Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 11:14

7η «Γιορτή Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» στην Costa Navarino

13-16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, διοργανώνουν για  7η συνεχή χρονιά, τo Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και την υποστήριξη της ομάδας των επαγγελματιών του διατροφικού τομέα «Μπριγάδα»...

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα  από 13 έως 16 Νοεμβρίου 2019, ενώ οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.

Στόχος της Γιορτής είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες μάγειρες, Chefs, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και πάσης φύσεως εργαζόμενους στον κλάδο.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της 7ης “Γιορτής Μεσσηνιακής Γαστρονομίας” περιλαμβάνει:

-Την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου «εισηγήσεις και εργαστήρια μαγειρικής τέχνης – workshop – επίδειξη τεχνικών από καταξιωμένους Μεσσήνιους επαγγελματίες και γαστρονομική δοκιμή».
Πιο συγκεκριμένα, στις 13/11, ο Nico Bartalini θα παρουσιάσει το πετυχημένο παράδειγμα της Τοσκάνης και στη συνέχεια η ομάδα του «Tinos food path» θα εξηγήσει πώς η προσπάθεια των επαγγελματιών του νησιού αλλάζει τον τουριστικό χάρτη, αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία. Ο Γιάννης Τζαβλόπουλος θα αναλύσει πώς τα τοπικά προϊόντα αποτελούν την εμπορική ταυτότητα μιας περιοχής, ενώ η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου, Project Leader του SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής θα μιλήσει για την “Ανάδειξη Ελληνικών Αυτόχθονων Φυλών Προβάτου στη Γαστρονομία”. Για τις “Δυνατότητες Προβολής της Μεσσηνιακής Γαστρονομίας μέσω της MEATING GREECE, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών” θα μιλήσει η Λάρα Σταθοπούλου, Manager της Εθνικής Ομάδας Κρεοπωλών MEATING GREECE, ενώ θα ακολουθήσει επίδειξη κοπής αρνιού από τον Θανάση Διαμέλα.

Στις 14/11, ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος θα μιλήσει για τη σημαντικότητα της χρήσης τοπικών προϊόντων στην κουζίνα και πώς αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του εστιατορίου. Στη συνέχεια, ο σεφ Δημήτρης Νίκολης θα κάνει μια ιστορική αναδρομή των μεσσηνιακών προϊόντων από την αρχαιότητα έως σήμερα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της γαστρονομίας. Τέλος ο Θωμάς Δούζης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΡΓΟΝ, θα αναλύσει το επιτυχημένο παράδειγμα της εταιρείας θεωρώντας την γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν.

-Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα μόνο για μαθητές, ενώ

-Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου θα γίνουν εισηγήσεις μόνο για επαγγελματίες της εστίασης. Ο Στράτος Κορνάς, καθηγητή Μαγειρικής Τέχνης, θα κάνει εισήγηση με θέμα «Η εκπαίδευση στους χώρους εστίασης» και κατόπιν, ο Ντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος οίνου και οργανωτής της έκθεσης Οινόραμα, θα αναφερθεί στη σημασία της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο μάρκετινγκ του κρασιού. Τέλος, θα ακολουθήσει εισήγηση από την Αθηνά Πάνου, Food blogger/photographer & Social Media Manager με θέμα «Εστιατόρια και Social Media».

Πληροφορίες και εγγραφές
Για δηλώσεις συμμετοχής στα Σεμινάρια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στο τηλέφωνο 27210 62218 και ώρες 8.00-14.00. Για ώρες εκτός γραφείου μπορούν να επικοινωνούν στο 6986 689093. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.