Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 17:35

Μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Φωτεινή Κοτσογλανίδη, Βασίλης Καπέλιος, Πανάγος Φουρναράκης, Αθηνά Ξανθάκη Φωτεινή Κοτσογλανίδη, Βασίλης Καπέλιος, Πανάγος Φουρναράκης, Αθηνά Ξανθάκη

Υλικό για μια μεγάλη έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συγκεντρώνει η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας σε συνεργασία με συλλόγους της πόλης. Μέσω συνέντευξης Τύπου σήμερα το πρωί, από το χώρο της Βιβλιοθήκης, οι διοργανωτές απηύθυναν κάλεσμα σε απογόνους προσφύγων να παραχωρήσουν για το διάστημα που θα διαρκέσει η παρουσίαση, κειμήλια, βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες, ρουχισμό, εργόχειρα και ό,τι άλλο μπορεί να έχει σχέση με την τραγική επέτειο, αλλά και τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, για τη διάσωση της ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης.

Η έκθεση θα διεξαχθεί στους χώρους της Λαϊκής Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρο, από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο του 2022. Στη διοργάνωση συμμετέχουν, εκτός από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, η Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η Ιωνία», ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, η Φωτογραφική Ομάδα και η Κινηματογραφική Λέσχη. Τη δράση στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και η Μητρόπολη Μεσσηνίας.

«Η σκέψη ήρθε διαβάζοντας κάποια βιβλία που διαθέτει η βιβλιοθήκη, ημερολόγια από το 1919 έως και σύγχρονη λογοτεχνία» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου, Γιώργος Ηλιόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Πανάγος Φουρναράκης αναφέρθηκε στους 120.000 τόμους που φιλοξενεί ο χώρος. «Η Βιβλιοθήκη μας κοντεύει τα 100 χρόνια, είναι από τις πιο παλιές της Ελλάδας» παρατήρησε ο κ. Φουρναράκης και αναφερόμενος στην έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή έκανε λόγο για ένα εγχείρημα με εθνική διάσταση.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας εξέφρασε τη στήριξή τους, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, ενώ το μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αθηνά Ξανθάκη αναφέρθηκε σε συνεργασία την οποία έχει ο Σύλλογος με τη Βιβλιοθήκη της Νάουσας, που πρόκειται να στείλει στην Καλαμάτα και σχετικό υλικό για την εκδήλωση. 

Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η Ιωνία» Φωτεινή Κοτσογλανίδη, κάλεσε τους Μικρασιάτες οι οποίοι ζουν στην περιοχή, να απευθυνθούν στη Βιβλιοθήκη και να προσφέρουν, εάν έχουν, υλικό, διαβεβαιώνοντας ότι θα εκτεθεί με σεβασμό και ασφάλεια. 

«Ευελπιστούμε η έκθεση να είναι επισκέψιμη με ξενάγηση και προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, για τους μαθητές κυρίως, ενώ για πρώτη φορά είχαμε πρόσβαση στο Αρχείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λεβαντίνων - εύπορων κατοίκων της Σμύρνης» πρόσθεσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος σε πιστοποιητικά, καρτ-ποστάλ, προσωπικές επιστολές, χάρτες κ.ά. «Αυτά θα εκτεθούν, όπως σχεδιάζουμε και συζητήσεις με καλεσμένους για τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική, την οπερέτα, την όπερα, τη γαστρονομία. Έτσι θα σταθούμε όχι μόνο στη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και στο τι ήταν η Σμύρνη πριν, ως πολιτισμός, ως λιμάνι, ως κουλτούρα». 

Μαρία Νίκα