Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 01:21

Διανομή σπόρων σήμερα για τα «Σχολεία με Κήπο»

Διανομή σπόρων σήμερα για τα «Σχολεία με Κήπο»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Παραδοσιακούς σπόρους θα παραλάβουν σήμερα οι εκπρόσωποι των συνολικά 60 σχολείων της Μεσσηνίας και όχι μόνο, που συμμετέχουν στο πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό πρόγραμμα «Σχολεία με Κήπο». Η παράδοση των σπόρων θα γίνει στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης της Ομάδας Περιβαλλοντικής Δράσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το απόγευμα στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Η περιβαλλοντική δράση «Σχολεία με Κήπο» είναι μια πρωτοβουλία του Παραρτήματος Πελοποννήσου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την ομάδα «Ανώνυμοι Σποροφύλακες», το αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα, το “RE:THINK PROJECT”, τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και άλλων Δήμων του ν. Μεσσηνίας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και με την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού " ΔΗΜΗΤΡΑ".
Σκοπός είναι η δημιουργία κήπων στα σχολεία, ενώ η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι πολύ μεγάλη και συνολικά συμμετέχουν 60 σχολεία κα πάνω από 170 εκπαιδευτικοί. 
Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί ο στόχος και ο σχεδιασμός της δράσης των κήπων, θα δοθούν στα σχολεία παραδοσιακοί σπόροι για φύτεμα και θα δοθούν βασικές οδηγίες καλλιεργητικής φροντίδας, θα γίνει ξενάγηση στο σχολικό κήπο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ενημέρωση για τα βότανα και για την κομποστοποίηση, περιήγηση στο blog της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου, παρουσιάσεις σχεδίων περιβαλλοντικών προγραμμάτων από τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και καταγραφή αναγκών και αιτημάτων των σχολείων, που ξεκινούν τη δημιουργία κήπων. Η ιδέα γεννήθηκε την περσινή χρονιά, αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και θα ξεκινήσει φέτος να εφαρμόζεται, με στόχο τη δημιουργία από τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενός κήπου χαράς και εργασίας, με βάση τις ανάγκες της, προσανατολισμένου στην αειφορία. Ταυτόχρονα προωθείται η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων.