Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 21:44

Μνημείο για τους πατριώτες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο στρατόπεδο

Μνημείο για τους πατριώτες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο στρατόπεδο

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΠΡΕΔΗΜΑ 
Επανέρχεται ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στο αίτημα που επανειλημμένως έχει καταθέσει, για τη δημιουργία μνημείου προς τιμήν των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, στις 8 Φλεβάρη 1944, στο παλιό στρατόπεδο.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας παρέστη στο μνημόσυνο που τελέστηκε για τους εκτελεσθέντες, και έγινε δέκτης των συγκινητικών εκκλήσεων των συγγενών τους για τη δημιουργία του μνημείου.

Παρακινημένος από τις εκκλήσεις αυτές, κατέθεσε άλλη μια κατεπείγουσα ερώτηση στο δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, μέσω του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Ανδρέα Γουρδέα, για τη συζήτηση του θέματος κατά την προσεχή συνεδρίαση του Σώματος, ενώ κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις.
«Η οργή και η αγανάκτηση των συγγενών των εκτελεσθέντων πατριωτών στις 8 Φλεβάρη1944, ξεχείλισε κατά τη διάρκεια της τέλεσης του μνημοσύνου την περασμένη Κυριακή στο Νεκροταφείο της Καλαμάτας, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανεγερθεί μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Καλαμάτας», τονίζει ο Θόδωρος Μπρεδήμας στην κατεπείγουσα ερώτησή του, και συνεχίζει: «Οι εκκλήσεις των συγγενών των θυμάτων ράγισαν τις καρδιές των παρισταμένων, και το πάνδημο αίτημά τους για την ανέγερση Μνημείου ανταξίου της προσφοράς τους αντήχησε σε όλη την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή».
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας ζητάει, ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας: «Κατά την προσεχή συνεδρίαση, να τεθεί ως έκτακτο θέμα και να αποφασισθεί «η άμεση ανέγερση μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών στο χώρο του πρώην 9ου Συντάγματος» και σε περίοπτη θέση. Θα πρέπει, επίσης, να συσταθεί ειδική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των οικογενειών των εκτελεσθέντων, προκειμένου να προχωρήσετε εις την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του ανωτέρω μνημείου. Επειδή ήδη έχετε εξαγγείλει την διάθεση ενός σημαντικού ποσού προερχομένου από το υφιστάμενο ποσόν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομαρχία), από χρήματα οικογενειών των εκτελεσθέντων, το οποίο ασφαλώς και δεν ανταποκρίνεται δια την ολοκλήρωση του Μνημείου, θα πρέπει να εξευρεθούν και να διατεθούν και επιπλέον χρήματα. Να κινήσετε την διαδικασία περί επανεγγραφής της Καλαμάτας στο «δίκτυο μαρτυρικών πόλεων», δοθέντος ότι δεν αναγράφεται, όπως είχαμε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο σε προγενέστερη συνεδρίαση».