είναι σήμερα) Γιούλα Παπαδοπούλου, "Αναμνηστικές φωτογραφίες", λεπτομέρεια από εγκατάσταση με φωτογραφίες στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. (ο γιατρός Καραμάνης και επισκέπτες του σανατορίου "συνυπάρχουν" με την καλλιτεχνική ομάδα του πρότζεκτ, με φόντο το σανατόριο όπως είναι σήμερα)

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η εικαστική δράση sanatorioproject, στην οποία συμμετέχουν και τέσσερις Μεσσήνιοι εικαστικοί, οι Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Μαρία Μπουρίκα, Μαργαρίτα Σταυράκη και Γιούλα Παπαδοπούλου.

Η εικαστική αυτή δράση φιλοδοξεί να ανοίξει ένα διάλογο με τον επισκέπτη και μια διαδικασία καλλιέργειας της «αγωγής της ψυχής».
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εικαστικής δράσης, η οποία ξεκίνησε in situ στο πρώτο Σανατόριο ύψους (1909-1966) στα Χάνια του Πηλίου, που ίδρυσε ο ιατρός Γιώργος Καραμάνης (1873-1964), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ιδέα και ο σχεδιασμός του sanatorioproject ανήκει στους εικαστικούς Μαρία - Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Νίκο Ποδιά, οι οποίοι, μετά από επιτόπια έρευνα που έκαναν τόσο στο κτήριο, όσο και στα αρχεία μιας ολόκληρης εποχής, προσκάλεσαν και άλλους δεκαοχτώ καλλιτέχνες για να πραγματοποιήσουν έργα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σανατορίου.
Η συλλογική αυτή βιωματική εμπειρία μεταφέρεται τώρα στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι καλλιτέχνες επέλεξαν επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή ιστορικά τεκμήρια των συλλογών και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ειδικά για το Μουσείο, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της εικαστικής δράσης sanatorioproject.
Ο άμεσος και συχνά ποιητικός διάλογος των έργων των καλλιτεχνών με τα εκθέματα, προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια πολύπλευρη εμπειρία, με την ελπίδα να φέρει ξανά στην επιφάνεια την ουσιαστική έννοια της ψυχαγωγίας: «Αγωγή της ψυχής».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γεροδήμος Βασίλης, Ζαφειρόπουλος Θοδωρής, Ζαφειρόπουλος Βαγγέλης, Καπέλλος Γιάννης, Λύρα Ελένη, Μαντίκου Λίνα, Μπελημπασάκης Γιάννης, Μπουρίκα Μαρία, Πάσχου Ισιδώρα, Παπαδημητρίου Νίκος, Παπαδοπούλου Γιούλα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Ποδιάς Νίκος, Σταυράκη Μαργαρίτα, Τοπτσίδου Ολυμπία, Χατζηνικολάου Μαρία - Ανδρομάχη, Χριστόπουλος Κώστας.
Συμμετέχουν οι: Καγιά Σοφία - μεσόφωνος, Σάλεμ Πέπο - φλάουτο, Καγιά Μαρίνη - ηθοποιός.
Συμμετέχουν οι φορείς: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Ν. Μαγνησίας, Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Eπιμέλεια, συντονισμός έκθεσης για το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών: Ειρήνη Σαββανή, ιστορικός Τέχνης.
Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα, στις 8.00 το βράδυ και η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, θα λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 μετά το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ. Την Κυριακή 7 Οκτώβρη θα λειτουργεί από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.