Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 14:12

Έχουν γίνει πολλά στην Καλαμάτα, είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Με ανάμικτα συναισθήματα παρακολούθησε το κοινό την εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Από τη μια ικανοποίηση γιατί όλοι αναγνώρισαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις και έχει αλλάξει η νοοτροπία για την αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες από την κοινωνία, από την άλλη όμως πικρία γιατί μένουν ακόμη πολλά να γίνουν προς την κατεύθυνση της αυτόνομης διαβίωσης των ατόμων αυτών και της αποδέσμευσης των οικογενειών τους από την ανάγκη να τα φροντίζουν 24 ώρες το 24ωρο…

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν “Αυτόνομη Διαβίωση” και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, στον χαιρετισμό του υποσχέθηκε απευθυνόμενος στα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν ότι ο Δήμος θα είναι πάντα δίπλα τους στις προσπάθειές τους για ισότητα. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την επισκευή του Διοικητηρίου της Καλαμάτας, ανακοινώνοντας ότι με τα έργα που θα γίνουν θα εξασφαλιστεί απολύτως η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες. 

Χαιρέτησε και ο πρωταθλητής τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας. Τόνισε ότι οπωσδήποτε έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην Καλαμάτα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, πρόσθεσε όμως ότι είναι ανάγκη αυτά να συνεχιστούν, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η πόλη μπορεί να γίνει πρότυπο στη χώρα στη προσβασιμότητα και διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος συνεχίζει να προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια ψυχολογίας και ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πολυχρονοπούλου. Μίλησαν επίσης η γραμματέας της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου Αθανασία Καρούνου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, Αθηνά Σπανού, που επανέλαβε το αίτημα, που αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα, για τη δημιουργία στην Καλαμάτα δομής δια βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας για τα άτομα με αναπηρίες. Επίσης μίλησαν η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας «Η Υπομονή», Αικατερίνη Νιφούδη – Κεράνη, ο προϊστάμενος ΚΕΣΥ Μεσσηνίας, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, Κώστας Σαραβελάκης και η ψυχολόγος του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Καλαμάτας Ακριβή Κυριακοπούλου.

Στ.Μ.