Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 12:45

Κύκλος διαλέξεων για την «Εξ-Ιστόρηση των Τεχνών» με τον Δρ. Ν. Ξανθούλη

Το πρόγραμμα των διαλέξεων του δρ. Νίκου Ξανθούλη στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας Το πρόγραμμα των διαλέξεων του δρ. Νίκου Ξανθούλη στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Κύκλο διαλέξεων από τον Δρ. Νίκο Ξανθούλη με θέμα την «Εξ-Ιστόρηση των Τεχνών στην Ευρώπη» ξεκινάει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, αρχής γενομένης από αυτήν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η είσοδος είναι ελεύθερη…

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης, Συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, παρουσιάζει την ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη σε ένα σεμινάριο οκτώ δίωρων μαθημάτων που θα γίνεται μια Κυριακή κάθε μήνα, από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020.

Όπως εξηγεί σε σημείωμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης:
«Στην πρώτη παρουσίαση με τίτλο «Ελληνικό Κάλλος, Ρωμαϊκός Ρεαλισμός και Ήχος Αρχαιο-ελληνικός», θα απολαύσουμε την ζωγραφική, την γλυπτική και την αρχιτεκτονική της αρχαιότητας, αντλώντας από τις μαγικές τους εικόνες πρωτότυπους ήχους και μουσικά έργα που έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας. Από τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. με τις μετόπες του Θέρμου και τους πίνακες του Πιτσά έως την κατάρρευση του αρχαίου κόσμου τον 5ο αιώνα μ.Χ. και από τη μουσική του Πινδάρου μέχρι τον χριστιανικό ύμνο του 4ου μ.Χ. αιώνα, μας αποκαλύπτεται ένας κόσμος πρωταρχικά Ελληνικός με πολλά, όμως, τοπικά στοιχεία που τον μπολιάζουν και τον τρέφουν με νέες ιδέες και πρακτικές.

Μουσική, Ζωγραφική, Γλυπτική και Αρχιτεκτονική, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αλληλοεπηρεάζονται και αλληλογονιμοποιούνται. Κάθε εικόνα, κάθε αρχιτεκτόνημα αντιστοιχούν με συνέπεια σε συγκεκριμένα ηχητικά περιβάλλοντα.      
Από την εικόνα στον ήχο και αντίθετα, από τον ήχο στην εικόνα, το μεγαλείο της Ευρωπαϊκής Τέχνης παρουσιάζεται με έναν πρωτόγνωρο τρόπο.

Με δεδομένο ότι οι παρουσιάσεις συνδυάζουν την απλότητα μιας παιδικής προσέγγισης με την αγωνία της σοφίας των μεγάλων, προσκαλούμε όλους όσους θέλουν να χαρούν την Τέχνη ως σύνολο».