Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 18:29

Σημαντική πρωτοβουλία για τον πολιτισμό και την ιστορία των χωριών της Αλαγονίας

Σημαντική πρωτοβουλία για τον πολιτισμό και την ιστορία των χωριών της Αλαγονίας

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο πολιτισμός, η ιστορία και γενικότερα η αίσθηση των χωριών της Αλαγονίας θα «κοσμήσουν» την πόλη της Καλαμάτας την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων που έχουν διοργανώνει οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο, θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 11 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 13 του μήνα. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εντάσσεται και μια εκδήλωση των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά, για την οποία οι διοργανωτές πολιτιστικοί σύλλογοι σημειώνουν: «Η γυναικεία ενδυμασία των χωριών της Αλαγονίας, την οποίαν άλλοι ονομάζουν Κουτσαβίτικη και άλλοι Αλατζά, θα βγει από το στενό οικείο της χώρο και για πρώτη φορά θα εκτεθεί δημόσια. Η φορεσιά μπορεί πλέον να μη φοριέται καθημερινά από τις γυναίκες των χωριών, δεν αποτελεί όμως μουσειακό είδος, διότι φοριέται σε εθνικές, θρησκευτικές και οικογενειακές γιορτές».
Σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι διοργανωτές μας πληροφορούν για τα εξής: «Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των έξι κοινοτήτων της Αλαγονίας Μεσσηνίας, οργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην τοπική γυναικεία φορεσιά παράλληλα με εκδηλώσεις προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας του Ταϋγέτου. Συμμετέχουν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Αθήνας. 
Ειδικότερα: Στην Αθήνα την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 38, θα γίνει ομιλία από τον αρχαιολόγο Σωκράτη Κουρσούμη με θέμα «Στον Μεσσηνιακό Ταΰγετο: Ανασκάπτοντας το παρελθόν ενός βουνού, από την προϊστορία ως τους ρωμαϊκούς χρόνους, δίχως σκαπάνη». Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση παλιάς φωτογραφίας από οικογενειακά αρχεία, με θέμα τη γυναικεία φορεσιά των χωριών της Αλαγονίας και έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Ταΰγετο με τη φωτογραφική ματιά των Τάσου Βαμβακά και Γιάννη Κόσσυβα.
Στην Καλαμάτα 11, 12, 13 Οκτωβρίου 2012 στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου θα λειτουργήσουν για τρεις ημέρες: α) έκθεση γυναικείας φορεσιάς από τα χωριά της Αλαγονίας και έκθεση φορεσιών από όλη την Ελλάδα, αμφότερες από τη συλλογή Κατσαμπάνη β) έκθεση παλιάς φωτογραφίας με θέμα την τοπική φορεσιά και γ) έκθεση βιβλίων τοπικού περιεχομένου. Παράλληλα θα προβάλλονται βίντεο από τον πολιτισμό της περιοχής. Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ. - 10 μ.μ. Για ομαδικές επισκέψεις (σχολείων κ.λπ.) επικοινωνία στα τηλ. 6932424677 και 6978030105.
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στον ίδιο χώρο (αίθουσα ομιλιών) θα μιλήσει ο πρόεδρος του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού του Δήμου Δελφών κ. Ηλίας Δαραδήμος με θέμα «η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά». Αμέσως μετά η κάτοικος της Αρτεμισίας Ευσταθία Χα Θεοδ. Βασιλάκη θα κάνει «αναφορά στα επί μέρους κομμάτια που συνθέτουν τη γυναικεία φορεσιά των κοινοτήτων της Αλαγονίας», ενώ ο κάτοικος της Αλαγονίας Γιάννης Ροβολής θα μιλήσει με θέμα «η γυναικεία φορεσιά των χωριών μας μέσα από το ανδρικό βλέμμα».
Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν γυναίκες από όλα τα χωριά με τις τοπικές φορεσιές τους, όπως και ντόπιοι μουσικοί. Θα προσφερθούν τοπικά κεράσματα και ποτά.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα ομιλιών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καλαμάτας, θα μιλήσει ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κοσμόπουλος με θέμα το ίδιο με αυτό της Αθήνας δηλ. «Στον Μεσσηνιακό Ταΰγετο: Ανασκάπτοντας το παρελθόν ενός βουνού, από την προϊστορία ως τους ρωμαϊκούς χρόνους, δίχως σκαπάνη».
Σημειώνεται ότι σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.