Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 03:58

Η παρέλαση και τα αποκαλυπτήρια της προτομής Τρουπάκη

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε στην Καρδαμύλη η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Με την παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Δυτικής Μάνης γα την εθνική επέτειο, ενώ παράλληλα, στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης, σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη (Μούρτζινου) Τρουπάκη, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Μ. Μποκέας.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, κ. Δημήτριος Γιαννημάρας, έκανε μια σύντομη αναφορά στην ηθική διάσταση του έργου του Παναγιώτη (Μούρτζινου) Τρουπάκη και μια σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του, σε συνδυασμό με την αποτίμηση του συνολικού του έργου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπήρξε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, μια κορυφαία μορφή του ’21 και η μνήμη της προσφοράς του, πρέπει να μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές, που όσο και εάν ευημερούν πρόσκαιρα, πρέπει να θυμούνται και να προβληματίζονται.
Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννημάρας ανέφερε ότι η μορφή του Παναγιώτη (Μούρτζινου) Τρουπάκη θα πρέπει να μας εμπνέει, να μας κατευθύνει και να μας θυμίζει το χρέος μας προς την Πατρίδα και τους ήρωές της. Αυτό το χρέος εκπλήρωσε η Δημοτική Αρχή με την ανέγερση αυτού του ανδριάντα που αποτελεί την ελάχιστη ανταπόδοση σε έναν θνητό που πέρασε στην αθανασία, πολεμώντας τον κατακτητή και αγωνιζόμενος μια ζωή για τη λευτεριά της.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, σημείωσε: «Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης, ας είναι μήνυμα ενότητας, επαγρύπνησης και αγώνα. Γιατί, είμαι βέβαιος, πως εάν ο Μούρτζινος μιλούσε, θα έλεγε: «Έλληνες, ξυπνήστε! Η Πατρίδα κινδυνεύει! Να’στε μονιασμένοι»!»
Την εκδήλωση παρακολούθησε και τίμησε με την παρουσία της σύσσωμη η δημοτική αρχή και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δυτικής Μάνης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.